Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Με χρήματα της Ρωσίας άρχισε η αποκατάσταση Μονών στο Κόσσοβο

9 Αυγούστου 2012

Με χρήματα της Ρωσίας άρχισε η αποκατάσταση Μονών στο Κόσσοβο

Κατατέθηκαν τα χρήματα από την Ρωσική Ομοσπονδία στους λογαριασμούς των εργολάβων, για τα έργα αποκατάστασης των Ιερών προσκυνημάτων της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Σερβίας στο Κόσσοβο.

Σύμφωνα με πληροφορίες τον σχετικό διαγωνισμό για τα έργα αποκατάστασης, ανέλαβε μια Σερβική και δύο Ιταλικές εταιρείες.

Η σύμβαση μεταξύ της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της UNESCO για τη συγχρηματοδότηση από την Κυβέρνηση της Ρωσίας της αποκατάστασης των Ορθοδόξων ιερών προσκυνημάτων στο Κόσσοβο και Μετόχια υπεγράφη στις 29 Νοεμβρίου 2010 στην έδρα του οργανισμού στο Παρίσι.

Η Ρωσική Κυβέρνηση αποφάσισε να διαθέσει στη UNESCO ένα ποσό των 2 εκ. δολαρίων ΗΠΑ.

Αυτή η επιχορήγηση της Ρωσίας του έργου της UNESCO θα καλύψει τις επισκευές των προσόψεων και τη συντήρηση των παλαιών τοιχογραφιών στην Ιερά Μονή Πατριαρχείο Πεκίου, στις Ιερές Μονές Γκρατσάνιτσα και Βυσόκι Ντετσάνι καθώς και στον Ιερό Ναό της Παναγίας Λεβίσκαγια στην Πριζρένη.

Αυτά τα ιερά σεβάσματα μαζί με περισσότερα από 150 άλλα της Σερβικής πολιτιστικής κληρονομιάς στο Κόσσοβο, έχουν υποστεί ζημιές κατά τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ και της πολεμικής συγκρούσεως 1998-1999 καθώς και στο διάστημα του αντισερβικού πογκρόμ το Μάρτιο 2004.

Τέλος να σημειωθεί ότι οι Μονές, οι οποίες αναστηλώνονται με τη χορήγηση της Ρωσικής Ομοσπονδίας έχουν δεχθεί επανειλημμένως βανδαλισμούς.

 

Πηγή: http://www.romfea.gr/diafora-ekklisiastika/13401-xrimata-rosias-apokatastasi-monon-kossovo