Πολυμέσα - Multimedia

«Ηδονή και οδύνη στο Γάμο και το Μοναχισμό» (Ηχητικό)

23 Αυγούστου 2012

«Ηδονή και οδύνη στο Γάμο και το Μοναχισμό» (Ηχητικό)

Γέρων π. Μωυσής Αγιορείτης – Πρωτοπρεσβύτερος π. Θεόδωρος Ζήσης
 
«Ηδονή και οδύνη στο Γάμο και το Μοναχισμό» (1999) (mp3)

Σε εκδήλωση που διοργανώθηκε από την Ενορία του Ι.Ν. Αγίου Χαραλάμπους Συκεών Θεσσαλονίκης στις 14 Νοεμβρίου του 1999, ανήμερα της εορτής του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά, με ευθύνη του Προϊσταμένου, π. Στυλιανού Βότση, προσκλήθηκαν να ομιλήσουν ο γνωστοί ομιλητές Γέρων Μωυσής ο Αγιορείτης  και Πρωτοπρεσβύτερος Καθηγητής π. Θεόδωρος Ζήσης, επί του θέματος «Ηδονή και οδύνη στο Γάμο και το Μοναχισμό». Η εκδήλωση έγινε το απόγευμα της Κυριακής εκείνης στην αίθουσα του Ι. Ν. του Αγίου Χαραλάμπους ενώπιον πολυπληθούς ακροατηρίου νέων, κυρίως, ανθρώπων.

Ο π. Θεόδωρος ομιλήσας  πρώτος (00:00:00 – 00:35:33) ανέπτυξε το θέμα βάσει της διδασκαλίας της Αγίας Γραφής και των Αγίων Πατέρων περί της αξιολογήσεως του γάμου και της εν Χριστώ παρθενίας – του μοναχισμού, καθώς  και της ιεραρχήσεώς τους και εστίασε κυρίως στην απόκρουση της καινοφανούς διδασκαλίας της εξισώσεως γάμου και παρθενίας, η οποία βασίζεται στην ετεροδιδασκαλία των νεο-ορθοδόξων, την κατάφαση του ανθρωπίνου έρωτος ως δρόμου θεογνωσίας και θεώσεως. Ο γάμος, κατά τη διδασκαλία της Εκκλησίας – όπως την παρουσιάζει παραδοσιακώς ο π. Θεόδωρος – είναι αγαθό του παρόντος αιώνος, όχι αιώνιας πνευματικής αξίας, αλλά ενεργοποιημένο μεν από το Θεό μετά την πτώση των πρωτοπλάστων, προς εξημέρωση του ανθρωπίνου ήθους  και κατευνασμό των παθών, ευλογημένο δε από τον Χριστό και την Εκκλησία, για τη διάσωση των πιστών από την αμαρτία. Ο π. Θεόδωρος παρουσιάζει τη διδασκαλία των Αγίων για την ανυπέρβλητη αξία της παρθενίας, διδασκαλία την οποία κατέχει πλήρως ήδη από τη συγγραφή της υφηγεσίας του «Τέχνη Παρθενίας. Γάμος και αγαμία εις τα περί παρθενίας πατερικά έργα». Το υλικό της ομιλίας αυτής υπάρχει συστηματοποιημένο και στο βιβλίδιο του ιδίου «Γάμος και Αγαμία. Ποιο υπερέχει;»

Ο Γέρων Μωυσής ο Αγιορείτης ομιλήσας δεύτερος κατά σειράν (00:35:34 – 01:10:07) ανέπτυξε το θέμα περιγράφοντας το θεσμό του Μοναχισμού στις αληθείς του διαστάσεις, προϋποθέσεις και χάριτες. Στην πολύ καλή αυτή παρουσίαση του Μοναχισμού, προτάσσεται μια σύντομη ιστορική αναδρομή στη εξέλιξή του και ακολουθεί η παρουσίαση των θεμελίων της μοναχικής ζωής, της κλίσεως και κλήσεως στην οδό του Μοναχισμού, της αξίας της προσευχής και της υπακοής, της αγάπης προς τον πλησίον εκδηλουμένης με διαφόρους τρόπους, κυρίως δε της ταπεινοφροσύνης κ.ά. αξιολογώτατα. Κατὰ τον Γέροντα Μωυσή μεταξύ άλλων «όλη η ασκητική γραμματεία επιμένει και τονίζει ότι η σωτηρία περνά πάντα μέσα από τους άλλους, τους αδελφούς μας, τους πλησίον και τους μακράν. Οι αληθινοί Μοναχοί δεν κλείνουν τα αυτιά τους στις κραυγές αγωνίας των συνανθρώπων τους […] [η αγάπη αυτή] ερμηνεύεται ως φιλοξενία, διδαχή, συμβουλή, ελεημοσύνη, κήρυγμα, συγγραφή, επιστολογραφία και κυρίως προσευχή».

Το τρίτο μέρος της εκδηλώσεως καλύφθηκε από τα ερωτήματα των ακροατών (01:10:08 – 01:33:36). Εκεί θίγονται διάφορα ενδιαφέροντα θέματα, όπως η παιδοποιΐα ως σκοπός του γάμου και η οριοθέτηση των συζυγικών σχέσεων, η ξενόφερτη «επικαιροποίηση» της θεολογίας και ειδικώς η φεμινιστική θεολογία κ.ά. 

monaxismo_kai_gamos_new_new

Πηγή: http://www.impantokratoros.gr/gamos-monachismos-mp3.el.aspx