Προσκυνήματα-Οδοιπορικά-Τουρισμός

Η Μονή της Παναγίας Σφαλαγγιώτισσας στον Άγιο Αθανάσιο Λεμεσού

16 Αυγούστου 2012

Η Μονή της Παναγίας Σφαλαγγιώτισσας στον Άγιο Αθανάσιο Λεμεσού

Το μικρό γυναικείο (αρχικά ήταν ανδρικό) μοναστήρι της Παναγίας Σφαλαγγιώτισσας (Σφαλαντζιώτισσας) βρίσκεται περί τα 5 χιλιόμετρα βόρεια του προαστίου Άγιος Αθανάσιος της Λεμεσού. Είναι άγνωστος ο χρόνος ίδρυσης του, όπως άγνωστη είναι και η ιστορία του μικρού αυτού μοναστηριού. Γνωρίζουμε όμως ότι υφίστατο κατά τον 18ο αιώνα, αφού περιέρχεται στον κατάλογο των μοναστηριών που παραθέτει στην Ιστορία του ο αρχιμανδρίτης Κυπριανός (Βενετία 1788). Επίσης, στον Κώδικα Α’ της επισκοπής Κιτίου (σ. 10), με ημερομηνία 4 Σεπτεμβρίου 1727, γίνεται αναφορά και στον τότε ηγούμενο της Σφαλαντζιώτισσας τον παπά κυρ Γεράσιμον.

Ο παπά Γεράσιμος είναι ο μόνος γνωστός ηγούμενος του μοναστηριού αυτού, το οποίο δεν αναφέρει ο Βασίλειος Μπάρσκυ. Τόσο ο G. Jeffery (1918) όσο και ο R. Gunnis (1936) αναφέρουν το μοναστήρι γράφοντας και οι δυο ότι δεν παρουσιάζει κανένα ενδιαφέρον. Ο δεύτερος σημειώνει και την ύπαρξη φορητής εικόνας της Παναγίας Σφαλαντζιώτισσας, που όμως μεταφέρθηκε στη μητρόπολη Λεμεσού.
Επιστεύετο ότι η εικόνα αυτή ήταν θαυματουργή, κι ότι είχε τη δύναμη να θεραπεύει τα κεντρίσματα από το σφαλάντζιν (φαλάγγιον), έντομο του οποίου το τσίμπημα είναι οδυνηρότατο και μπορεί να επιφέρει ακόμη και τον θάνατο. Γι’ αυτό, εξάλλου, και η Παναγία φέρει εδώ το επίθετο Σφαλαντζιώτισσα, που απετέλεσε και ονομασία του μοναστηριού.
Το μοναστήρι συντηρήθηκε, ενώ κτίστηκαν και νέα μοναστηριακά οικοδομήματα και επαναλειτούργησε ως γυναικείο από το 1976. Σήμερα διαβιούν σ’ αυτό 18 μοναχές.

Η μονή εορτάζει στις 21 Νοεμβρίου.

Πηγή: http://noctoc-noctoc.blogspot.gr/2012/07/blog-post_20.html