Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Δελτίο Τύπου – Η Υπουργός Εξωτερικών επαναβεβαίωσε τη προσήλωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας

2 Αυγούστου 2012

Δελτίο Τύπου – Η Υπουργός Εξωτερικών επαναβεβαίωσε τη προσήλωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας

Η Υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Δρ. Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή έστειλε ένα ηχηρό μήνυμα ενθάρρυνσης προς την πολιτική ηγεσία της Αλβανίας, για να προχωρήσει με γοργούς ρυθμούς στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις που θα φέρουν την Αλβανία πιο κοντά στην ΕΕ. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στην Αλβανία στις 31 Ιουλίου 2012, υπό την ιδιότητα της ως προεδρεύουσας του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων, υπεύθυνης για θέματα διεύρυνσης, η Υπουργός Εξωτερικών Δρ. Μαρκουλλή επανέλαβε την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας.

«Θα είμαστε πραγματικά ευτυχείς εάν η Αλβανία καταφέρει να εκπληρώσει τις απαραίτητες προϋποθέσεις, εξέλιξη που θα ανοίξει το δρόμο για μια θετική εισήγηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και μια απόφαση του Συμβουλίου το Δεκέμβριο για την απόδοση καθεστώτος υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην Αλβανία», δήλωσε χθες η Υπουργός Εξωτερικών.

Προς αυτό το σκοπό, η Υπουργός Εξωτερικών ενεθάρρυνε τους πολιτικούς ηγέτες της Αλβανίας να προχωρήσουν γρήγορα και έγκαιρα στην επίτευξη προόδου στις 12 «βασικές προτεραιότητες», που καθορίστηκαν μέσα από τη σχετική Γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την αίτηση της Αλβανίας για ένταξη στην ΕΕ του 2010, τονίζοντας ότι ο ρυθμός των, σχετικών με αυτές τις προτεραιότητες, μεταρρυθμίσεων, συνδέεται άμεσα με την πρόοδο της Ευρωπαϊκής προοπτικής της Αλβανίας.

Πλήρης δέσμευση της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή της  πορεία

Η επίσκεψη της Υπουργού Εξωτερικών στα Τίρανα περιελάμβανε συναντήσεις με τον Πρόεδρο κ. Bujar Nishani, τον Πρωθυπουργό Δρ. Sali Berisha και την Πρόεδρο του Κοινοβουλίου κα. Josefina Topalli.  Η Δρ. Μαρκουλλή είχε επίσης συναντήσεις με τον ομόλογό της, Υπουργό Εξωτερικών Δρ. Edmont Panariti, την Υπουργό Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης κα. Majlinda  Bregu και τον αρχηγό της Αντιπολίτευσης κ. Edi Rama.

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων αυτών, η Υπουργός Εξωτερικών επιδοκίμασε την πολιτική ηγεσία της Αλβανίας για τη δέσμευσή της να προωθήσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, όπως διαφάνηκε και από την πρόσφατη συμφωνία για υπερψήφιση της εκλογικής μεταρρύθμισης. Υπογράμμισε ότι η πολιτική σταθερότητα και η εθνική συναίνεση είναι απαραίτητα στοιχεία για την επίτευξη περαιτέρω προόδου και ενεθάρρυνε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να ενισχύσουν τις προσπάθειες τους και να διατηρήσουν την αποφασιστικότητα τους σε σχέση με την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας.

Από την πλευρά τους, οι συνομιλητές της Υπουργού Εξωτερικών εξέφρασαν την εκτίμηση τους για τις προσπάθειες της Κυπριακής Προεδρίας και την υποστήριξη στην ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας, τονίζοντας την πλήρη δέσμευση της χώρας στο στόχο της ένταξης στην ΕΕ και στην λήψη των αναγκαίων μέτρων για την επίτευξη του κεντρικού αυτού στόχου.

Ανασκόπηση προόδου

Η Υπουργός Εξωτερικών ολοκλήρωσε τις επαφές της στα Τίρανα με συνάντηση με τον Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της ΕΕ, Πρέσβη Ettore Sequi, ο οποίος προέβη σε πλήρη ενημέρωση για την παρούσα κατάσταση σχετικά με την ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας, και ιδιαίτερα τις προσπάθειες που έχουν γίνει, τα αποτελέσματα, καθώς επίσης και τις προκλήσεις και τα θέματα που παραμένουν ακόμα σε εκκρεμότητα, τα οποία είναι σημαντικά για την ετοιμασία της Έκθεσης προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η Αλβανία είναι η τέταρτη κατά σειρά χώρα των Δυτικών Βαλκανίων που επισκέπτεται η Δρ. Μαρκουλλή, από την έναρξη της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ την 1η Ιουλίου.  Η περιοδεία της Υπουργού Εξωτερικών στα Δυτικά Βαλκάνια, με  προηγούμενες επισκέψεις στη Σερβία, το Μαυροβούνιο και τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, καταδεικνύει τη σημασία που αποδίδει η Κυπριακή Προεδρία στην  Ευρωπαϊκή προοπτική της περιοχής.

Πηγή: http://www.cy2012.eu/index.php/el/news/press-release-foreign-affairs-minister-reaffirms-eu-commitment-to-albanias-european-perspective