Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Κουρά σε ρασοφόρο Μοναχό δοκίμου μοναχού της Ιεράς Μονής Μεγάλης Παναγιάς Σάμου

29 Ιουλίου 2012

Κουρά σε ρασοφόρο Μοναχό δοκίμου μοναχού της Ιεράς Μονής Μεγάλης Παναγιάς Σάμου

Μέσα σε ατμόσφαιρα μεγάλης κατανύξεως και ισχυρής συγκινήσεως, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ.κ. Ευσέβιος ετέλεσε το πρωΐ της Κυριακής 22 Ιουλίου στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Μεγάλης Παναγίας την κουρά σε ρασοφόρο μοναχό του δοκίμου αδελφού της Μονής, Θεοδώρου Γουναρίδη, ο οποίος έλαβε το μοναχικό όνομα Ευσέβιος, σε ένδειξη αμερίστου σεβασμού και υιικής αγάπης προς το πρόσωπο του Επισκόπου εκ μέρους του Γέροντος και της Αδελφότητος της Ιεράς Μονής, αφού ο Σεβασμιώτατος υπήρξε για τους Πατέρες άοκνος συμπαραστάτης και αρωγός στο μοναχικό τους αγώνα και τα έργα τους, κατά τα δέκα χρόνια της εγκαταβιώσεώς τους στην Μεγάλη Παναγία. Την ίδια μέρα κατά αγαθή συγκυρία εορτάστηκαν τα δεκαεπτά χρόνια από την ευλογητή χειροτονία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 22 Ιουλίου 1995 στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος Πειραιώς, από τον τότε Μητροπολίτη Πειραιώς κ.κ. Καλλίνικο. Επίσης την ίδια ημέρα συμπληρώθηκαν δέκα χρόνια από την κουρά σε μεγαλόσχημους μοναχούς των δύο πρώτων Πατέρων της Μονής, του Ηγουμένου π. Χρυσοστόμου και του Ιερομονάχου π. Θεοφίλου και από την εγκατάστασή τους σε αυτή.

Πλήθος Σαμιωτών από όλο το νησί και από πολύ νωρίς το πρωΐ κατέκλυσαν το εσωτερικό του Καθολικού αλλά και τον προαύλιο χώρο της Μονής για να συμπροσευχηθούν με τον Επίσκοπο και τους Πατέρες για την πνευματική προκοπή και την μοναχική πορεία του π. Ευσεβίου.

Ο π. Ευσέβιος προέρχεται από μια συνειδητοποιημένη πνευματική οικογένεια και μάλιστα πολύτεκνη με επτά παιδιά. Οι γονείς του Βασίλειος και Αθανασία ενστάλαξαν στην καρδιά του από την παιδική ηλικία τον φόβο του Θεού, την αγάπη για την Εκκλησία και το σεβασμό προς το τίμιο και αγιασμένο ράσο. Αφού συμπλήρωσε τις εγκύκλειες σπουδές του, εισήλθε στο Πανεπιστήμιο και είναι πτυχιούχος της Θεολογικής Σχολής Αθηνών. Υπηρέτησε την πατρίδα εκπληρώνοντας τη θητεία του στο Πολεμικό Ναυτικό. Ολοκληρωμένος πιά και πλήρως συνειδητοποιημένος πήρε την απόφαση της οριστικής και ολικής αφιερώσεως στο Θεό και την Εκκλησία μέσα από την ισάγγελη μοναχική πολιτεία. Καθοριστικό επίσης ρόλο στην πνευματική του πορεία και στην καλλιέργεια της κλίσεώς του από τον Θεό, είχε η προσωπικότητα του πρώτου πνευματικού του πατρός, τον οποίο διατήρησε μέχρι και την είσοδό του στο μοναστήρι, Γέροντος Θεοδώρου Μπεράτη, πρώην πνευματικού προϊσταμένου της αδελφότητος του «Σωτήρος».

Ευχή και προσευχή όλων μας είναι ο νέος μοναχός της Μητροπόλεώς μας, αδελφός της Μονής Μεγάλης Παναγίας π. Ευσέβιος, να ζήσει εν μετανοία, προσευχή, υπακοή και με όσες άλλες αρετές συνεπάγεται το μοναχικό σχήμα, ώστε η πορεία του πάνω στο κόσμο αυτό, μέσα από την τάξη των μοναχών να γίνει αιτία του προσωπικού του αγιασμού.

 

Πηγή: συν-οδοιπορία