Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Εκσυγχρονισμός στο Μουσείο – Παρατηρητήριο “Ομίλου Σιακόλα” στη Λευκωσία

8 Αυγούστου 2012

Εκσυγχρονισμός στο Μουσείο – Παρατηρητήριο “Ομίλου Σιακόλα” στη Λευκωσία

Στο Παρατηρητήριο του Μουσείου Λήδρα, στον 11ο όροφο του Πύργου Σιακόλα, όπου ατενίζεις την Λευκωσία χωρίς την διαχωριστική γραμμή, δίδεται τώρα η δυνατότητα στους επισκέπτες, μέσω οθόνης υψηλής τεχνολογίας η άμεση επαφή με σημαντικά μνημεία της ιστορίας της πρωτεύουσας ενώ δύο από αυτά, η Εκκλησία της Αγίας Σοφίας στην κατεχόμενη Λευκωσία και η Οικία Χατζηγεωργάκη Κορνέσιου στις ελεύθερες περιοχές απεικονίζονται και σε τρισδιάστατη μορφή.

Τις συνολικά τέσσερεις οθόνες υψηλής τεχνολογίας αλλά και το ειδικά διαμορφωμένο δωμάτιο εμπλουτισμένο με οπτικοακουστικό υλικό παρουσίασε την Τετάρτη στους λειτουργούς των ΜΜΕ ο «Ομιλος Σιακόλα» στον οποίο ανήκει το Μουσείο και το Παρατηρητήριο Λήδρα στην ομώνυμη οδό, στην εντός των τειχών Λευκωσία.

Ο Γιώργος Ανηλιάδης, Εκτελεστικός Πρόεδρος του Συγκροτήματος «ΕRMES» – Μέλους του «Ομίλου Σιακόλα» είπε ότι «η αναβάθμιση που έγινε, έγινε μέσα από την θέλησή μας, όπως όλοι μας συμμετέχουμε και με οποιονδήποτε τρόπο να βοηθήσουμε ώστε να στεφθεί με επιτυχία η κυπριακή προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ».

Πρόσθεσε ότι επιλέγηκε αυτή η συγκεκριμένη χρονιά για να γίνει αυτή η σημαντική επένδυση για να αναβαθμίσουμε το Μουσείο Λήδρα και να το κατατάξουμε στα μουσεία τελευταίας τεχνολογίας.

Ο κ. Ανηλιάδης είπε ότι βάσει των εκτιμήσεών τους, το Μουσείο Λήδρα, έχουν επισκεφθεί πέραν των 700 χιλιάδων επισκεπτών ενώ ειδικά πριν την μερική άρση στους περιορισμούς διακίνησης από το κατοχικό καθεστώς, το Παρατηρητήριο, ήταν ένας χώρος στον οποίο οι Κύπριοι μπορούσαν να δουν τα σπίτια τους στα κατεχόμενα».

Ο Διευθυντής Δημοσίων Σχέσεων του «Ομίλου Σιακόλα» Παύλος Παύλου αναφέρθηκε στην «θεαματική τεχνολογική αναβάθμιση του Μουσείου – Παρατηρητηρίου Λήδρα το οποίο έχει εισαγάγει την τελευταία λέξη της τεχνολογίας, όπως όλα τα μεγάλα μουσεία του κόσμου».

Ο κ. Παύλου είπε ότι κάθε επίσημος επισκέπτης από το εξωτερικό συμπεριλαμβάνει στο πρόγραμμά του και μετάβαση στο Παρατηρητήριο Λήδρα όπου μπορεί να ατενίσει από κει την Λευκωσία, χωρίς την διαχωριστική γραμμή του Τούρκου εισβολέα.

Ανέφερε πως αυτή την στιγμή γίνονται διαβουλεύσεις με την Γραμματεία της Κυπριακής Προεδρίας ώστε υψηλοί επισκέπτες από το εξωτερικό που θα βρίσκονται στην Κύπρο για τις εργασίες της προεδρίας μεταβαίνουν στο Παρατηρητήριο για να δουν και μέσω της οθόνης αφής σημαντικά μνημεία της Λευκωσίας τα οποία βρίσκονται υπό τουρκική κατοχή».

Από την πλευρά του ο Αιμίλιος Επαμεινώνδας Διευθυντής Μάρκετινγκ του Συγκροτήματος «ERMES» δήλωσε ότι το μεγάλο ενδιαφέρον που επέδειξαν οι ντόπιοι αλλά και οι αλλοδαποί επισκέπτες της Λευκωσίας έδωσαν την ώθηση στην διευθυντική ομάδα του Συγκροτήματος να προχωρήσει στο να τοποθετήσει οθόνες αφής τελευταίας τεχνολογίας».

Ο κ. Επαμεινώνδας είπε ότι στο μέσο του Παρατηρητηρίου έχει διαμορφωθεί ειδικός χώρος στον οποίο προβάλλονται σημαντικές στιγμές και μνημεία από την ιστορία της Λευκωσίας, παρέχοντας μια πληρέστερη ενημέρωση των επισκεπτών για την πρωτεύουσα της Κύπρου.

Εκ μέρους της εταιρείας υψηλής τεχνολογίας «ARMES» ο Παναγιώτης Χατζηχριστοδούλου είπε ότι η εταιρεία που αντιπροσωπεύει ειδικεύεται στο να προσφέρει καινοτόμες και διαδραστικές λύσεις υψηλής τεχνολογίας σε διάφορα θέματα.

Αναφερόμενος ειδικά στο Παρατηρητήριο είπε ότι χρησιμοποιήθηκαν «πολύ εξελιγμένα μέσα, που είναι οι τέσσερεις οθόνες υψηλής αφής, τοποθετημένες, μία στην Ανατολή και τρεις στον Βορρά, αλλά και το οπτικοακουστικό υλικό εντός του διαμορφωμένου χώρου, δύο ενέργειες που αποσκοπούν στο να μην είναι απαθείς ο χρήστης αλλά να συμμετέχει και να βλέπει αυτό που ο ίδιος θα επιλέξει».

Το Μουσείο Λήδρα και το Παρατηρητήριο λειτουργούν από το 1998 και το Παρατηρητήριο βρίσκεται στον 11ο όροφο με απρόσκοπτη θέα την Λευκωσία, την μόνη μοιρασμένη πρωτεύουσα της Ευρώπης.

Πηγή: http://www.onlycy.com/205697-%CE%B5%CE%BA%CF%83%CF%85%CE%B3%CF%87%CF%81%CE%BF%CE%BD%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CE%BC%CE%BF%CF%85%CF%83%CE%B5%CE%AF%CE%BF-%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%B1%CF%84%CE%B7%CF%81%CE%B7