Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν ρίχνει γέφυρες στην Απω Ανατολή

8 Σεπτεμβρίου 2012

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν ρίχνει γέφυρες στην Απω Ανατολή

Αυτές μέρες λαμβάνει χώρα στο Βλαδιβοστόκ της Ρωσίας η 24η Σύνοδος Κορυφής της Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (APEC), στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι 21 χωρών, μεταξύ των οποίων και οι ΗΠΑ, η Κίνα και η Ιαπωνία – μία συγκυρία που για τον Πρόεδρο Πούτιν συνιστά ευκαιρία «εξάπλωσης» προς την Άπω Ανατολή.

Με τις περισσότερες οικονομίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης – του κυριοτέρου δηλαδή εμπορικού συνεταίρου της Ρωσίας – να παραπαίουν και με την Ιαπωνία σε αναζήτηση ενέργειας, η πλούσια σε αέριο και πετρέλαιο Ρωσία μοιάζει να έχει τον πρώτο λόγο στην εκμετάλλευση των ευκαιριών που παρουσιάζονται στην Ασία κατ’ αντιδιαστολή προς την ολοένα συρρικνούμενη αγορά της Δύσης.

Όπως δήλωσε και ο ίδιος ο Πούτιν σε δημόσιο ρωσικό τηλεοπτικό κανάλι επ’ ευκαιρία της άφιξής του στο Βλαδιβοστόκ, τη δεδομένη στιγμή οι σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Κίνας βρίσκονται στο υψηλότερο μέχρι σήμερα επίπεδο, τόσο από οικονομική όσο και από πολιτική άποψη.

Η κυβέρνηση έχει ξοδέψει περισσότερα από 20 εκατομμύρια δολάρια προκειμένου να αναβαθμίσει τις παρωχημένες υποδομές της πόλης του Βλαδιβοστόκ, κατασκευάζοντας ένα νέο αεροδρόμιο, εκατοντάδες χιλιομέτρων δρόμων και τρεις νέες γέφυρες.