Άγιοι - Πατέρες - ΓέροντεςΓέρ. Ιωσήφ Βατοπαιδινός

Παρουσίαση μιας μεγάλης μαρτυρικής μορφής του 20ου αιώνα

5 Αυγούστου 2012

Παρουσίαση μιας μεγάλης μαρτυρικής μορφής του 20ου αιώνα

Μόλις κυκλοφόρησε το ογκώδες και πολύ καλαίσθητο έργο του Δρ. Σωτηρίου Μπαλατσούκα, Αναπληρωτού Καθηγητού της Αγιολογίας, με τίτλο: «Διονύσιος Μητροπολίτης Τρίκκης και Σταγών (1907-1970). Βίος και πνευματικές παρακαταθήκες».

Ο κ. Σ. Μπαλατσούκας, με την έγκριτη επιστημονική και πνευματική του κατάρτιση, πρόσθεσε ένα ακόμα περισπούδαστο έργο στα τόσα που προσέφερε μέχρι τώρα. Έφερε στο φως της δημοσιότητας, μετά από πολύ μόχθο, ανέκδοτα-αδημοσίευτα χειρόγραφα κείμενα του Μητροπολίτου Τρίκκης και Σταγών Διονυσίου. Κείμενα υψηλής πνευματικής στάθμης, με αγιοπατερικές-ασκητικές προεκτάσεις. Κείμενα οικοδομής και ωφέλειας. Πολύπλευρο το έργο του Γέροντος Διονυσίου. Προσωπικότητα πληθωρική, χαρισματική, ασκητική, με τελεία αυταπάρνηση για την Εκκλησία, τον τόπο, το Έθνος.

Ο βίος του συγκινεί βαθύτατα τον κάθε αναγνώστη, και δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι είναι ανάλογος με το βίο μαρτύρων και συγχρόνων ομολογητών όπως Λουκά του Ιατρού (του Ρώσου), Αρχιεπισκόπου Κριμαίας και άλλων.

Ο Γέροντας Διονύσιος υπέστη εξορία, φυλακίσεις-αιχμαλωσία, βασανιστήρια κ.λπ. σε στρατόπεδα της Γερμανίας (1942-1945). Στο οπισθόφυλλο του εν λόγω βιβλίου συνοψίζεται όλη η μαρτυρική του ζωή:

«Ως έφηβος έζησε την μπροστά στα μάτια του στη Μ. Ασία μαρτυρική σφαγή των γονέων και των αδελφών του.

Ως μοναχός, επί δεκατία στην Ιερά Μονή Μεγίστης Λαύρας Αγίου Όρους έζησε ασκούμενος το μαρτύριο της συνειδήσεως.

Ως ηγούμενος έζησε εκουσίως, επί τριετία, παρότι του δόθηκε εξαρχής χάρη τη μαρτυρική άνευ λόγου καταδίκη του, από αγάπη για τους συνανθρώπους-συγκρατουμένους του, σε στρατόπεδα συγκεντρώσεως αιχμαλώτων (Θεσσαλονίκης και Γερμανίας).

Ως επίσκοπος επί εικοσαετία, έζησε με αυταπάρνηση το μαρτύριο της αρχιερατικής του διακονίας.

Ως άνθρωπος, τέλος μέχρι την τελευτή εβίωσε καρτερικά το μαρτύριο της χρονίας ανίατης ασθενείας του.

Η εδώ επίγεια ζωή του υπήρξε με τρεις λέξεις:

ομολογία – πόνος – μαρτύρια».

Συγχαίρουμε θερμά τον Καθηγητή κ. Σ. Μπαλατσούκα που μας χάρισε ένα τόσο σπουδαίο έργο, το οποίο σίγουρα θα βρει μεγάλη απήχηση τόσο στην αγιοτόκο περιοχή των Τρικάλων (που με πολλή χαρά το ανέμενε) όσο και σε ολόκληρο τον Ορθόδοξο Χριστιανικό κόσμο.

(Πληροφορίες για το βιβλίο, εκδόσεις Θρασύβουλου Βογιατζόγλου, 3ο χλμ. Τρικάλων-Καρδίτσης, Τ.Κ. 42100 Τρίκαλα, Τηλ.: 2431036485 begin_of_the_skype_highlighting ΔΩΡΕΑΝ 2431036485 end_of_the_skype_highlighting και Fax: 2431036484), Κιν.:6976588869 begin_of_the_skype_highlighting ΔΩΡΕΑΝ 6976588869 end_of_the_skype_highlighting.

Πηγή: http://www.romfea.gr/biblioparousiaseis/13330-martyriki-morfi-trikkis-dionysios