Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Συστάσεις Λήδας Κουρσουμπά προς ΜΜΕ αναφορικά με ρεπορτάζ για νεανική παραβατικότητα

12 Αυγούστου 2012

Συστάσεις Λήδας Κουρσουμπά προς ΜΜΕ αναφορικά με ρεπορτάζ για νεανική παραβατικότητα

Η Λήδα Κουρσουμπά, Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, «καταδικάζει κάθε παραβατική συμπεριφορά από όπου κι αν αυτή προέρχεται, σε όποια κατεύθυνση κι αν αυτή στρέφεται».

Η Επίτροπος, με ανακοίνωσή της, επιθυμεί να προβεί σε δημόσια παρέμβαση αναφορικά με τον τρόπο παρουσίασης της παραβατικής συμπεριφοράς ανήλικου από τα ΜΜΕ, θεωρώντας, όπως αναφέρει, ότι «στη συγκεκριμένη περίπτωση, η προβαλλόμενη παραβατική συμπεριφορά του ανήλικου είναι ιδιαίτερα σοβαρή και δυσανάλογη σε σχέση με την ηλικία του και, ως εκ τούτου, δικαιολογημένα απασχόλησε τόσο έντονα την έντυπη δημοσιογραφία των πρόσφατων ημερών».

Εντούτοις, η Επίτροπος, σύμφωνα με την ανακοίνωσή της, «θεωρεί ενδεδειγμένο να επισημάνει ότι κάποια δημοσιεύματα παρουσιάστηκαν με εμφαντικούς τίτλους που μυθοποιούσαν την παραβατική συμπεριφορά του ανήλικου, επικεντρώθηκαν στην περιγραφή των παραβατικών του πράξεων και την καταδίωξή του από την Αστυνομία, παρουσιάζοντας έτσι μια μονοδιάστατη εικόνα ενός ουσιαστικά πολυδιάστατου κοινωνικού προβλήματος, αυτού της ‘νεανικής παραβατικότητας’».

Η Επίτροπος, αναφέρεται στην ανακοίνωσή της, «έχει, κατ’ επανάληψη, τονίσει με δημόσιες παρεμβάσεις της ότι οι επαγγελματίες του χώρου των ΜΜΕ διαδραματίζουν τεράστιο ρόλο στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινωνίας σε θέματα που αφορούν ανήλικους, συμπεριλαμβανομένου και αυτού της ‘νεανικής παραβατικότητας’».

Επομένως, συνεχίζει η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, οι επαγγελματίες των ΜΜΕ, «οφείλουν να εφαρμόζουν αυστηρά επαγγελματικά και δεοντολογικά κριτήρια στην παρουσίαση τέτοιων θεμάτων, όπως καθορίζονται από διεθνή σώματα και κώδικες δεοντολογίας σε σχέση με τον τρόπο παρουσίασης ειδήσεων που αφορούν παιδιά».

Η Επίτροπος αναφέρει ότι «ειδικότερα, στην παρουσίαση τέτοιων θεμάτων που αφορούν ανήλικους, οι επαγγελματίες του χώρου των ΜΜΕ πρέπει να αποφεύγουν τη χρήση αισθησιακής, περιγραφικής και γενικευμένης γλώσσας καθώς και την προβολή υποκειμενικών απόψεων και συναισθημάτων του δημοσιογράφου, τα οποία υποβαθμίζουν την αντικειμενική παρουσίαση της είδησης ή οδηγούν σε δημιουργία στερεότυπων ή/και στιγματισμού».

Προσθέτει ότι «τα ρεπορτάζ που αφορούν ανήλικους πρέπει να είναι σύντομα και πειθαρχημένα».

Καταλήγοντας, η κ. Κουρσουμπά, αναφέρει, ότι «ο σχολιασμός επιβάλλεται να είναι επιστημονικός, αναλυτικός και να περιλαμβάνει εισηγήσεις ή/και θέσεις όσον αφορά τα προληπτικά μέτρα που ενδείκνυται να λαμβάνονται διαχρονικά από μέρους της οικογένειας, καθώς και τις πολιτικές πρόληψης και/ή νομοθεσίες που επιβάλλεται να προωθηθούν από πλευράς των αρμόδιων Αρχών και Υπηρεσιών για αντιμετώπιση του συγκεκριμένου προβλήματος και, κατ’ επέκταση, για διασφάλιση των δικαιωμάτων των παιδιών».

 

Πηγή: http://www.onlycy.com/205634-%CE%BA%CE%BF%CF%85%CF%81%CF%83%CE%BF%CF%85%CE%BC%CF%80%CE%AC-%CE%BC%CE%BC%CE%B5-%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%B1%CE%B2%CE%B1%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CF%84%CE%B7%CF%84%CE%B1