Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Προβιοτικά: Τι είναι και τι κάνουν για το γαστρεντερικό σύστημα;

12 Αυγούστου 2012

Προβιοτικά: Τι είναι και τι κάνουν για το γαστρεντερικό σύστημα;

Ο όρος προβιοτικά έχει εισβάλλει στη διατροφή μας τα τελευταία χρόνια, χωρίς πολλές φορές να γίνεται κατανοητός ο ρόλος τους στην υγεία του πεπτικού συστήματος. Ποια τρόφιμα περιέχουν προβιοτικά και ποια η διαφορά από τα πρεβιοτικά;

Το γιαούρτι είναι η πιο γνωστή πηγή προβιοτικών, καλών δηλαδή βακτηρίων όπως ο γαλακτοβάκιλλος ή τα βακτήρια bifidus π[ου διατηρούν μια υγιή γαστρεντερική ισορροπία. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα προβιοτικά μπορούν να αμβλύνουν και την δυσανεξία στη λακτόζη. Επίσης μπορούν να «τιθασεύσουν» τα αέρια και την διάρροια, καθώς και άλλα προβλήματα του πεπτικού συστήματος. Μπορείτε λοιπόν να αγοράσετε γιαούρτι με προβιοτική καλλιέργεια.
Το λάχανο τουρσί περιέχει τα ωφέλιμα μικρόβια: γαλακτοβάκιλλος, leuconostoc και pediococcus. Μπορείτε να αγοράστε απαστερίωτο λάχανο τουρσί επειδή η παστερίωση είναι γνωστό ότι εξοντώνει τα ενεργά βακτήρια.
 
Ενώ είναι καλά για την πέψη, δεν καταφέρνουν όλα τα προβιοτικά να επιβιώσουν του «ταξιδιού» στο γαστρεντερικό σύστημα. Τα στελέχη του γαλακτοβάκιλλου πάντως σε ορισμένα μαλακά τυριά, όπως το Gouda, είναι αρκετά ανθεκτικά. Τα τυριά δρουν ως φραγμός για τα προβιοτικά, ώστε να παραμείνουν περισσότερο στον οργανισμό και να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σύστημα.
 
Σύμφωνα με τον θρύλο, το κεφίρ προέρχεται από τους βοσκούς του Καυκάσου. Ανακάλυψαν ότι το γάλα μπορούσε να βράσει και να μετατραπεί σε ένα αφρώδες αναψυκτικό. Παχύ και κρεμμώδες όπως το γιαούρτι, το κεφίρ περιέχει τα δικά του στελέχη προβιοτικών βακτηρίων, όπως επίσης και ωφέλιμες ποικιλίες ενζύμων.
Tην επόμενη φορά που θα φτιάξετε ένα σάντουιτς, επιλέξτε με προσοχή το ψωμί που θα χρησιμοποιήσετε. Το ψωμί με μαγιά περιέχει γαλακτοβάκιλλους, που συντελούν σε καλύτερη πέψη.
Ο ευκολότερος τρόπος πρόσληψης προβιοτικών μέσω διατροφής είναι η κατανάλωση γάλακτος με acidophilus. Πρόκειται για γάλα που έχει ζυμωθεί με βακτήρια όπως ο οξυδόφυλλος γαλακτοβάκιλλος. Επίσης το γάλα που έχει καλλιεργηθεί με βακτήρια γαλακτικού οξέος είναι πλούσιο σε προβιοτικά.
Αν σας αρέσουν οι πίκλες τουρσί, διαλέξτε εκείνες που έχουν παστωθεί χωρίς την προσθήκη ξυδιού. Το θαλασσινό αλάτι και το νερό ενθαρρύνουν την ανάπτυξη των ωφέλιμων βακτηρίων, ενώ δίνουν στην πίκλες πεπτικά οφέλη.
Εκτός από τα τρόφιμα, τα προβιοτικά είναι διαθέσιμα και σε μορφή συμπληρώματος διατροφής (δισκία, κάψουλες, σκόνη και υγρό). Αν και δεν παρέχουν επιπρόσθετα διατροφικά οφέλη όπως τα τρόφιμα, είναι βολικά στη χρήση. Αν ενδιαφέρεστε γι’ αυτή την επιλογή, συμβουλευθείτε τον προσωπικό σας γιατρό. Σε περίπτωση σοβαρού προβλήματος υγείας ή ανοσοποιητικών προβλημάτων, θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στην χρήση των προβιοτικών.
Ενώ τα τρόφιμα με προβιοτικά περιέχουν ζωντανά βακτήρια, τα τρόφιμα με πρεβιοτικά σιτίζουν τα καλά βακτήρια που ενυπάρχουν ήδη στο πεπτικό σας σύστημα. Πρεβιοτικά θα βρείτε σε τρόφιμα όπως τα σπαράγγια, οι μπανάνες, η βρώμη, το κόκκινο κρασί, το μέλι, τα όσπρια και οι αγκινάρες. Φάτε μόνο τους τα πρεβιοτικά ή συνδυαστικά με τροφές που περιέχουν προβιοτικά για να ενισχύσετε περισσότερα τα τελευταία.
 
Πηγή : health.in.gr