Επιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

Κήποι βροχής δίνουν ανάσα στην 28η Οκτωβρίου

10 Αυγούστου 2012

Κήποι βροχής δίνουν ανάσα στην 28η Οκτωβρίου

Πρωτοποριακό πρόγραμμα από τον δήμο Θεσσαλονίκης σε ένα από τους πιο υποβαθμισμένους άξονες της πόλης την 28η Οκτωβρίου. Ποιες αλλαγές δρομολογούνται.

της Κάτιας Γερακαρίτου

Να αλλάξει όψη και να αναβαθμίσει τον άξονα της οδού 28ης Οκτωβρίου, μέσα από κήπους βροχής, επιχειρεί ο δήμος Θεσσαλονίκης με ορίζοντα κατασκευής τους το 2013. Ουσιαστικά πρόκειται για την ανάπλαση της συγκεκριμένης οδού από την οδό Μακεδονίας έως την οδό Μ. Αλεξάνδρου μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος διασυνοριακής συνεργασίας Ελλάδας – Βουλγαρίας «Integrated». Ο προϋπολογισμός του έργου από την πλευρά του δήμου Θεσσαλονίκης είναι 770.000 ευρώ.

Μιλώντας στη Voria.gr o αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Ποιότητας Ζωής και Ελεύθερων Χώρων Κωνσταντίνος Ζέρβας έκανε λόγο για ένα ιδιαίτερα πρωτοποριακό πρόγραμμα, με εφαρμογή των αρχών της οικολογικής διαχείρισης των όμβριων υδάτων.

Όπως είπε, η δημιουργία των λεγόμενων κήπων βροχής προβλέπει συνολικά τη διαμόρφωση θέσεων στάθμευσης, τη διαπλάτυνση των πεζοδρομίων και τη δημιουργία δενδροδόχων, όπου θα συλλέγεται το βρόχινο νερό. Μέσα από ένα ειδικό εδαφικό μείγμα το βρόχινο νερό στις δενδροδόχους θα καθαρίζεται και θα χρησιμοποιείται, για να ποτίζονται τα δέντρα που θα τοποθετηθούν κατά μήκος του οδικού άξονα αλλά και τα φυτά, που θα αποτελέσουν τους λεγόμενους κήπους βροχής. Παράλληλα, το βρόχινο νερό απαλλαγμένο πλέον από ρύπους θα καταλήγει καθαρό στους κεντρικούς σωλήνες αποχέτευσης της πόλης.

«Είμαστε στη φάση του διαγωνισμού για την ανάδειξη πρόσληψης συμβούλου, ο οποίος θα διακινήσει το πρόγραμμα. Μέσα στο 2012 θα ολοκληρωθούν οι μελέτες για να το δημοπρατήσουμε και μέσα στο 2013 θα ξεκινήσει η κατασκευή τους» σημείωσε ο κ. Ζέρβας.

Ο συγκεκριμένος άξονας διατρέχει μία αστική περιοχή με πολύ πυκνή δόμηση, αδιαπέραστες στο νερό επιφάνειες, χωρίς ελεύθερους χώρους πρασίνου ιδιαίτερα στην περιοχή πάνω από τη Βασ. Όλγας και σε ορισμένες περιπτώσεις με πολύ στενά πεζοδρόμια. Παρά το γεγονός ότι η οδός 28ης Οκτωβρίου αποτελεί έναν από τους κύριους οδικούς άξονες που οδηγούν στην οδό Βασ. Όλγας αισθητικά και λειτουργικά θεωρείται ιδιαίτερα υποβαθμισμένος.

Οι μεγάλες ποσότητες νερού της βροχής που κατεβαίνουν ορμητικά σε περιπτώσεις έντονων βροχοπτώσεων δημιουργούν πολύ συχνά έντονα πλημυρικά φαινόμενα κυρίως στη συμβολή με την οδό Βασ. Όλγας. Σκοπός της επιδεικτικής εφαρμογής είναι η σύλληψη των όμβριων υδάτων με συγκεκριμένες τεχνικές, ο καθαρισμός τους με φυσικές μεθόδους από τους ρύπους που μεταφέρουν και η διοχέτευσή τους στο υπέδαφος για τον εμπλουτισμό του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα. Ταυτόχρονα επιδιώκεται η αισθητική και λειτουργική ανάπλαση του άξονα με νέο αστικό εξοπλισμό και άλλες παρεμβάσεις που θα αναβαθμίσουν την περιοχή.

 

Πηγή: http://www.voria.gr/index.php?module=news&func=display&sid=103057