Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Με το Μεγαλόσταυ​ρο του Τάγματος Αξίας τιμήθηκε ο Κοντίδης

13 Αυγούστου 2012

Με το Μεγαλόσταυ​ρο του Τάγματος Αξίας τιμήθηκε ο Κοντίδης

Η πολιτεία τίμησε τον πρώτο Ολυμπιονίκη της Κύπρου

Με το Μεγαλόσταυρο του Τάγματος Αξίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, η κυπριακή πολιτεία τίμησε σήμερα τον πρώτο Ολυμπιονίκη της Κύπρου, τον Παύλο Κοντίδη.

Η παρασημοφόρηση του Παύλου Κοντίδη έγινε σε ειδική τελετή στο Προεδρικό Μέγαρο από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια στην παρουσία πολιτικών, αθλητικών παραγόντων και άλλων επισήμων, καθώς και της οικογένειας του Παύλου.

Χριστόφιας: Ο Κοντίδης σήκωσε στις πλάτες του τον κυπριακό λαό
Ενωρίτερα, ο Παύλος Κοντίδης και η οικογένειά του είχαν γίνει δεκτοί από τον Πρόεδρο Χριστόφια.

Σε ομιλία του κατά την τελετή, ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε πως ακόμα και Τουρκοκύπριοι έχουν επικοινωνήσει για να πουν ότι είναι περήφανοι για αυτό το κατόρθωμα του Παύλου.

Είπε, εξάλλου, πως ο Παύλος Κοντίδης σήκωσε ψηλά στις νεανικές του πλάτες ολόκληρο τον κυπριακό λαό και την Κύπρο μας και πως η μεγάλη αυτή επιτυχία του ήλθε να αναπτερώσει το ηθικό του λαού μας σε μια περίοδο για την πατρίδα μας, η οποία δοκιμάζεται σε πολλούς τομείς.

«Την διάκριση αυτή, την οποία θα επιδώσουμε στον Παύλο, ο Παύλος την κέρδισε με την αξία και τη σκληρή, σκληρότατη δουλειά του», είπε, προσθέτοντας ότι «η αξία και η προσπάθεια του Παύλου τον οδήγησε στο βάθρο του ολυμπιονίκη και στο βάθρο της καρδιάς μας».

Απευθυνόμενος προς τον αργυρό Ολυμπιονίκη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι «η δόξα ανήκει στους νικητές. Η δόξα είναι δική σου». Αύριο, πρόσθεσε, «δεν θα θυμάται ο κόσμος ότι επί Προεδρίας του τάδε είχαμε κερδίσει μετάλλιο, αλλά θα θυμάται τον Παύλο τον Κοντίδη, τον Ολυμπιονίκη». 

«Επέτρεψε μας, να μοιραστούμε μαζί με σένα και την οικογένεια σου τη μεγάλη χαρά αυτής της επιτυχίας», είπε.

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας συνέχισε λέγοντας ότι «η ανεπανάληπτη επιτυχία του Παύλου Κοντίδη να αναδειχθεί ως ο πρώτος ολυμπιονίκης της Κυπριακής Δημοκρατίας μάς προσθέτει ψυχική δύναμη προκειμένου να ανυψώσουμε τη σκέψη και τα αισθήματα μας με πραγματισμό απέναντι στις δύσκολες συνθήκες της εποχής μας».

Ειδική αναφορά έκανε και στην οικογένεια του Παύλου, λέγοντας ότι «κατάγεται από ιστορική και γνωστή οικογένεια της Λεμεσού». Από οικογένεια, ανέφερε, «που του πρόσφερε ως σημαία ζωής πανανθρώπινες αξίες και ιδανικά σε μια εποχή όπου αυτά βάλλονται με στόχο να χάσουν τη σημασία τους».

Μιλάμε, είπε, «για τις αξίες της ανθρωπιάς, της αλληλεγγύης και της συλλογικότητας» και πρόσθεσε ότι «παιδιά όπως τον Παύλο αποτελούν φωτεινούς φάρους για τη νεολαία μας και πρότυπο για τα παιδιά μας».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε «ο Παύλος Κοντίδης προκάλεσε με τον άθλο του αισθήματα περηφάνιας σε όλους μας», προσθέτοντας ότι «απέδειξε ότι μια μικρή χώρα, όπως η Κύπρος, έχει τις δυνατότητες να ανέβει στα ψηλότερα σκαλοπάτια του παγκόσμιου αθλητικού στερεώματος».

Συμπλήρωσε ότι απέδειξε «ότι η Κύπρος μπορεί να τα καταφέρει παρά τις όποιες δυσκολίες και αντιξοότητες».

Η κυπριακή Κυβέρνηση, είπε, «αισθανόμενη πλήρως το μέγεθος αυτής της τεράστιας επιτυχίας, πέραν των τιμών και των επαίνων στον Παύλο Κοντίδη, θα παραμείνει δίπλα σε όλους τους αθλητές μας, μέσω του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού».

«Ο αθλητισμός και ο πολιτισμός είναι οι τομείς που διευρύνουν τους ορίζοντες του λαού μας και του αναπτερώνουν το ηθικό», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «καλλιεργούν αξίες και ιδανικά».

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας ευχήθηκε «από καρδιάς, Παύλο, όπως συνεχίσεις να παλεύεις με επιτυχία με τα κύματα, με στόχο ακόμη μεγαλύτερες διακρίσεις και την προβολή της χώρας μας διεθνώς, που τόση ανάγκη έχει στους δύσκολους καιρούς που περνά».

Απευθυνόμενος προς τους παράγοντες του ΚΟΑ, είπε πως θα είναι βοηθητική στη σκληρή και συνεχή προσπάθεια του Παύλου η ένταξή του στο σχεδιασμό επαγγελματικής αποκατάστασης, προσθέτοντας πως «αυτό θα γίνει, είναι υπόσχεση».

«Επίσης, μπορούμε να προσφέρουμε στήριξη στις σπουδές του Παύλου», ανέφερε.

Διαβεβαίωσε, εξάλλου, πως η κυπριακή Κυβέρνηση πέραν των τιμών και των επαίνων προς τον Παύλο Κοντίδη θα παραμείνει δίπλα σε όλους τους αθλητές μέσω του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού.

«Θα ήθελα με την ευκαιρία που μου δίνεται να συγχαρώ όλους ανεξαίρετα τους αθλητές μας που έδωσαν όλες τους τις δυνάμεις στο Λονδίνο», είπε, «στο μυαλό μας είστε όλοι νικητές και σας ευχαριστούμε».

Κοντίδης: «Αυτές οι στιγμές δεν περιγράφονται με λόγια»
Από την πλευρά του, ο Παύλος Κοντίδης είπε πως νιώθει τεράστια συγκίνηση.

«Αυτές οι στιγμές δεν περιγράφονται με λόγια», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «το ίδιο ένοιωσα και χθες».

Ανέφερε πως η Κύπρος πρέπει να αξιοποιήσει αυτή την επιτυχία και να επενδύσει στον αθλητισμό.

«Γιατί δείξαμε μέσα από τα χρόνια και εγώ και άλλοι αθλητές ότι η Κύπρος μπορεί να φτάσει πάρα πολύ ψηλά στον αθλητισμό, να κάνει τη χώρα μας περήφανη, να την κάνει διάσημη, να τη διαφημίσει στο εξωτερικό», είπε.

Πρόσθεσε πως όταν όλοι οι νέοι ασχοληθούν με τον αθλητισμό τότε όλη η κοινωνία μας θα μπορεί να αλλάξει.

Εξέφρασε την ελπίδα να είναι το πρότυπο της νέας γενιάς της Κύπρου και να ασχοληθούν όλοι με τον αθλητισμό και να έχουμε πολύ καλύτερες μέρες από αυτές που έχουμε σήμερα.

«Υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες στον κυπριακό αθλητισμό»
Υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες στον αθλητισμό της Κύπρου και οι αρμόδιοι πρέπει να βρουν τον τρόπο να τις αξιοποιήσουν, σημείωσε σε δηλώσεις του σήμερα ο ολυμπιονίκης Παύλος Κοντίδης.

Ο Παύλος Κοντίδης απαντούσε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στο Προεδρικό μετά την ειδική τελετή κατά την οποία παρασημοφορήθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια με το Μεγαλόσταυρο του Τάγματος Αξίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ερωτηθείς ποιοι είναι οι σχεδιασμοί του, ανέφερε ότι θα ξεκουραστεί για ένα μήνα.

«Πιο πριν όμως, θα ξεκινήσω πάλι με τη γυμναστική μου γιατί δεν μπορείς να αφήσεις το σώμα σου να χαλαρώσει εντελώς, μετά θα έχεις πολύ χρόνο να διαβείς», πρόσθεσε.

Ανέφερε ότι η αγωνιστική περίοδος ξεκινάει περίπου από το Φεβρουάριο.

Οπως κάθε χρονιά, είπε, «θα πηγαίνουμε στα παγκόσμια κύπελλα, στο πανευρωπαϊκό και θα έχουμε πάντοτε στόχο το Ρίο που είναι σε τέσσερα χρόνια και θα συνεχίσουμε την ίδια σκληρή δουλειά και τον προγραμματισμό και τη μεθοδικότητα μας όπως και πριν».

Απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσο πιστεύει ότι το κράτος δεν επενδύει στην αθλητική παιδεία, ο Κύπριος ολυμπιονίκης ανέφερε «είμαστε ένα μικρός κράτος, μια μικρή Κύπρος, ένα μικρό νησί». Είναι δύσκολο, πρόσθεσε, «να συγκριθεί με μεγαθήρια στον αθλητισμό όπως είναι η Αμερική, η Κίνα, η Αγγλία, που όπως βλέπουμε τώρα παίρνουν όλα τα μετάλλια».

Κάποιος μου είχε πει, δήλωσε, ότι «αν κάνεις με μαθηματικά την αντιστοιχία του πληθυσμού της Κύπρου με τα μετάλλια που έχει πάρει σ’ αυτούς τους Ολυμπιακούς θα ήμασταν δεύτεροι». Αυτό, πρόσθεσε, «δείχνει ότι έχουμε τεράστιες δυνατότητες στον αθλητισμό», εκφράζοντας την άποψη ότι πρέπει να γίνει η σωστή επένδυση ειδικά στον ατομικό αθλητισμό, αφού όταν γίνεται η επιλογή από λίγους είναι πιο εύκολο να υπάρχουν καλά αποτελέσματα παρά στα ομαδικά αθλήματα.

Ετσι, ανέφερε, «όταν επενδύεις περισσότερο στον ατομικό αθλητισμό σίγουρα θα είναι πολύ πιο εύκολο να έχουμε και άλλες τέτοιες επιτυχίες και από άλλα άτομα».

Αναφερόμενος στη στήριξη της οικογένειας του, είπε ότι «και εμένα η οικογένεια μου αν δεν υπήρχε να με στηρίξει από τον καιρό που ξεκίνησα, δυστυχώς, εγώ δεν θα ήμουν εδώ που είμαι σήμερα».

Εξέφρασε την άποψη ότι «οι αρμόδιοι πρέπει να σκεφτούν  – εγώ δεν είμαι αρμόδιος – να βρουν κάποιο τρόπο για να μπορέσουν να επενδύσουν και να αξιοποιήσουν αυτά τα ταλέντα». «Ο αθλητισμός όπως γνωρίζουμε είναι μια πυραμίδα και όσο πιο μεγάλη είναι η βάση της τόσο πιο εύκολα μπορείς να φτάσεις στην κορυφή», ανέφερε.

Ερωτηθείς κατά πόσο η πολιτεία στάθηκε δίπλα του από την αρχή ο Παύλος Κοντίδης είπε «πάντοτε, ειδικά τα τελευταία εφτά χρόνια, στεκόταν δίπλα μου η πολιτεία, όμως στο βαθμό που μπορούσε».

Το άθλημα της ιστιοπλοΐας, ανέφερε, και στο επίπεδο που αγωνιζόμουν εγώ είναι πολυδάπανο και η κύρια στήριξη ερχόταν από την οικογένεια μου.

Μείνε σεμνός, ήταν η συμβουλή του Προέδρου προς τον Παύλο Κοντίδη
«Μείνε σεμνός», ήταν η συμβουλή του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια προς τον αργυρό Ολυμπιονίκη Παύλο Κοντίδη, τον οποίο μαζί με την οικογένειά του δέχθηκε στο Προεδρικό, την Παρασκευή το πρωί, κατά την έναρξη της κατ’ ιδίαν συνάντησής τους.

«Θα είμαι πάνω απ’ όλα άνθρωπος» ήταν η υπόσχεση του Παύλου Κοντίδη, ο οποίος πρόσθεσε ότι «θα συνεχίσω με τον ίδιο ζήλο και τη σκληρή δουλειά να αγωνίζομαι και να προσπαθώ πάντα για το καλύτερο για εμένα, την οικογένεια μου και την Κύπρο μας».

«Μέσα σ’ αυτές τις συνθήκες, τις φοβερά δύσκολες που περνούμε απογοητεύσεις, η νίκη του Παύλου έχει ανεβάσει το ηθικό του κυπριακού λαού», ανέφερε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, προσθέτοντας «κι εμάς που τρώμε τις καρπαζιές δηλαδή, συνέχεια, ένεκα πολλών και διαφόρων καταστάσεων».

Συνέχισε λέγοντας ότι «εμείς  – όπως είπα και του παπά σου – είμαστε διπλά περήφανοι και έχουμε ‘ψηλώσει’ ακόμη παραπάνω διότι πρόκειται για μια ιστορική οικογένεια, μια οικογένεια η οποία έχει εμποτίσει τον Παύλο με αξίες και ιδανικά τα οποία βάλλονται πανταχόθεν ανά το παγκόσμιο σήμερα». Υπογράμμισε ότι «αυτά τα ιδανικά είναι της ανθρωπιάς, της αλληλεγγύης, είναι της συλλογικότητας».

«Εγώ ένα πράγμα θέλω να σου πω μαζί με τα θερμά μου συγχαρητήρια Παύλο: Μείνε σεμνός», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ανέφερε ότι «αυτό το μετάλλιο, το οποίο κρέμεται στο λαιμό σου είναι για σένα ένας άθλος, ένα κατόρθωμα», προσθέτοντας ότι «η ζωή θα χρειαστεί στην πορεία πολλά κατορθώματα για να επιβιώσουμε και να  αναδειχθούμε». Κάποια στιγμή, είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, «ο αθλητισμός θα περάσει στην πάντα γι αυτό σήμερα θα εξαγγείλουμε και ένα δύο πράγματα με τα οποία θέλουμε να διασφαλίσουμε και επαγγελματική αποκατάσταση και τις σπουδές σου».

«Διότι επαναλαμβάνω  η ζωή δεν είναι τα ακόμα δέκα- σου εύχομαι – δεκαπέντε χρόνια ιστιοπλοΐας, είναι πολύ πιο σκληρή, πιο σύνθετη στη πορεία», είπε, προσθέτοντας ότι «άρα πρέπει να κάνεις και τις σπουδές σου στο τέλος της ημέρας και να φανείς αντάξιος όλης της οικογένειας».

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας εξέφρασε την περηφάνια του «διότι ακριβώς εκπροσωπείτε και την οικογένεια σας, αλλά και ένα κίνημα το οποίο εμποτίζεται με τέτοιες αξίες».

Αυτή την ώρα βέβαια, είπε, «είσαι ο Παύλος ο Κοντίδης της Κύπρου, όλων μας ανεξαίρετα».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι «νομίζω θα έχει και Τ/κ που θα δουν με περηφάνια αυτό σου τον άθλο, αυτό σου το κατόρθωμα και ξέρω ότι έχει», ενημερώνοντας ότι «είχα και τηλεφωνήματα με τα οποία συγχαίρουν αυτή την ωραία επίδοση».

Απευθυνόμενος προς την οικογένεια του Παύλου τους ευχήθηκε: «Να χαίρεστε τα παιδιά σας, όχι μόνο τον Παύλο».

Από την πλευρά του, ο αργυρός Ολυμπιονίκης είπε ότι «είναι πολύ συγκινητικά αυτά που είπατε για μένα, σας ευχαριστώ πάρα πολύ».

«Να είστε σίγουρος ότι εγώ θα παραμείνω σεμνός, θα παραμείνω με τα ίδια ιδανικά που πρωτάρχισα», τόνισε.

Θα είμαι, είπε, «πάνω απ’ όλα άνθρωπος και θα συνεχίσω με τον ίδιο ζήλο και τη σκληρή δουλειά να αγωνίζομαι και να προσπαθώ πάντα για το καλύτερο για εμένα, την οικογένεια μου και την Κύπρο μας».

 

Πηγή: http://www.kathimerini.com.cy/index.php?pageaction=kat&modid=1&artid=101273