Άγιον ΌροςΕιδήσεις και ΑνακοινώσειςΠολυμέσα - Multimedia

Η Πυρκαγιά στο Άγιο Όρος θέμα συζήτησης στην ολομέλεια της Βουλής (Βίντεο)

7 Σεπτεμβρίου 2012

Η Πυρκαγιά στο Άγιο Όρος θέμα συζήτησης στην ολομέλεια της Βουλής (Βίντεο)

Του Μιχαήλ Μαντάλα
Η πρόσφατη πυρκαγιά στο Άγιο Όρος αποτέλεσε θέμα συζήτησης στην ολομέλεια της Βουλής.
Η βουλευτής του Σύριζα κυρία Αικατερίνη Ιγγλέζη, απηύθυνε ερώτηση  προς τον αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής ,σχετικά με την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς στο Άγιο Όρος.

Η βουλευτής του Σύριζα έκανε λόγο για πενιχρή κρατική χρηματοδότηση που αδυνατεί να καλύψει αποτελεσματικά την προστασία του Αγίου Όρους και της ευρύτερης περιοχής.Επιπλέον η κυρία Ιγγλέζη τόνισε ότι μια ολοκληρωμένη μελέτη αντιπυρικής προστασίας θα κόστιζε λιγότερο από το οικονομικό μέγεθος της πρόσφατης καταστροφής.

Σε απάντηση των όσων δήλωσε η βουλευτής του Σύριζα, ο αρμόδιος αναπληρωτής ΥΠΕΚΑ , κύριος Καλαφάτης στάθηκε στην χρηματοδότηση από τον προϋπολογισμό του ΥΠΕΚΑ προς την αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας Θράκης, προκειμένου να καταβληθούν μεταξύ άλλων χρηματικά ποσά και στις δασικές υπηρεσίες της Χαλκιδικής. Συγκεκριμένα ο κ. Καλαφάτης ανέφερε τα ακριβή ποσά που προορίζονται για τα δασαρχεία Αρναίας,Κασσάνδρας και Πολυγύρου για την συντήρηση του δασικού δικτύου ,των αντιπυρικών ζωνών καθώς και την χρηματοδότηση που σχετίζεται με την αναβάθμιση των δασικών υπηρεσιών.

Επιπλέον ο αρμόδιος αναπληρωτής Υπουργός αναφέρθηκε σε ποσά που προορίζονται για έργα διάνοιξης, συντήρησης και ασφαλτόστρωσης δρόμων στην περιοχή επίβλεψης της Διεύθυνσης Δασών Χαλκιδικής ,ενώ έδωσε στοιχεία για την αποκατάσταση του πρασίνου από προηγούμενες πυρκαγιές. Τέλος ο κ Καλαφάτης τόνισε ότι η περιοχή του Αγίου Όρους εντάσσεται στην αντιπυρική προστασία της Natura ,η οποία προβλέπει προϋπολογισμό 24.945.620 e με δικαιούχο το Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος.

Σε απάντηση των όσων δήλωσε ο κ.Καλαφάτης , η κυρία Ιγγλέζη ,επισήμανε ότι μόνο 88.000 e “έφτασαν” στο δασαρχείο της Αρναίας και ότι ο κρατικός μηχανισμός φάνηκε ανέτοιμος. Τόνισε ότι υπάρχει ουσιαστικό πρόβλημα με το υπάρχον μοντέλο δασοπυρόσβεσης και πρότεινε την συγκρότηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου πρόληψης που θα περιλαμβάνει δασολόγιο, δασικούς χάρτες και επιστημονικές μελέτες από αρμόδιους ερευνητές. Επίσης η βουλευτής του Σύριζα κατήγγειλε ότι οι χρηματοδοτήσεις φτάνουν στα δασαρχεία συνήθως μετά το πέρας της αντιπυρικής περιόδου με αποτέλεσμα να επηρεάζεται αρνητικά και η στελέχωση των δασαρχείων τις περιόδους που η πληρότητα σε προσωπικό επιβάλλεται. Τέλος διερωτήθηκε ποιο Υπουργείο είναι αποκλειστικά αρμόδιο για την προστασία των δασών ,καθότι όπως η ίδια επισήμανε , υπάρχουν υπηρεσίες στις οποίες εμπλέκεται και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης .

Στην δευτερολογία του ο αρμόδιος αναπληρωτής ΥΠΕΚΑ, κ Καλαφάτης ,δήλωσε ότι εντός του Αγίου Όρους αποτεφρώθηκαν 47.000 στρέμματα δασικής έκτασης και επισήμανε ότι ο σχεδιασμός της αντιπυρικής προστασίας είχε γίνει εγκαίρως και επιμελώς  από την Επιστασία του Αγίου Όρους. Επιπλέον ανέφερε ότι η Πολιτεία προέβη σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να εκτιμηθεί με κάθε λεπτομέρεια το μέγεθος της καταστροφής. Επιπροσθέτως ο αναπληρωτής υπουργός δήλωσε ότι η περιοχή κηρύχθηκε αναδασωτέα και ότι η αναδάσωση θα πραγματοποιηθεί εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο από εμπειρογνώμονες που θα εκτιμήσουν πρωτίστως την δυνατότητα αναγέννησης του καμένου δάσους.

Δείτε τα βίντεο:

 
[youtube http://www.youtube.com/watch?v=WI90tky1Zf0]

 
[youtube http://www.youtube.com/watch?v=kbOQILtvJxE]  

Πηγή: http://www.agioritikovima.gr/2011-07-14-22-28-56/9651-i-purkagia-to