Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Κοντίδης: Ιστορική μέρα για τον κυπριακό αθλητισμό το αργυρό μετάλλιο

9 Αυγούστου 2012

Κοντίδης: Ιστορική μέρα για τον κυπριακό αθλητισμό το αργυρό μετάλλιο

«Είναι πολύ ιστορική μέρα για τον κυπριακό αθλητισμό και είμαι πάρα πολύ χαρούμενος που είμαι εγώ υπεύθυνος» δήλωσε ο αργυρός Κύπριος Ολυμπιονίκης Παύλος Κοντίδης την Δευτέρα, μετά την ολοκλήρωση της κούρσας των μεταλλίων στα λέιζερ, στο ιστιοπλοϊκό κέντρο του Γουέιμουθ.

Οπως μεταδίδουν οι απεσταλμένοι της ΕΑΚ Αργύρης Αργυρού και Μικαέλο Παπαδάκης, ο Παύλος Κοντίδης κατάφερε να επισκιάσει τη λάμψη του χρυσού Ολυμπιονίκη και πέντε φορές παγκόσμιου πρωταθλητή Τομ Σλίνγκσμπι από την Αυστραλία, προκαλώντας το ιδιαίτερο ενδιαφέρον των διεθνών ΜΜΕ, αφού κέρδισε το πρώτο μετάλλιο της Κύπρου στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων.

Στις δηλώσεις του ο Παύλος Κοντίδης είπε ότι μια μικρή χώρα, όπως η Κύπρος μπορεί να έχει επιτυχίες και να κατακτήσει Ολυμπιακό μετάλλιο, ενώ πρόσθεσε ότι στόχος του ήταν να εμπνεύσει τους νέους να ασχοληθούν με τον αθλητισμό και ιδιαίτερα με την ιστιοπλοΐα.

Ολοκληρώνοντας την κούρσα των μεταλλίων, ο Παύλος Κοντίδης πήρε μια σημαία από τον πατέρα του και άρχισε να πανηγυρίζει, κατευθυνόμενος προς τη πλαγιά των θεατών με τους υπόλοιπους ιστιοπλόους..

Ο ομοσπονδιακός προπονητής του Κώστας Συμεωνίδης και ο ιστιοπλόος Ανδρέας Καριόλου ήταν από τους πρώτους που έτρεξαν να συγχαρούν τον Ολυμπιονίκη, όπως έκανε και σχεδόν ολόκληρη η ελληνική ομάδα και οι Κροάτες αθλητές.

Την Παρασκευή αναμένεται να δεχτεί τον Παύλο Κοντίδη στο Προεδρικό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, ενώ θα τον υποδεχθεί στη Βουλή και ο Πρόεδρος του Σώματος Γιαννάκης Ομήρου. Η ομάδα της ιστιοπλοΐας επιστρέφει στην Κύπρο την Πέμπτη.

Ερωτηθείς ο Παύλος Κοντίδης τι σημαίνει για την Κύπρο το μετάλλιο, ανέφερε ότι η Κύπρος, αν και μικρή χώρα, απέδειξε ότι δεν χρειάζεται να έχεις τα εκατομμύρια των κατοίκων για να κάνει επιτυχίες.

«Μια χώρα κάτω του ενός εκατομμυρίου κατοίκων μπορεί να κερδίσει Ολυμπιακό μετάλλιο», είπε, προσθέτοντας ότι κάτι τέτοιο αποτελεί τεράστιο επίτευγμα.

Δήλωσε εξάλλου ότι στόχος του ίδιου ήταν να εμπνεύσει τους νέους να ασχοληθούν με τον αθλητισμό, ιδιαίτερα με την ιστιοπλοΐα.

Στο παρελθόν, πρόσθεσε, ελάχιστοι στην Κύπρο ήξεραν τι είναι ιστιοπλοΐα ενώ συμπλήρωσε ότι τώρα θα μάθουν όλοι.

Όπως είπε, το 2005 όταν ο Μάρκος Παγδατής έφτασε στον τελικό του Αυστραλιανού Όπεν, πολλοί μικροί άρχισαν να παίζουν τένις. «Ελπίζω να συμβεί το ίδιο με την ιστιοπλοΐα» είπε.

Ερωτηθείς αν το μετάλλιο αποτελεί τη δικαίωση κόπων τεσσάρων χρόνων, απάντησε ότι είναι μια προσπάθεια που ξεκίνησε πριν επτά χρόνια, όταν ήταν 15 ετών.

Είναι μια τεράστια δικαίωση για τους ανθρώπους που πίστεψαν σε μένα και δούλεψαν μαζί μου, είπε ο αργυρός Ολυμπιονίκης, προσθέτοντας ότι «έχω δουλέψει πάρα πολύ σκληρά γι αυτή τη μέρα».

Σε άλλη ερώτηση αν έχει συνειδητοποιήσει την νίκη του, απάντησε ότι αυτό θα συμβεί όταν φορέσει το μετάλλιο στον λαιμό του και επιστρέψει στην Κύπρο.

Ανέφερε ακόμη ότι αφιερώνει το μετάλλιο σε όλους όσους τον στήριξαν όλα αυτά τα χρόνια, στην οικογένεια, την κοπέλα του, τους προπονητές και τον γυμναστή του, καθώς «και σε όλο τον κόσμο που πίστεψε σε εμένα».

Για την οικογένεια του ανέφερε ότι τον υποστήριζε πάντα και πίστευε σε αυτόν, όπως πίστευε και ο ίδιος.

Ως προς τα μελλοντικά του σχέδια, ο Παύλος Κοντίδης είπε ότι είναι μικρός για να αλλάξει κατηγορία, προσθέτοντας ότι στους Ολυμπιακούς του Ρίο το 2016 θα μείνει στην κατηγορία Laser. «Θα μείνω να διεκδικήσω άλλο ένα μετάλλιο, γιατί όχι το χρυσό» είπε.

Προς το παρόν είπε ότι θα συνεχίσει τις σπουδές του στο Σαουθάμπτον, όπου σπουδάζει Ναυπηγική – Υδροδυναμική/ Αεροδυναμική.

Αναφορικά με την αντιμετώπιση που έτυχε στον αγώνα, είπε πως πολλοί δεν περίμεναν να ανέβει στο βάθρο, ο ίδιος όμως γνώριζε ότι έχει δυνατότητες, έβλεπε την πρόοδό του όλα αυτά τα χρόνια και ήξερε ότι θα είναι στην καλύτερη δυνατή κατάσταση.

Ακόμη ανέφερε ότι με το ταλέντο και τους κατάλληλους ανθρώπους γύρω σου, μπορείς να κερδίσεις ένα μετάλλιο. Είπε ότι στην ιστιοπλοΐα παίζει ρόλο η εμπειρία ενώ το γεγονός ότι συμμετείχε για δεύτερη φορά σε Ολυμπιακούς, μετά το Πεκίνο, τον καθιστά πιο έμπειρο από άλλους μεγαλύτερους συναθλητές του.

Συμπλήρωσε ότι σε αυτήν την Ολυμπιάδα κάποιοι περίμεναν το μετάλλιο από τη σκοποβολή, καθώς οι σκοπευτές είχαν καλύτερα αποτελέσματα στο παρελθόν, όμως ήρθε από την ιστιοπλοΐα.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της ΚΟΕ Ουράνιος Ιωαννίδης είπε ότι «ο αθλητής που βάζει έναν στόχο και τον κυνηγά, έχει την υποστήριξη της οικογενείας, της ΚΟΕ και του ΚΟΑ, μπορεί να τον πετύχει».

«Αυτό το μετάλλιο ανοίγει το δρόμο προς τους υπόλοιπους αθλητές και δείχνει πως με σκληρή δουλειά μπορεί να επιτευχθεί» είπε ο κ. Ιωαννίδης, συμπληρώνοντας ότι «ο Παύλος θα είναι κράχτης».

Συμπλήρωσε ότι σε έναν αθλητή πρέπει να δίνονται όλες οι ευκολίες, κάτι που έπραξε η ΚΟΕ με όλους.

Είπε ότι η επιτυχία είναι δική του και κανενός άλλου και ότι δεν δικαιούται κανένας να την οικειοποιηθεί. Στο ίδιο μήκος κινήθηκε και η συγχαρητήρια επιστολή της ΚΟΕ.

«Ο μεγάλος στόχος της αποστολής επετεύχθη. Το μόνο που έχουμε να πούμε είναι ένα μεγάλο ευχαριστώ» είπε η αρχηγός της κυπριακής αποστολής στο Λονδίνο, Όλγα Πιπερίδου, εκφράζοντας τα συγχαρητήρια στον αθλητή και την οικογένεια του.

Στο μουσείο που θα εγκαινιάσει η ΚΟΕ τον Σεπτέμβριο θα τοποθετηθεί μια τεράστια φωτογραφία του Παύλου Κοντίδη και ένα αντίγραφο του αργυρού μεταλλίου.

 

Πηγή: http://www.onlycy.com/207445-%CE%BA%CE%BF%CE%BD%CF%84%CE%AF%CE%B4%CE%B7%CF%82-%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%81%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%BC%CE%AD%CF%81%CE%B1-%CE%BA%CF%85%CF%80%CF%81%CE%B9%CE%B1%CE%BA%CF%8C-%CE%B1%CE%B8%CE%BB%CE%B7