Προσκυνήματα-Οδοιπορικά-Τουρισμός

Γραφική και… γευστική Σίφνος

15 Αυγούστου 2012

Γραφική και… γευστική Σίφνος

Η Σίφνος αποτελεί έναν ιδιαίτερα ελκυστικό καλοκαιρινό προορισμό είτε για ολιγοήμερες διακοπές, ξεκινώντας από ένα Σαββατοκύριακο, είτε για πολυήμερες. Ό,τι κι αν επιλέξεις η Σίφνος είναι απόλυτα ικανή να καλύψει τις ανάγκες σου.

Κατά τη θερινή περίοδο το νησί συνδέεται ακτοπλοϊκά με τον Πειραιά και με τα νησιά της γραμμής Μήλου (Κύθνο, Σέριφο, Κίμωλο, Μήλο) καθημερινά.

Η διάρκεια του ταξιδιού με τα παραδοσιακά οχηματαγωγά πλοία της γραμμής είναι πέντε ώρες και με τα ταχύπλοα τρεις ώρες περίπου. Συνδέεται επίσης ακτοπλοϊκά με πολλά νησιά των Κυκλάδων: Πάρο, Νάξο, Μύκονο, Τήνο, Άνδρο, Σύρο, Φολέγανδρο, Ίο, Σαντορίνη κ.ά

Κατά το υπόλοιπο χρονικό διάστημα του έτους η πυκνότητα των δρομολογίων στη θαλάσσια συγκοινωνία διαμορφώνεται ανάλογα με την εποχή.

Η Σίφνος διαθέτει 40 καταλύματα και οι τιμές ποικίλλουν. Σίγουρα όμως ο επισκέπτης θα καταφέρει να βρει αυτό που ταιριάζει στις απαιτήσεις του αλλά και στο. «πορτοφόλι»του.

Στη γενέτειρα του Νίκου Τσελεμεντέ μπορείτε να έχετε επίσης ένα ταξίδι νοστιμιάς. Εμπιστευθείτε τις όμορφες ταβερνούλες του νησιού και δοκιμάστε φρέσκο ψάρι αλλά και τοπικά παραδοσιακά πιάτια όπως Ρεβυθάδα, Ρεβυθοκεφτέδες, Μαστέλο, Μελόπιτα και Αμυγδαλωτά φούρνου.

Στην Απολλωνία, στον Αρτεμώνα και στο Κάστρο, οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν τον απογευματινό τους περίπατο στα πλακόστρωτα σοκάκια ή μπορούν να επισκεφθούν τα παραθαλάσσια χωριά για τον καφέ ή το ούζο δίπλα στη θάλασσα. Στη Σίφνο μπορείτε να αγοράσετε ρούχα σχεδιαστών, αρώματα, χειροποίητα κοσμήματα, βιβλία, αναμνηστικά, τοπικά γλυκά και κεραμικά.

Οι επισκέπτες μπορούν επίσης να επιλέξουν μεταξύ των πολιτιστικών εκδηλώσεων που διοργανώνονται στο νησί όλο το χρόνο – κυρίως το καλοκαίρι – όπως συναυλίες, παραδοσιακές βραδιές με παραδοσιακούς χορούς και μουσική, παρουσιάσεις βιβλίων και σημαντικές εκθέσεις τέχνης.

Οι επισκέπτες θα έχουν πιθανότατα τη δυνατότητα να συμμετέχουν κατά τη διάρκεια της παραμονής τους σε ορισμένα από τα πιο διάσημα πανηγύρια του νησιού, που είναι μια αυθεντική έκφραση της Σιφνιακής παράδοσης και φιλοξενίας.

Το βράδυ, η Σίφνος “φοράει” τα καλά της και «ετοιμάζεται» για να καλύψει όλα τα γούστα. Ταβέρνες με ιδιαίτερα τοπικά πιάτα, ψαροταβέρνες με φρέσκο ​​ψάρι και θαλασσινά, εστιατόρια, ταβέρνες εξειδικευμένες στις ποικιλίες των μικρών πιάτων, καφετέριες και παραδοσιακά καφενεία αλλά και ζαχαροπλαστεία μένουν ανοικτά μέχρι αργά το βράδυ για να εξυπηρετήσουν όλους τους επισκέπτες. Υπάρχουν επίσης μπαρ, νυχτερινά κέντρα με ελληνική και ξένη μουσική σε όλα σχεδόν τα χωριά της Σίφνου.

Όσοι φεύγοντας από το νησί θέλουν να πάρουν μαζί τους λίγο από το άρωμα και τη γεύση της Σίφνου, μπορούν να προμηθευτούν με:

• άριστης ποιότητας θυμαρίσιο μέλι

• διάφορα τυριά όπως: ξυνομυζίθρα, χλωρομανούρα, μανούρα γιλωμένη

• κάπαρη

• γλυκά όπως: σιφνέικα μπισκοτάκια, αμυγδαλωτά κατσαρόλας, αμυγδαλωτά φούρνου, αμυγδαλωτά με ζάχαρη άχνη, παστέλια, κουλουράκια, μπουρεκάκια, χαλβαδόπιτες, λουκούμια, βανίλιες κ.ά.

• ντόπιο κρασί μικρών παραγωγών

• βότανα όπως: ρίγανη, φασκόμηλο, φλισκούνι, ματζουράνα και φυσικά κάποια από τα περίφημα σιφνέικα κεραμικά (χρηστικά σκεύη και διακοσμητικά αντικείμενα)

Τις μέρες που θα περάσετε στη Σίφνο έχετε να επιλέξετε ανάμεσα σε πολλές παραλίες, οι πιο γνωστές από τις οποίες είναι:

Οι Καμάρες: Ανάμεσα στις δυο περιοχές απλώνεται η παραλία των Καμαρών, μια από τις ομορφότερες αμμώδεις παραλίες του νησιού με παρθένα βλάστηση, καλαμιώνες, παράκτια λίμνη και αμμόλοφους με κρινάκια της άμμου που ανθίζουν τον Αύγουστο. Η παραλία βραβεύεται κάθε χρόνο από το FEE με τη ΓΑΛΑΖΙΑ ΣΗΜΑΙΑ της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Από τις Καμάρες ξεκινάει μονοπάτι που περνάει από το ιερό των Νυμφών και οδηγεί στη Μαύρη Σπηλιά, στις εγκαταστάσεις των παλιών ορυχείων και καταλήγει είτε στην Παναγιά Τόσο Νερό, είτε στον Θεολόγο του Μονγκού στην Απολλωνία.

Ο Πλατύς Γιαλός είναι μια από τις μεγαλύτερες παραλίες του νησιού και των Κυκλάδων. Αποτελεί τη δημοφιλέστερη επιλογή των Ελλήνων επισκεπτών του νησιού για παραθερισμό. Υπάρχει καταφύγιο αλιευτικών σκαφών με μεγάλο ευρύχωρο μόλο που τους καλοκαιρινούς μήνες φιλοξενεί πολιτιστικές εκδηλώσεις, όπως και το μικρό θεατράκι του Πλατύ Γιαλού πάνω στην παραλία. Η παραλία του Πλατύ Γιαλού βραβεύεται κάθε χρόνο από το FEE με τη ΓΑΛΑΖΙΑ ΣΗΜΑΙΑ της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στα αξιοθέατα της περιοχής και ο Άσπρος Πύργος που βρίσκεται 1,5 χιλιόμετρο βορειοανατολικά της παραλίας και είναι ένας από τους 76 αρχαίους πύργους –φρυκτωρίες του νησιού και από τους καλύτερα διατηρημένους.Ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης η εκκλησία της Αγίας Σοφίας δεξιά της ασφάλτου που οδηγεί στην είσοδο του Πλατύ Γιαλού.

Το Βαθύ: Από τις ομορφότερες και μεγαλύτερες αμμώδεις παραλίες του νησιού. Πάνω στην παραλία βρίσκεται και το όμορφο εκκλησάκι των Ταξιαρχών, που γιορτάζει με πανηγύρι 3 φορές το χρόνο (Ιούλιο, Σεπτέμβριο και Νοέμβριο).

Ο Φάρος: Απάνεμο λιμανάκι και ψαροχώρι ο Φάρος υπήρξε λιμάνι της Σίφνου ως το 1883. Στο Φάρο υπάρχουν τρεις μικρές αμμώδεις παραλίες: Η κεντρική του Φάρου με καταπληκτική θέα στη Χρυσοπηγή, η παραλία του Γλυφού, η παραλία Φασολού και τέλος υπάρχει και η βραχώδης παραλία Άσπρα Γκρεμνά.

Η Χρυσοπηγή, το πιο φωτογραφημένο σημείο του νησιού.

Η Χερρόνησος, όμορφο γραφικό ψαροχώρι, με μικρή αμμουδιά που στολίζεται από τον πανέμορφο Ι.Ν. του Αγίου Πολυκάρπου. Στην είσοδο του όρμου από τη θάλασσα δεσπόζει η Ι.Μ. του Αγίου Γεωργίου Χερρονήσου. Στη Χερρόνησο θα βρείτε και ένα παραδοσιακό εργαστήριο αγγειοπλαστικής.

Η Βρουλιδια: Μικρή παραλία με βότσαλα, 14 χιλιόμετρα από την Απολλωνία και ένα χιλιόμετρο περίπου πριν την Χερρόνησο.

Δρόμοι του παρελθόντος που υπηρετούν ακόμα και σήμερα ανάγκες του νησιού και των κατοίκων του, τα μονοπάτια της Σίφνου δημιουργούν ένα μοναδικό δίκτυο διαδρομών 200 περίπου χιλιομέτρων. Άλλα από αυτά είναι λιθόστρωτα και άλλα χωμάτινα.

Παρουσιάζουν, όμως, και μεγάλο ενδιαφέρον για τους περιπατητές, που κατά τη φθινοπωρινή και ανοιξιάτικη κυρίως περίοδο, μπορούν να απολαύσουν πανέμορφες όψεις μιας «άλλης», πράσινης και μυρωδάτης Σίφνου, να μαζέψουν αυτοφυή χόρτα, βότανα και αγριολούλουδα, ή το καλοκαίρι να φτάσουν σε μικρούς όρμους και να αφεθούν στην «αγκαλιά» της καθάριας και καταγάλανης θάλασσας.

Ο περιβαλλοντικός και πολιτισμικός πλούτος της Σίφνου αναδεικνύεται απ’ άκρη σ’ άκρη σ’ ολόκληρο το νησί, γεγονός που αποδεικνύεται και από το χαρακτηρισμό του, με υπουργική απόφαση το 1976, ως τοπίου ιδιαίτερου φυσικού κάλλους.

Επιπλέον, για τις σπάνιες φυσικές ομορφιές της μια σημαντική έκταση της Σίφνου, 20.000 περίπου στρεμμάτων, που απλώνεται από το βουνό του Προφήτη Ηλία, όπου βρίσκεται το ομώνυμο Μοναστήρι και καταλήγει στις δυτικές ακτές του νησιού, εντάχθηκε στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ NATURA 2000, αποτελώντας έτσι περιοχή ευρύτερου ενδιαφέροντος, που υπόκειται σε ευρωπαϊκό καθεστώς νομοθεσίας.

Η περιοχή NATURA της Σίφνου, με μέσο υψόμετρο 150 μέτρα, φιλοξενεί 19 σπάνια, ενδημικά κυρίως, είδη φυτών και ζώων, ενώ παράλληλα σε αυτήν έχει καταγραφεί η παρουσία 39 ειδών πτηνών.

Στενά συνδεδεμένα με την ιστορία, την αρχιτεκτονική παράδοση και τη θρησκευτική – κοινωνική ζωή της Σίφνου είναι οι πολυάριθμες εκκλησίες και τα Μοναστήρια του νησιού. Απόδειξη της θρησκευτικής παράδοσης των Σιφνιών ο αριθμός των εκκλησιών και Μοναστηριών που υπάρχουν στο νησί. Ο αριθμός αυτός είναι oμεγαλύτερος από κάθε άλλο νησί των Κυκλάδων, αναλογικά με τη συνολική έκταση του νησιού, που έχει επικρατήσει να λέγεται ότι “…στη Σίφνο υπάρχουν πάνω από 360 εκκλησίες, μία για κάθε ημέρα του χρόνου”.

Στη Σίφνο θα συναντήσετε επίσης αρχαιολογικούς χώρους ιδιαίτερης σημασίας αλλά και μουσεία όπως:

Τα Αρχαία Μεταλλεία

Η Ακρόπολη και ο οικισμός του Κάστρου

Η Ακρόπολη του Άγιου Ανδρέα

Η Ακρόπολη του Άγιου Νικήτα

Η Ακρόπολη του Προφήτη Ηλία Τρουλλακιού

Οι Αρχαίοι Πύργοι

Το «Ιερό των Νυμφών»

Αρχαίος τύμβος «Σωρούδι»

Αρχαιολογικός χώρος Αγίου Ανδρέα – Εκθετήριο

Αρχαιολογικό μουσείο Σίφνου στο Κάστρο

Λαογραφικό μουσείο του “Συνδέσμου Σιφνίων” στη Απολλώνια

Μουσείο Εκκλησιαστικής Τέχνης

Μικρό Μουσείο Νεότερης Κεραμικής Τέχνης

Τέλος, Μην χάσετε την ευκαιρία να ζήσετε ένα από τα πανηγύρια της Σίφνου.

Μάιο ή Ιούνιο λόγω κινητής εορτής: Της Αναλήψεως που γιορτάζει η πολιούχος της Σίφνου, η Παναγία Χρυσοπηγή

Στις 13 Ιουνίου: Του Ελισσαίου στο ομώνυμο εκκλησάκι κάτω από τον Αϊ Νηλιά

Στις 12 Ιουλίου: Του Ταξιάρχη στην ομώνυμη εκκλησία στο Βαθύ και στον Αϊ Σίλβεστρο (στο δρόμο προς τη Χερρόνησο)

Στις 17 Ιουλίου (πρωί): Της Αγίας Μαρίνας στην ομώνυμη εκκλησία στο Φλάμπουρο

Στις 19 Ιουλίου: Του Προφήτη Ηλία στον Αϊ Νηλιά τον Αψηλό – στον Προφήτη Ηλία στο Τρουλάκι – στον Προφήτη Ηλία στου Κοντού

Στις 26 Ιουλίου: Του Αγίου Παντελεήμονα στον Αϊ Πολύκαρπο στη Χερρόνησο

Στις 14 ή 16 Αυγούστου: Της Παναγίας, στην Πλατάνισσα, στο Τόσο Νερό και στην Παναγιά του Ήλιου

Στις 28 Αυγούστου: Του Αϊ Γιάννη στον Αϊ Γιάννη στη Χώνη, στο Μαύρο Χωριό, στου Σιδερού και το πρωϊνό πανηγυράκι στο Άϊ Γιάννη του Φάρου.

Στις 31 Αυγούστου: Του Αγίου Συμεών στην ομώνυμη εκκλησία και στον Παντοκράτορα (στο δρόμο προς τον Πλατύ Γιαλό)

Στις 5 Σεπτεμβρίου: Του Ταξιάρχη στην ομώνυμη εκκλησία στο Βαθύ

Στις 6 Σεπτεμβρίου: Του Αγίου Σώζοντος στον Αϊ Σώστη στα Μεταλλεία

Στις 7 Σεπτεμβρίου: Το Γενέθλιο της Θεοτόκου (Βρυσιανή) στην Ιερά Μονή Βρύσης

Στις 13 Σεπτεμβρίου: Του Τιμίου Σταυρού στο Σταυρό του Φάρου και στη Χώνη στο δρόμο της Χερρονήσου

Στις 15 Σεπτεμβρίου: Του Αγίου Νικήτα στην ομώνυμη εκκλησία στο Σελάδι

Πηγή: pro.com.gr