Επιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

Χαλκιδική: Διαμονή all inclusive θέλουν και οι Έλληνες

28 Ιουλίου 2012

Χαλκιδική: Διαμονή all inclusive θέλουν και οι Έλληνες

Πακέτα all inclusive αναζητούν στα ξενοδοχεία της Χαλκιδικής και οι Έλληνες ελέω κρίσης. Ρώσοι και Ουκρανοί κρατούν στη ζωή τον τουρισμό στη Χαλκιδική.
Της Χριστίνας Τσερβελή

Καλοκαίρι επιβίωσης χαρακτηρίζεται το φετινό για τους ξενοδόχους της Χαλκιδικής, με τις κρατήσεις να σημειώνουν πτώση της τάξεως του 15%, σε σχέση με το 2011, και την πληρότητα να αγγίζει περίπου το 80% τον  Ιούλιο. Ρώσοι και Ουκρανοί δίνουν μία ανάσα στον τουρισμό, ενώ Γερμανοί και Έλληνες φαίνεται να «εγκαταλείπουν» τις διακοπές τους στην Χαλκιδική.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής Γρηγόρη Τάσιο, ο οποίος μίλησε στη Voria.gr, η μείωση στις κρατήσεις προέρχεται από την γερμανική αγορά, η πτώση της οποίας άγγιξε το 20% εφέτος, αλλά και από την ελληνική η οποία ξεπέρασε το 50%. Η άσχημη εικόνα που επικρατεί για την Ελλάδα στο εξωτερικό και η αστάθεια της χώρας τους τελευταίους μήνες, εξαιτίας της ακυβερνησίας, οδήγησε τους Γερμανούς τουρίστες, που αποτελούσαν παραδοσιακή αγορά, να επιλέξουν άλλους προορισμούς για τις καλοκαιρινές τους διακοπές. Από την άλλη πλευρά,  οι Έλληνες, λόγω της οικονομικής κρίσης, εμφανίζουν κινητικότητα τον Αύγουστο, μειώνοντας τις μέρες των διακοπών τους από εφτά σε τρεις έως πέντε, ενώ ταυτόχρονα αναζητούν πακέτα all inclusive, φαινόμενο πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα.

Από την άλλη πλευρά, φιλί ζωής στον τουρισμό της Χαλκιδικής συνεχίζουν να δίνουν οι Ρώσοι και οι Ουκρανοί, καταγράφοντας φέτος αύξηση των κρατήσεων της τάξεως του 10% έκαστος. «Το 2011, το διάστημα Μάιο με Οκτώβριο, ήρθαν περίπου 120.000 Ρώσοι τουρίστες και 18.000 Ουκρανοί. Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία από το αεροδρόμιο Μακεδονίας, εμφανίζουν αμφότερες μία αύξηση 10%», σημειώνει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής.

Το γεγονός αυτό οφείλεται στην επιτάχυνση των διαδικασιών χορήγησης βίζας, καθώς και στη μεγάλη δυναμική που αναπτύσσουν tour operators που λειτουργούν με ελληνικά συμφέροντα. Επιπλέον,  ιδιαίτερα θετικά επιδρά και η αεροπορική σύνδεση της Θεσσαλονίκης με πόλεις της Ρωσίας, όπως είναι η Μόσχα και η Αγία Πετρούπολη αλλά και της Ουκρανίας, όπως Κίεβο και Οδησσός, ενισχύοντας έτσι την κινητικότητα από αυτές τις χώρες.

Όσον αφορά τις υπόλοιπες αγορές, από τα Βαλκάνια πρωταγωνιστεί η Σερβία, με αύξηση των κρατήσεων 10% το φετινό καλοκαίρι σε σχέση με πέρυσι, ενώ οι υπόλοιπες χώρες των Βαλκανίων παραμένουν στα επίπεδα του 2011. Παράλληλα, συνεχίζεται η οδική προσέλευση τόσο από Πολωνούς όσο και από Ούγγρους.

Τι προτιμούν Ρώσοι και Ουκρανοί

Οι Ρώσοι και αλλά και οι Ουκρανοί τουρίστες επιλέγουν τη Χαλκιδική τόσο για την θρησκευτική πλευρά της, λόγω του Άγιου Όρους και της εύκολης πρόσβασης στα Μετέωρα, όσο και για τον ήλιο και τις γαλαζοπράσινες θάλασσές της. Προτιμούν να διαμένουν σε μεγάλα ξενοδοχειακά καταλύματα, από 100 δωμάτια και άνω και συνήθως τεσσάρων αστέρων, επιλέγοντας πακέτα all inclusive.

Η κινητικότητά τους εντοπίζεται καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, καλύπτοντας 120 με 130 ημέρες από τις 150 που είναι η τουριστική σεζόν στην Χαλκιδική.
Αναφορικά με τις περιοχές που προτιμούν, ο κ. Τάσιος τονίζει ότι τόσο το πρώτο και το δεύτερο πόδι όσο και η περιοχή προ του Άθω αποτελούν πόλο έλξης γι’ αυτούς, σε αντίθεση με πέντε χρόνια πριν που, ειδικά για τους Ρώσους, η Κασσάνδρα αποτελούσε την πρώτη επιλογή.

Πάντως, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής επισημαίνει ότι, παρά τα ενθαρρυντικά στοιχεία που δείχνουν αύξηση της ρωσικής αγοράς, ο εσωτερικός ανταγωνισμός είναι μεγάλος, τονίζοντας την ανάγκη να υπάρξουν κι άλλες ξενοδοχειακές κλίνες υψηλού επιπέδου.

«Τα νησιά όπως η Ρόδος, η Κρήτη, η Κως, μπήκαν πολύ δυναμικά στο παιχνίδι, με πολλά ξενοδοχεία που προσφέρουν πακέτα all inclusive. Εμείς ως Χαλκιδική έχουμε να αντιμετωπίσουμε τον εσωτερικό ανταγωνισμό στη ρωσική αγορά γι’ αυτό χρειαζόμαστε καλύτερη οργάνωση ώστε να μπορέσουμε να δεχτούμε περισσότερο κόσμο», σημειώνει.

Προβλέψεις για το 2013

Μηνύματα αισιοδοξίας για μικρή ανάκαμψη, ακόμα και για τη φετινή σεζόν, έρχονται μετά τον σχηματισμό κυβέρνησης και κυρίως της επανασύστασης του υπουργείου Τουρισμού, αναπτερώνοντας λίγο το ηθικό των ξενοδόχων της Χαλκιδικής.

Ο κ. Τάσιος εκφράζει την ελπίδα του ότι η μικρή ανάκαμψη που διαφαίνεται για τους μήνες Σεπτέμβρη και Οκτώβρη από την κεντροδυτική Ευρώπη, μπορεί να οδηγήσει σε μονοψήφια μείωση για το καλοκαίρι του 2012, επισημαίνοντας ωστόσο ότι «η συρρίκνωση των τιμών σε συνδυασμό με τη συρρίκνωση της σεζόν μας κάνει να μιλάμε για κατάσταση επιβίωσης».

Πάντως, ο ίδιος εμφανίζεται αισιόδοξος για το 2013, τονίζοντας τη σημασία της στελέχωσης του υπουργείου Τουρισμού τόσο από την κ.Όλγα Κεφαλογιάννη όσο και από τον κ. Τάσο Λιάσκο. «Η εικόνα της Ελλάδας αρχίζει να βελτιώνεται και πιστεύουμε ότι το 2013 θα μπορούμε να παλέψουμε μία καλύτερη προβολή», υπογραμμίζει.

 

Πηγή: http://www.voria.gr/index.php?module=news&func=display&sid=101524