Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Εγκαίνια στις Βρυξέλλες της Έκθεσης «Χαρτογράφηση της Κύπρου από τον Πρόεδρο Χριστόφια

16 Αυγούστου 2012

Εγκαίνια στις Βρυξέλλες της Έκθεσης «Χαρτογράφηση της Κύπρου από τον Πρόεδρο Χριστόφια

Με την ευκαιρία της ανάληψης της Προεδρίας του Συμβουλίου της EE από την Κύπρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας τέλεσε στις 2 Ιουλίου, στο Κέντρο Καλών Τεχνών BOZAR, στις Βρυξέλλες, τα επίσημα εγκαίνια έκθεσης για την Κύπρο, παρουσία εκλεκτών προσκεκλημένων.Το φιλότεχνο κοινό των Βρυξελλών θα έχει, μέχρι τις 23 Σεπτεμβρίου, την ευκαιρία να ανακαλύψει την ιστορία της Κύπρου μέσα από τη ματιά Ευρωπαίων ζωγράφων, χαρτογράφων, συγγραφέων και φωτογράφων, παρατηρώντας παράλληλα την πολιτιστική συνδιαλλαγή που έλαβε χώρα, ιδιαίτερα με τον βυζαντινό πολιτισμό. Το δεύτερο σκέλος της έκθεσης επικεντρώνεται στο σήμερα, παρέχοντας την ευκαιρία στο κοινό να γνωρίσει σύγχρονους Κύπριους καλλιτέχνες. Η έκθεση έχει στόχο να παρουσιάσει την Κύπρο μέσα από σημαντικές ιστορικές στιγμές από την εποχή των Σταυροφοριών 1191 μέχρι σήμερα.

Τονίζεται η διαχρονική σημασία της γεωγραφικής θέσης, ενώ η κυπριακή τέχνη παρουσιάζεται στις πιο σημαντικές της εκφράσεις κυρίως μέσα από τη Βυζαντινή και μεταβυζαντινή τέχνη. Ταυτόχρονα προβάλλει τις διαχρονικές σχέσεις της νήσου με την Ευρώπη και τον τρόπο με τον οποίο οι σχέσεις αυτές έχουν καταγραφεί από σημαντικούς Ευρωπαίους ζω-γράφους, χαρτογράφους, συγγραφείς αλλά και τον απλό κόσμο. Η σύγχρονη κυπριακή πραγματικότητα αποδίδεται μέσα από μια ειδική για τις ανάγκες της έκθεσης ενότητα η οποία επικεντρώνεται σε δύο άξονες. Ο πρώτος αναφέρεται στη σύγχρονη Κυπριακή Τέχνη και Κύπριους σύγχρονους εικαστικούς δημιουργούς. Ο δεύτερος είναι η Κυπριακή Βιβλιοθήκη, ένας ειδικά διαμορφωμένος χώρος, όπου ο επισκέπτης θα μπορεί να διαβάσει, να ακούσει και να ερευνήσει θέματα, εκδόσεις και υλικό αποκλειστικά για την Κύπρο.Στην τελετή των εγκαινίων ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την ικανοποίηση του για το γεγονός ότι η έκθεση φιλοξενείται στο Κέντρο Καλών Τεχνών BOZAR στις Βρυξέλλες, εκεί δηλαδή όπου κτυπά η καρδιά της EE.Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, κ. Herman Van Rompuy, η Επίτροπος Εκπαίδευσης, Πολιτισμού, Πολυγλωσσίας, Νεολαίας και Αθλητισμού της EE, κα Ανδρούλλα Βασιλείου, η Επίτροπος Θαλασσίων Υποθέσεων και Αλιείας, κα Μαρία Δαμανάκη και η αναπληρώτρια Πρωθυπουργός του Βελγίου, κα Laurette Onckelinx, ήσαν ανάμεσα στους εκλεκτούς προσκεκλημένους. 

Πηγή: Η Κύπρος σήμερα, 25 Ιουλίου 2012,  Αρ. 11, Έτος 26ο, Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών [ www.pio.gov.cy ], Υπουργείο Εσωτερικών, Λευκωσία – Κύπρος.