Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Σπουδαστές … εκ περάτων συναθροισθέντες

4 Αυγούστου 2012

Σπουδαστές … εκ περάτων συναθροισθέντες

Το απόγευμα της Τετάρτης 1η Αυγούστου 2012, ξεκίνησαν οι Παρακλήσεις και στο Ναό της Αγίας Μαρίνης Ηλιουπόλεως.
Πριν την έναρξη του εσπερινού επί τη εορτή της ανακομιδής του Ιερού Λειψάνου του Πρωτομάρτυρος Διακόνου Στεφάνου, εισήχθη λιτανευτικά στο Ναό, από τον προεξάρχοντα των ακολουθιών κληρικό, ο Τίμιος Σταυρός, κατ’ αναπαράσταση της προόδου Του, που συνέβαινε στην Κωνσταντινούπολη και εορτάζεται από την Εκκλησία την 1η Αυγούστου.
Εν συνεχεία εψάλη πανηγυρικός Εσπερινός προς τιμή του Αγίου Στεφάνου, εις τον οποίο είναι αφιερωμένο το παρεκκλήσι της δεξιάς πλευράς του γυναικωνίτου, και συναρτήθηκε κατά την τάξη η μικρά Παράκληση προς την Θεοτόκο. Προ του πέρατος της ακολουθίας κατά την απόδοση των εξαποστειλαρίων ύμνων λιτανεύτικε εντός του Ναού η ιερά εικόνα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, η οποία και τοποθετήθηκε επί ευπρεπισμένου κουβουκλίου.
Των Ιερών ακολουθιών προεξήρχε ο Αρχιμανδρίτης Ιγνάτιος Σωτηριάδης, Ιεροκήρυξ της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους και Κατερίνης και συνεργάτης της Συνοδικής επιτροπής Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών σχέσεων στο γραφείο της αντιπροσωπείας της Εκκλησίας της Ελλάδος παρά τη Ευρωπαϊκή Ενώση, βοηθούμενος από τους κληρικούς του Ναού Σεραφείμ Δημητρίου, Λάμπρο Ξεσφύγγη και Ευσέβιο Μεάντζια.
Εν συνεχεία, η ενορία παρέθεσε δείπνο στους υποτρόφους της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος σπουδαστές, που παρακολουθούν το προγράμμα εκμάθησης Ελληνικής Γλώσσας και γνωριμίας με τον Ελληνορθόδοξο Πολιτισμό. Οι σπουδαστές προέρχονται από διάφορα κράτη και είναι στελέχη ομοδόξων και ετεροδόξων Χριστιανικών Εκκλησιών. Τους παρέχεται δωρεάν διδασκαλεία, σίτιση, στέγαση, επισκέψεις σε τόπους εκκλησιαστικού ενδιαφέροντος και συμμετοχή σε πολιτιστικές εκδηλώσεις.
Στο ναό, προσήλθαν συνοδευόμενοι από τον δάσκαλο τους Χρήστο Παλασκώνη και τον μεταπτυχιακό φοιτητή στη Ρώμη, Νικόλαο Κουρεμένο και αφού ξεναγήθηκαν, παρακολούθησαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις ακολουθίες που δεν είναι γνωστές ούτε στην σλαβική, ούτε στην δυτική λειτουργική παράδοση.
Μετά το δείπνο, που προετοίμασαν οι εθελόντριες μαγείρισσες του συσσιτίου για τους εμπεριστάτους της ενορίας και άλλες συνεργάτιδες του Ναού στο οποίο οι φιλοξενούμενοι είχαν την ευκαιρία να ακούσουν ζωντανά, ελληνικά παραδοσιακά  τραγούδια και π΄ριν αναχωρήσουν για το οικοτροφείο στην Αγία Βαρβάρα, παρέλαβαν ως δώρο την έκδοση για παιδιά της κοινότητας μας «Οι τρείς Ιεράρχες μιλούν για την Θεία Λειτουργία», έργο του θεολόγου Ανδρέα Καρίβαλη και μια αναμνηστική κλειδοθήκη.
Εκ του τμήματος Δημοσιών Σχέσεων και Επικοινωνίας,
του Ενοριακού Συμβουλίου Ποιμαντικού Έργου
Ιερού Ναού Αγίας Μαρίνης Ηλιουπόλεως
www.agmarina.gr