Ορθόδοξη πίστη

Μητροπολίτης Φλωρίνης Αυγουστίνος: Ένας αγωνιστής Ορθόδοξος ιεράρχης

28 Αυγούστου 2012

Μητροπολίτης Φλωρίνης Αυγουστίνος: Ένας αγωνιστής Ορθόδοξος ιεράρχης

(μνημόσυνο και τιμητική εκδήλωσι στην Κύπρο) 

Όπως ανηγγέλθη στο προηγούμενο φύλλο, την Κυριακή των αγ. Πατέρων της Α  Οἰκ. Συνόδου 27-5-2012 επραγματοποιήθη στην Κύπρο από την ι. μητρόπολι Ταμασού και Ορεινής και την Χριστιανική Ένωσι Κυπρίων Επιστημόνων (Χ.Ε.Κ.Ε.) εκδήλωσις – αφιέρωμα στον αείμνηστο μητροπολίτη Φλωρίνης Αυγουστίνο με θέμα «ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΦΛΩΡΙΝΗΣ ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΣ (ΚΑΝΤΙΩΤΗΣ): ΕΝΑΣ ΑΓΩΝΙΣΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΙΕΡΑΡΧΗΣ».

Το πρωί στον ι. ναό Αγ. Γεωργίου Πάνω Δευτεράς, που είνε η προσωρινή έδρα της μητροπόλεως Ταμασού, έγινε αρχιερατικό συλλείτουργο προεξάρχοντος του σεβ. μητροπολίτου Φλωρίνης κ. Θεοκλήτου και συλλειτουργούντων των σεβασμ. μητροπολίτου Γόρτυνος κ. Ιερεμίου, πανιερ. μητροπολίτου Λεμεσού κ. Αθανασίου και του φιλοξενούντος ποιμενάρχου πανιερ. Ταμασού κ. Ησαΐου. Τον θείον λόγον εκήρυξε ο Κύπριος αρχιμ. Επιφάνιος Χατζηγιάγκου, ιερατικώς προϊστάμενος του μητροπολιτικού ναού Αγ. Παντελεήμονος Φλωρίνης, ο οποίος συνέδεσε με επιτυχία την εορτή των αγ. Πατέρων με τον αείμνηστο γέροντα μητροπολίτη.

Στο τέλος της θ. λειτουργίας ακολούθησε μνημόσυνο, κατά το οποίο ο πανιερ. Ταμασού κ. Ησαΐας ανεφέρθη στον τιμώμενο ιεράρχη, τον πνευματικό δεσμό που τον συνέδεσε μαζί του, την ευγνωμοσύνη του σ᾽ αυτόν, και στην απόφασι να τιμηθή η προσωπικότης και το έργο του.

Στις 11 π.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων των Κοινοτικών Συμβουλίων Πάνω και Κάτω Δευτεράς άρχισε η προγραμματισμένη εκδήλωσις. Την φροντίδα για την διοργάνωσι και τον συντονισμό της εκδηλώσεως είχε ο πρωτοπρ. Θεόδωρος Στυλιανού, πρωτοσυγκελλεύων της ι. μητροπόλεως και αντιπρόεδρος της Χ.Ε.Κ.Ε., ο οποίος κατά τις σπουδές του στην Αθήνα είχε φιλοξενηθή στο εκεί φοιτητικό οικοτροφείο του τιμωμένου Γέροντος.

Η εκδήλωσις άρχισε με εκκλησιαστικούς ύμνους από βυζαντινή χορωδία ιεροψαλτών και χαιρετισμούς του πανιερ. μητροπολίτου Ταμασού κ. Ησαΐου, του σεβ. μητροπολίτου Φλωρίνης κ. Θεοκλήτου και του προέδρου της Χ.Ε.Κ.Ε. κ. Φρίξου Κλεάνθους.

Εν συνεχεία ακολούθησαν 4 ομιλίες από τους εξής ομιλητάς και τα αντίστοιχα θέματα.

1) Ο αρχιμ. Λαυρέντιος Γρατσίας, ιεροκήρυξ της ι. μητροπόλεως Φλωρίνης, μίλησε με θέμα «Αυγουστίνος Καντιώτης: Η ζωή και το έργο του».

2) Ο σεβ. Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ. Ιερεμίας, ομότιμος καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, μίλησε με θέμα «Αυγουστίνος Καντιώτης: Ο διαπρύσιος κήρυκας του Θείου Λόγου».

3) Ο κ. Στυλιανός Παπαθεμελής, πρώην υπουργός, μίλησε με θέμα «Αυγουστίνος Καντιώτης: Η εθνική προσφορά του». Και

4) Ο πανοσ. αρχιμ. Ιουστίνος Μπαρδάκας, πρωτοσύγκελλος της ι. μητροπόλεως Φλωρίνης, μίλησε με θέμα «Αυγουστίνος Καντιώτης: Ο ακρίτας Επίσκοπος».

Η εκδήλωσις έκλεισε με δημοτικά τραγούδια που απέδωσε παραδοσιακό καλλιτεχνικό συγκρότημα.

Στους συνέδρους, που γέμισαν την αίθουσα, προσεφέρθη σε ψηφιακό δίσκο ως δώρο η ομιλία του μακαριστού γέροντος με θέμα «Η αξία της ψυχής», ενδεικτική του κηρύγματός του.

Την εκδήλωσι τόσο στον ι. ναό όσο και στην αίθουσα εκάλυψε ο τηλεοπτικός σταθμός της Θεσσαλονίκης «4Ε», που την μετέδωσε τις επόμενες ημέρες.

 

Πηγή: http://www.xrspitha.gr/archeio/2012/ioulios-augoustos-2012/–metropolites-phlorines-augoustinos-enas-agonistes-orthodoxos-ierarches