Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Εγκαίνια του Ι. Ν.της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στην κατασκήνωση στο Φιλάνι

11 Αυγούστου 2012

Εγκαίνια του Ι. Ν.της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στην κατασκήνωση στο Φιλάνι

Την Κυριακή, 5 Αυγούστου, προς Δευτέρα 6 Αυγούστου 2012, η Α. Μ. ο Αρχιεπίσκοπος Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου κ. κ. Χρυσόστομος τέλεσε τα Εγκαίνια του Ιερού Ναού της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χριστού, συμπαραστατούμενος από τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Μεσαορίας κ. Γρηγόριο.

Το βράδυ της Κυριακής, 5 Αυγούστου 2012, τελέστηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός της εορτής της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χριστού και των Εγκαινίων του ναού, χοροστατούντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου.

Κατά τη διάρκεια της ακολουθίας, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος κ. Χρυσόστομος, μίλησε στους χριστιανούς που έσπευσαν, τόσο από την ενορία του Αγίου Νικολάου Έγκωμης όσο και από άλλες περιοχές, να ζήσουν από κοντά το πανίερο γεγονός της ολονυκτίας των Εγκαινίων. Ο Αρχιεπίσκοπος, αναφέρθηκε στην ιστορική πορεία του εγκαινιασμού των ναών και εν γένει των ιερών χώρων, από την εποχή της ειδωλολατρίας μέχρι την Παλαιά Διαθήκη, περιγράφοντας τη Σκηνή του Μαρτυρίου και το Ναό του Σολομώντος και τα αισθητά αντικείμενα που υπήρχαν μέσα στους ιερούς αυτούς χώρους. Στη συνέχεια, επισήμανε την αξία του ναού στην Καινή Διαθήκη υπογραμμίζοντας την εμπειρία που βιώνουν οι χριστιανοί μέσα στην Ορθόδοξη Εκκλησία, μετά την αποκάλυψη «εν σαρκί» του Αληθινού Θεού στην ιστορία της ανθρωπότητας.

Μίλησε, επίσης ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος, για την ευσέβεια του λαού του Θεού και την αγάπη και τη φροντίδα, τόσο στην οικοδομή ναών όσο και στη συντήρηση και επιμέλεια αυτών. Οι άνθρωποι, από τα πανάρχαια χρόνια, θέλουν να προσφέρουν ό,τι καλύτερο έχουν στην οικοδομή και τον καλλωπισμό του ιερού χώρου της πίστεώς τους, κατεξοχήν τούτο συμβαίνει στις Εκκλησίες, όπου δοξολογείται ο Αληθινός Θεός και τιμούνται οι Άγιοι και οι Μάρτυρες της πίστεως, οι οποίοι με τη ζωή, το έργο και το μαρτύριό τους δόξασαν τον Πανάγιο Τριαδικό Θεό.

Υπογράμμισε, ότι στην Παλαιά Διαθήκη οι άνθρωποι είχαν ανάγκη, ένεκα της κλονισμένης πίστης τους, να δουν και να ζήσουν το θαύμα, τις θεοσημείες. Στην Καινή Διαθήκη, ένεκα της φανερώσεως του Τριαδικού Θεού, δια της ενανθρωπήσεως του Υιού και Λόγου του Θεού, οι πιστοί ζουν δια της πίστεως το θαύμα στη ζωή τους.

Ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου, αφού επαίνεσε και συνεχάρη όλους τους συντελεστές της οικοδομής και ανέγερσης του Ιερού Ναού της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χριστού, στη συνέχεια περιέγραψε τα κεντρικά σημεία της ακολουθίας των Εγκαινίων και κάλεσε το εκκλησίασμα να βιώσει, μέσα σε κατανυκτική ατμόσφαιρα την παρουσία του Παναγίου Πνεύματος και τη χάρη και την ευλογία του Θεού.

Τέλος, ευχήθηκε το φως της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χριστού, στο όρος Θαβώρ, να φωτίζει όλους και τον καθένα ξεχωριστά, καθώς επίσης να φωτίζει το λαό της πατρίδα μας και τον κόσμο ολόκληρο.

Μετά το Μέγα Πανηγυρικό Εσπερινό, ακολούθησε ο Όρθρος, η Ακολουθία των Εγκαινίων και η Θεία Λειτουργία προϊσταμένου του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. κ. Χρυσοστόμου.

Η κατασκήνωση, της ενορίας Αγίου Νικολάου Έγκωμης, βρίσκεται στην περιοχή της κοινότητας Φιλάνι.

**********************************************************

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ
ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΕΓΚΩΜΗΣ
ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗ – ΦΙΛΑΝΙ

Περίοδοι Κατασκήνωσης 2012

Με τη βοήθεια του Θεού ολοκληρώθηκε και φέτος η Κατασκήνωση της ενορίας του Αγίου Νικολάου Έγκωμης στο Φιλάνι.

Οι Κατασκηνωτικές περίοδοί μας για φέτος είναι οι εξής:

 

Γυναικών:
22-24 Ιουνίου

Θηλέων:
Δ΄, Ε΄, και ΣΤ΄ τάξη Δημοτικού: 25 Ιουνίου – 2 Ιουλίου
Γυμνάσιο – Λύκειο: 2 – 12 Ιουλίου

Αρρένων:
Δ΄, Ε΄, και ΣΤ΄ τάξη Δημοτικού: 16 – 23 Ιουλίου
Γυμνάσιο – Λύκειο: 23 Ιουλίου – 2 Αυγούστου

Ζευγαριών:
15 Ιουλίου

Τριήμερο Νέων:
3-5 Αυγούστου

 

Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του ναού μας: Ιερός Ναός Αγίου Νικολαόυ Έγκωμης

Πηγή: Εκκλησία της Κύπρου