Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Οι εξελίξεις στη Συρία, το Νερό και η Εκπαίδευση στο επίκεντρο της Άτυπης Συνάντησης των Υπουργών Εξωτερικών στην Πάφο

7 Σεπτεμβρίου 2012

Οι εξελίξεις στη Συρία, το Νερό και η Εκπαίδευση στο επίκεντρο της Άτυπης Συνάντησης των Υπουργών Εξωτερικών στην Πάφο

Οι Υπουργοί Εξωτερικών των κρατών μελών της ΕΕ θα συναντηθούν στις 7 και 8 Σεπτεμβρίου στην Πάφο για το Άτυπο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων (Gymnich).

Τους Υπουργούς θα υποδεχτούν η Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Δρ. Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή εκ μέρους της Κυπριακής Προεδρίας και η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας Κάθριν Άστον, η οποία θα προεδρεύσει του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων.

Το κυριότερο θέμα στην ημερήσια διάταξη είναι η  πολιτική της ΕΕ σε σχέση με τις τελευταίες εξελίξεις στη Συρία, ειδικότερα υπό το φώς του διορισμού του κ. Lakhdar Brahimi ως Κοινού Ειδικού Απεσταλμένου των Ηνωμένων Εθνών και του Αραβικού Συνδέσμου για τη Συρία. Οι Υπουργοί Εξωτερικών θα έχουν επίσης την ευκαιρία να συζητήσουν τα θέματα του νερού και της εκπαίδευσης ως οριζόντια ζητήματα που σχετίζονται με τη διαμόρφωση και άσκηση της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ.

Η Κύπρια Υπουργός Εξωτερικών τόνισε: «Αυτή είναι η ουσία της παράδοσης και του χαρακτήρα των συναντήσεων Gymnich: δίνουν την ευκαιρία στους Υπουργούς Εξωτερικών να συναντηθούν σε ένα περιβάλλον που ευνοεί την ανοικτή και εις βάθος συζήτηση θεμάτων, σχετικών με την Εξωτερική Πολιτική της ΕΕ».

«Πιστεύω ότι ο χώρος διεξαγωγής της συνάντησης σε ένα φυσικό και ήσυχο περιβάλλον κοντά στη θάλασσα της Πάφου, θα αποτελέσει έμπνευση για τους συναδέλφους μου για σκληρή και σοβαρή δουλειά, ιδιαίτερα σε σχέση με τις ανησυχητικές εξελίξεις στη Συρία, που λόγω της συνεχούς όξυνσης της κατάστασης, θα είναι η βασική μας έγνοια αυτό το σαββατοκύριακο», είπε η Δρ. Μαρκουλλή.

Πηγή: http://www.cy2012.eu/index.php/el/news/press-release-developments-in-syria-water-diplomacy-and-education-at-the-centre-of-the-informal-meet