Άγιοι - Πατέρες - ΓέροντεςΣυναξαριακές Μορφές

Εορτή του Οσιομάρτυρος Δομετίου του Πέρσου (7 Αυγούστου)

6 Αυγούστου 2012

Εορτή του Οσιομάρτυρος Δομετίου του Πέρσου (7 Αυγούστου)

Τη Δευτέρα, 6 Αυγούστου 2012, στις 7:00 μ.μ. θα τελεστεί Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός στο εκκλησάκι του Οσιομάρτυρος Δομετίου του Πέρσου, στο Δήμο Αγίου Δομετίου, χοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Μεσαορίας κ. Γρηγορίου.

Κατά την ακολουθία του Εσπερινού θα πραγματοποιηθεί λιτάνευση της ιερής εικόνας του πολιούχου Αγίου, στην παρουσία των αρχών του Δήμου Αγίου Δομετίου και πλήθους πιστών.

Την Τρίτη, 7 Αυγούστου 2012, ανήμερα της εορτής, το πρωί, θα τελεστεί ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία προϊσταμένου του Πανιερωτάτου Μητροπολίτη Κυρηνείας κ. Χρυσοστόμου.

Ο Βίος του Αγίου Δομετίου

Ο Άγιος Οσιομάρτυρας Δομέτιος ήταν Πέρσης στο γένος και έζησε την εποχή του του Μεγάλου Κωνσταντίνου (306 – 337μ.Χ.). Ο Δομέτιος αν και ήταν παιδί ειδωλολατρικής οικογένειας έμαθε για τον Ιησού Χριστό από ένα Χριστιανό, τον τον Άβαρο. Μετά την κατήχηση και παρόλη την αντίδραση της οικογένειάς του αποκήρυξε τη Μαγεία και μετέβη στην πόλη Νίσιβιν, η οποία βρισκόταν στα σύνορα της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας – Περσίας. Στην πόλη εκείνη εισήλθε σε ένα Μοναστήρι και αφού βαπτίστηκε Χριστιανός έλαβε το σχήμα του Μοναχού. Επειδή, όμως, ο φθόνος «άπτεται και των τελείων», όπως μαρτυρούν οι Άγιοι, οι αδελφοί της Μονής, πειραζόμενοι και από τον Σατανά, ταράχθηκαν, γιατί ο Δομέτιος προόδευε πνευματικά. Τότε ο μοναχός Δομέτιος αποχώρησε από εκεί και πήγε στο Μοναστήρι των Μαρτύρων Σέργιου και Βάκχου που βρισκόταν στη Θεοδοσιούπολη. Ο Καθηγούμενος της Μονής Αρχιμανδρίτης Ουρβέλ, όντας διορατικός, διέβλεψε την καθαρότητα του Δομέτιου, γι’ αυτό και φρόντισε όπως χειροτονηθεί Διάκονος. Στη συνέχεια, η επιθυμία του πατέρα Ουρβέλ να χειροτονηθεί ο Διάκονος Δομέτιος σε Πρεσβύτερο προκάλεσε τη φυγή του. Ο Δομέτιος τότε εγκαταστάθηκε για ένα διάστημα σε ένα όρος, όπου υπέφερε τους καύσωνες και του παγετούς. Ακολούθως κατέληξε σε μια λαξευμένη σπηλιά, όπου επιδόθηκε στην άσκηση και εν τω ονόματι του Ιησού Χριστού, εθεράπευε των «αλόγων αρρωστήματα και τα των ανθρώπων νοσήματα», αλλά και έσωζε από τις παγίδες του Διαβόλου, σύμφωνα και με τον υμνογράφο της εορτής. Ο Όσιος Δομέτιος μαρτύρησε, μαζί με τους δύο του μαθητές, διά λιθοβολισμού, ενώ τελούσαν την ακολουθία της «τρίτης ώρας». Στρατιώτες του παραβάτη Ιουλιανού, αφού εισέβαλαν εκείνη την ιερή στιγμή στο ασκητήριο, «τη πυκνότητη των βολών…κατέχωσαν» τον Δομέτιο και τους δύο συνασκητές του.

 

Η Εκκλησία τελεί τη μνήμη του στις 7 Αυγούστου.

 

Το εκκλησάκι Του στον Άγιο Δομέτιο Λευκωσίας

“Ο Αγιος Δομέτιος είναι κτισμένος σε μέσο υψόμετρο 160 μέτρων. Το δυτικό του τμήμα είναι λοφώδες και το υψόμετρο στην περιοχή Κοκκινοκαυκάλλα φθάνει τα 205 μέτρα. Το τοπίο είναι διαμελισμένο από το χείμαρρο Κλίμο που ενώνεται βορειότερα με τους χείμαρρους Σιέμμα και Τζιηννάρ για να καταλήξουν στη συνέχεια στον ποταμό Πηδιά. Από γεωλογικής απόψεως στη διοικητική έκταση του προαστίου, κυριαρχούν οι αποθέσεις του φλύσχη της Κυθρέας, οι αποθέσεις του σχηματισμού Αθαλάσσας (ασβεστολιθικοί ψαμμίτες και άμμοι) και οι πρόσφατες αλλουβιακές αποθέσεις της Ολόκαινης γεωλογικής περιόδου”. 

Διάκονος π. Παναγιώτης Θεοδώρου, Θεολόγος.

Από το Γραφείο Ενημερώσεως και Επικοινωνίας της Εκκλησίας της Κύπρου

Πηγή: http://www.churchofcyprus.org.cy/article.php?articleID=1331