Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Έσβησε η φωτιά στο Όρος, αποκαΐδια 40.000 στρέμματα

13 Αυγούστου 2012

Έσβησε η φωτιά στο Όρος, αποκαΐδια 40.000 στρέμματα

Αρχίζει η καταγραφή των ζημιών στην περιοχή της Ουρανούπολης. Δεν υπάρχει πλέον ενεργό μέτωπο, αλλά μόνο μικρο-αναζωπυρώσεις στην περιοχή Χιλανδαρίου

Σε ύφεση βρίσκεται η πυρκαγιά στο Άγιο Ορος, που μέχρι και το βράδυ του Σαββάτου σάρωνε ανεξέλεγκτη την περιοχή Χιλανδαρίου.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, δεν υπάρχει πλέον ενεργό μέτωπο αλλά μόνο μικρο- αναζωπυρώσεις που αντιμετωπίζονται από μεγάλη δύναμη πυροσβεστών, εθελοντών και στρατιωτών, που παραμένουν και επιχειρούν στο πεδίο.

Μετά τη σωτήρια, καταρρακτώδη βροχή που έπεσε το βράδυ του Σαββάτου, η πυρκαγιά τέθηκε εχθές Κυριακή υπό έλεγχο και σήμερα έχει πλέον ουσιαστικά κατασβεστεί. Ωστόσο, στην περιοχή παραμένει, αν και μειωμένη, πολυάριθμη δύναμη ανδρών και μηχανημάτων, λόγω του δύσκολου, ορεινού ανάγλυφου της περιοχής, ενώ δεν γίνονται πλέον ρίψεις από αέρος.

Από εδάφους επιχειρούν 119 πυροσβέστες, πεζοπόρο τμήμα 63 ανδρών της Πυροσβεστικής, 126 εθελοντές και 41 στρατιώτες, υποστηριζόμενοι από 56 πυροσβεστικά οχήματα.

Σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις, η μεγάλη πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την περασμένη Τετάρτη, έχει κατακάψει περί τις 40.000 στρέμματα δάσους και καλλιεργειών, εντός του Όρους όπως και στην περιοχή της Ουρανούπολης.

 

Σήμερα η καταγραφή

Σήμερα μάλιστα, αρχίζει η καταγραφή των ζημιών στις πληγείσες από την πυρκαγιά περιοχές, όπως και οι διαδικασίες αποζημίωσης των δικαιούχων.

Ήδη έχουν κινητοποιηθεί οι αρμόδιοι μηχανισμοί του ΕΛΓΑ για την αποζημίωση των πληγέντων, με προτεραιότητα στους παραγωγούς του ζωικού κεφαλαίου, συμπεριλαμβανομένου και του μελισσοκομικού, το οποίο θα αποζημιωθεί κι αυτό απευθείας από τον ΕΛΓΑ.

Παράλληλα, προχωράει η αποτίμηση των ζημιών στο φυτικό κεφάλαιο, το οποίο θα αποζημιωθεί από τα προγράμματα ΠΣΕΑ.

Επιπλέον, οι τοπικοί φορείς ζητούν να χαρακτηριστεί η περιοχή τους πυρόπληκτη και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θα συνηγορήσει θετικά προς τον σκοπό αυτόν, όπως είχε γίνει στην Κρήτη και στη συνέχεια στην Πελοπόννησο.

 

Πηγή: Voria.gr