Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Πλήθος κόσμου για προσκύνημα στην εικόνα της Παναγίας της Χρυσογιαλιώτισσας

10 Σεπτεμβρίου 2012

Πλήθος κόσμου για προσκύνημα στην εικόνα της Παναγίας της Χρυσογιαλιώτισσας

Την εικόνα της Παναγίας της Χρυσογιαλιώτισσας προσκύνησαν σήμερα δεκάδες πιστοί στο ερειπωμένο γεωργιανό μοναστήρι που βρίσκεται στη Γιαλιά. Η εικόνα αφού μυρώθηκε στην Μονή Κύκκου, το πρωί μεταφέρθηκε στο ορθόδοξο μοναστήρι της Παναγιάς στη Γιαλιά, όπου γεωργιανή ιεραποστολή λειτούργησε τη μονή πρωτοστατούντος δύο μητροπολιτών.
  
Κατά τη διάρκεια των αρχαιολογικών ερευνών, που έγιναν το 2006, οι Γεωργιανοί αρχαιολόγοι έφεραν στο φως τον ερειπωμένο καθολικό του μοναστηριού, μαζί με δυο παρεκκλήσια τα οποία είναι προσκολλημένα στη βόρεια πλευρά του, αποθήκες και δεξαμενές με τον αγωγό για μεταφορά νερού. Επίσης βρέθηκαν δώδεκα τάφοι που χρονολογούνται μεταξύ 15ου – 16ου αιώνα.

Στις ανασκαφές βρέθηκαν επισης γεωργιανές και ελληνικές επιγραφές, εξαιρετικά δείγματα από την τοιχογράφηση του ναού.

Το μοναστήρι στη Γιαλιά ιδρύθηκε με πρωτοβουλία του Γεωργιανού βασιλιά Νταβίτ του τρίτου, κατά το δεύτερο ήμισυ του 10ου αιώνα, εξ’ ού και το καθολικό της μονής είναι ο μοναδικός τρίκογχος ναός με τρούλο στο νησί. 

Σύμφωνα με τα όσα γράφονται, οι σημαντικότερες οικοδομικές προσθήκες έγιναν τόσο κατά τη βασιλεία του Νταβίτ το 1125 μ.χ όσο και κατά τη διάρκεια της βασιλείας της Ταμάρα το 1210.

 

 

Πηγή: http://www.sigmalive.com/news/local/522315