Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Αλετράρης: Σημαντική θέση έχει η κουμανταρία σε όλα τα δρώμενα της Προεδρίας

27 Ιουλίου 2012

Αλετράρης: Σημαντική θέση έχει η κουμανταρία σε όλα τα δρώμενα της Προεδρίας

Η κουμανταρία έχει σημαντική θέση σε όλα τα δρώμενα που σχετίζονται με την Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ , δήλωσε ο Υπουργός Γεωργίας Σοφοκλής Αλετράρης, σε χαιρετισμό στους «Σκοπευτικούς Αγώνες» που διοργανώνουν τα 14 Κουμανταροχώρια της Κύπρου, στο Μονάγρι.

Ο κ. Αλετράρης είπε συγκεκριμένα ότι η κουμανταρία περιλαμβάνεται σε όλα τα επίσημα γεύματα και δείπνα που παρατίθενται στο πλαίσιο της Προεδρίας και έχει περιληφθεί και στα δώρα που προσφέρονται σε ξένους αντιπροσώπους.

Απευθυνόμενος στους διοργανωτές είπε ότι η αγάπη και αφοσίωση που δείχνουν στην ανάδειξη και προώθηση της κουμανταρίας αλλά και η επιμονή για μεγαλύτερη στήριξη στις προσπάθειες , αποτελούν για το Υπουργείο την καλύτερη ένδειξη ότι οι στόχοι που τίθενται έχουν πρόσφορο έδαφος υλοποίησης.

«Η κουμανταρία είναι μια αξιοζήλευτη παρακαταθήκη που παραλάβαμε και γι’ αυτό επιβάλλεται να συμβάλουμε όλοι μαζί για να την κατατάξουμε στις υψηλότερες θέσεις της συνείδησης των ντόπιων και ξένων καταναλωτών», σημείωσε ο κ. Αλετράρης.

Ο Υπουργός Γεωργίας σημείωσε ότι η παραγωγή της κουμανταρίας σε όλα τα στάδια, από τη φροντίδα του αμπελώνα μέχρι την τελική εμφιάλωση προϋποθέτει συνεχή επιμέλεια και για το λόγο αυτό το κράτος αναγνωρίζει την ανάγκη να παραμείνει αρωγός.

Είπε ότι την τελευταία δεκαετία η πολιτεία έχει υλοποιήσει μέτρα αναδιάρθρωσης για την περιοχή, διαθέτοντας σημαντικά κονδύλια προερχόμενα από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους και σήμερα στο πλαίσιο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013 παρέχονται κίνητρα για ενθάρρυνση της συμμετοχής των γεωργών σε κοινοτικά συστήματα ποιότητας τροφίμων, με απώτερο στόχο τη διασφάλιση των καταναλωτών για την ποιότητα του προϊόντος ή την χρησιμοποιούμενη μέθοδο παραγωγής.

Σημείωσε εξάλλου ότι τα αρμόδια Τμήματα του Υπουργείου παρέχουν συνεχή τεχνική υποστήριξη για τη βελτίωση της παραγωγής και την αναβάθμιση της κουμανταρίας.

Ο Υπουργός είπε ακόμη ότι η ανάδειξη ενός νέου τύπου Κουμανταρίας, του μη ενδυναμωμένου προϊόντος, είναι μια θετική εξέλιξη που αποτελεί απότοκο αυτής της συνεργασίας.

Καταλήγοντας σημείωσε ότι η εγκατάλειψη των στοιχείων που αναδεικνύουν τον κυπριακό οίνο και είναι δεμένα με τον πολιτισμό, τη φύση και τη διατροφική μας παράδοση, ισοδυναμεί με εγκατάλειψη της ίδιας της παράδοσης μας και αυτό θα αποτελούσε πολιτική και ιστορική ανευθυνότητα.

Πηγή: Onlycy.com