Ορθόδοξη πίστη

Αποκαλυπτήρια προτομής του αειμνήστου Διοικητή της 33ης Μοίρας Καταδρομών Αντιστράτηγου Γεωργίου Κατσάνη

1 Αυγούστου 2012

Αποκαλυπτήρια προτομής του αειμνήστου Διοικητή της 33ης Μοίρας Καταδρομών Αντιστράτηγου Γεωργίου Κατσάνη

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Τα αποκαλυπτήρια της προτομής του αειμνήστου Διοικητή της 33ης  Μοίρας Καταδρομών Αντιστράτηγου Γεωργίου Κατσάνη τέλεσε η Α. Μ. ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. κ. Χρυσόστομος Β’, την Τετάρτη 25 Ιουλίου 2012, ώρα 19:30.

 

Ακολουθεί ο χαιρετισμός του Μακαριωτάτου:

 ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ Α.Μ. ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΚΥΠΡΟΥ
κ.κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ
ΚΑΤΑ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΤΟΜΗΣ
ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΤΗΣ 33ης ΜΟΙΡΑΣ ΚΑΤΑΔΡΟΜΩΝ
ΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΑΤΣΑΝΗ

25 Ιουλίου 2012

Η απονομή τιμής σ’ αυτούς, οι οποίοι θυσίασαν τη ζωή τους στους αγώνες υπέρ της εθνικής Ελευθερίας και των δίκαιων αγώνων της Πατρίδας μας, αποτελεί επιτακτικό μας καθήκον.

Συναισθανόμενοι, λοιπόν, το οφειλόμενο καθήκον μας και το χρέος μας προς τον αείμνηστο Διοικητή της 33ης Μοίρας Καταδρομών, Ταγματάρχη Γεώργιο Κατσάνη, βρισκόμαστε σήμερα εδώ, για να του αποδώσουμε τον πρέποντα φόρο τιμής, με τα αποκαλυπτήρια του λιτού τούτου μνημείου.

Τελούμε, λοιπόν, τα αποκαλυπτήρια της προτομής του αείμνηστου Διοικητή της 33ης Μοίρας Καταδρομών Γεώργιου Κατσάνη, για να υπενθυμίζει σ’ όλους την ηρωϊκή θυσία αυτού και των ανδρών του, προς διαφύλαξη της ελευθερίας της πατρίδας μας από τους Τούρκους εισβολείς, αλλά και για να διαιωνίζει αθάνατη τη μνήμη του.

Ο Ταγματάρχης Γεώργιος Κατσάνης πρόθυμα έτρεξε και αγωνίστηκε ηρωϊκά από την πρώτη κιόλας στιγμή, κατά την οποία ο τουρκικός στρατός εισέβαλλε στη νήσο μας το τραγικό εκείνο πρωϊνό της 20ης Ιουλίου 1974. Η μονάδα του έλαβε, τότε, διαταγή να προχωρήσει από το αεροδρόμιο Λευκωσίας και να φθάσει με κάθε τρόπο στο χώρο διασποράς της στο Πέλλα-Παϊς. Το βράδυ της 20ής προς 21ης Ιουλίου όλοι οι λόχοι καταδρομών, στην περιοχή του Αγίου Ιλαρίωνα, προέβησαν με διαταγή του σε βίαια σύγκρουση με τους Τούρκους. Η σύγκρουση ήταν σφοδρή και διήρκησε μέχρι που εκδιώχθηκαν όλοι οι Τούρκοι στρατιώτες. Την επόμενη, όμως, ημέρα, 21η Ιουλίου, η κατάσταση είχε διαφοροποιηθεί. Οι Τούρκοι είχαν ενισχυθεί με αλεξιπτωτιστές και καταδρομείς, ενώ οι δυνάμεις της 33ης Μοίρας Καταδρομών παρέμεναν, δυστυχώς, με λιγοστές δυνάμεις και χωρίς να τύχουν εφοδιασμού. Έτσι, μετά από σκληρές μάχες και χωρίς πυρομαχικά η κορυφή του Αγίου Ιλαρίωνα καταλαμβάνεται από τους Τούρκους. Γύρω στις 10.00 το πρωΐ ο Διοικητής Κατσάνης επικεφαλής μιας διμοιρίας Καταδρομών αντεπιτίθεται και τραυματίζεται θανάσιμα, χύνοντας, έτσι, το αίμα του ως ιερά σπονδή στο βωμό της Κυπριακής Ελευθερίας.

Για τον αθάνατο Διοικητή της 33ης Μοίρας Καταδρομών Γεώργιο Κατσάνη, πιστεύουμε ότι η ζωή τότε και μόνο τότε θα έχει νόημα και αξία, όταν λειτουργεί μέσα σε συνθήκες ελευθερίας και δικαιοσύνης. Και γι’ αυτά τα μεγάλα ιδεώδη της ελευθερίας και της δικαιοσύνης έχυσε το ίδιό του το αίμα. Με το μεγαλείο της θυσία του ταύτισε τον εαυτό του με την ανδρεία, τη γενναιότητα και την ελευθερία. Υποκλινόμαστε, λοιπόν, με ευγνωμοσύνη μπροστά στη θυσία του και ραίνουμε το μνημείο τούτο, που η αγάπη του λαού μας ανήγειρε προς τιμή του, με τα μυρίπνοα άνθη της αγάπης μας.

Τέτοιοι αγώνες και τέτοιες θυσίες υπέρ της πατρίδας μας διδάσκουν, ιδιαίτερα σήμερα, και φρονηματίζουν όλους μας -Ηγεσία και λαό- στον αντικατοχικό μας αγώνα που διεξάγουμε. Και τούτο, γιατί ο Διοικητής Κατσάνης και οι άνδρες του πολέμησαν με αυτοθυσία για τη σωτηρία της Κύπρου μας. Με το μέτωπο ψηλά και με την ψυχή όρθια επιτέλεσαν εκείνο που τους υπαγόρευε το ηθικό χρέος και το εθνικό καθήκον.

Αναμφίβολα, όμως, το χρέος μας προς τον αθάνατο Διοικητή Κατσάνη και τους άνδρες του  δεν εξοφλείται, με λόγια, αλλά με έργα που είναι αντάξια της θυσίας τους και με πράξεις που ταιριάζουν στην αρετή τους. Να μη λιποψυχήσουμε, δηλαδή, μπροστά στις δυσκολίες, αλλά να συνεχίσουμε με συνέπεια τον αντικατοχικό  μας αγώνα.

Τονίζουμε ότι στόχος του αγώνα μας δεν είναι η εξεύρεση μιας οποιασδήποτε λύσης. Αντίθετα, αγωνιζόμαστε, επιδιώκοντας σταθερά και  σθεναρά την εξεύρεση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο εθνικό μας πρόβλημα. Μιας λύσης χωρίς φυλετικούς και ρατσιστικούς διαχωρισμούς, χωρίς εκπτώσεις στα δίκαιά μας και χωρίς εγγυητικά και επεμβατικά δικαιώματα στην Τουρκία. Μιας λύσης, η οποία θα διαφυλάττει την εθνική μας αξιοπρέπεια και τιμή, θα απαλλάσσει τη νήσο μας από την παρουσία των τουρκικών στρατευμάτων εισβολής και των εποίκων και θα διασφαλίζει εις το διηνεκές την εθνικοθρησκευτική επιβίωση του λαού μας στις πατρογονικές του εστίες. Αυτό θα αποτελέσει όχι μόνο το καλύτερο μνημόσυνο για τη ψυχή του αείμνηστου Διοικητή, αλλά και τη μέγιστη τιμή για τη θυσία του.

Υποσχόμαστε ότι θα συντηρούμε πάντοτε αναμμένη τη δάδα του χρέους και του καθήκοντος προς την Πατρίδα, που μας κληροδότησε ο αείμνηστος Διοικητής της 33ης Μοίρας Καταδρομών Γεώργιος Κατσάνης. Η μορφή αυτού θα παραμείνει ως φωτεινό παράδειγμα, που θα καταδεικνύει το ηθικό και ιερό χρέος μας έναντι της Πατρίδας μας και η ηρωϊκή θυσία του θα εμπνέει στο διηνεκές τους νέους μας και θα μεταλαμπαδεύει στις ψυχές τους τα υψηλά ιδεώδη του Έθνους μας, την αυτοθυσία προς την πατρίδα και την προσήλωση στο υπέρτατο αγαθό της Ελευθερίας.

Θερμά συγχαίροντας τον Πρόεδρο και τα Μέλη του Παγκύπριου Συνδέσμου Εφέδρων Καταδρομέων, τον Πρόεδρο και τα Μέλη του Κοινοτικού Συμβουλίου Μαρί καθώς και τον Πολιτιστικό Όμιλο Μαρί για την αξιέπαινη αυτή πρωτοβουλία και συμβολή τους, αποκαλύπτουμε την προτομή του αείμνηστου Διοικητή της 33ης Μοίρας Καταδρομών Ταγματάρχη Γεώργιου Κατσάνη και ευχόμαστε όπως αυτή αποτελεί πάντοτε για το λαό μας, σύμβολο αγώνα αλλά και σύμβολο εμμονής σ’όλα εκείνα τα ιδεώδη και τις αξίες του Έθνους μας, που δίδουν ώθηση στον αγώνα του λαού μας προς εκδίωξη του Τούρκου εισβολέα από τη νήσο μας και την απελευθέρωση της κατεχόμενης σήμερα γης μας. Αιωνία ας είναι η μνήμη του!

 

Ευχέτης προς Κύριον

† ο Κύπρου Χρυσόστομος

 

Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου,
         25 Ιουλίου 2012.

 

 

Πηγή: http://www.churchofcyprus.org.cy/article.php?articleID=2541

<!–

–>