Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Τα ονόματα των αιθουσών στο Συνεδριακό Κέντρο «Φιλοξενία​» και στο Κέντρο Τύπου «CyPress»

12 Σεπτεμβρίου 2012

Τα ονόματα των αιθουσών στο Συνεδριακό Κέντρο «Φιλοξενία​» και στο Κέντρο Τύπου «CyPress»

Ξετυλίγοντας το ιστορικό της ονομασίας των αιθουσών της Προεδρίας

Κατά τον πρώτο μήνα της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, το Συνεδριακό Κέντρο «Φιλοξενία» υποδέχθηκε περισσότερους από 2.000 επισκέπτες σε 14 συναντήσεις, περίπου τις μισές από όσες πραγματοποιήθηκαν στην Κύπρο κατά τον μήνα αυτό. Το «Φιλοξενία», μαζί με το κέντρο Τύπου «CYPRESS» δεν εξυπηρετούν μόνο ως κόμβος για τους δημοσιογράφους και τους αντιπροσώπους που επισκέπτονται την Κύπρο, αλλά παρέχουν επίσης ένα φιλόξενο χώρο για τους επισκέπτες ούτως ώστε να γνωρίσουν το νησί της Κύπρου και την κληρονομιά του. Προς αυτή την κατεύθυνση, οι ονομασίες των αιθουσών του Συνεδριακού Κέντρου και του κέντρου Τύπου αντανακλούν την πλούσια ιστορία του νησιού.

Μέτα από μια «διαδικασία συλλογικής ανταλλαγής ιδεών», όπως την περιγράφει ο Υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Πρέσβης Ανδρέας Δ. Μαυρογιάννης, το «βάπτισμα» των αιθουσών του «Φιλοξενία» και του «CYPRESS» σημαίνει πολλά περισσότερα από τις απλές ονομασίες τους.

Βρίσκοντας τη σωστή ονομασία

«Όσον αφορά τα ονόματα των αιθουσών του «Φιλοξενία» και του «CYPRESS», τίποτα δεν αφέθηκε στην τύχη, διότι μέσω της επιλογής των ονομάτων θέλαμε να περάσουμε μια σειρά διαφορετικών μηνυμάτων, κάνοντας παράλληλα μια ωδή στο νησί, τη φύση του και τις επιφανείς προσωπικότητές του», αναφέρει ο Πρέσβης Μαυρογιάννης.

Ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε και στις ονομασίες των κτηρίων. Το «Φιλοξενία» αντανακλά σε ένα από τα βασικά μηνύματα της Κυπριακής Προεδρίας – αυτό της φιλοξενίας. Το «CYPRESS» συνδυάζει την αγγλική ονομασία του νησιού της Κύπρου, τα μέλη του Τύπου(Press) – τα οποία το Κέντρο στοχεύει να εξυπηρετήσει – και ένα κυρίαρχο στοιχείο του νησιού, το κυπαρίσσι.

Τρεις αίθουσες πήραν τα ονόματά τους από φυσικά στοιχεία του κυπριακού περιβάλλοντος (ελαιόδεντρο, χαλκός και γιασεμί), ενώ άλλες επτά ονομάστηκαν από ορισμένες περιοχές του νησιού, οι οποίες βρίσκονται υπό τουρκική κατοχή.

Η κεντρική αίθουσα της ολομέλειας και η αίθουσα των συνεντεύξεων Τύπου πήραν τις ονομασίες τους από δύο σημαντικές προσωπικότητες της Κύπρου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης: τον αρχαίο Κύπριο φιλόσοφο Ζήνων Κιτιεύς και τον εμβληματικό Ευρωπαίο διπλωμάτη Ζαν Μονέ.

Ο Ζήνων, ο οποίος καταγόταν από το αρχαίο Κίτιο (Λάρνακα) και έζησε μεταξύ του 334 π.Χ. και του 262 π.Χ., ήταν ο ιδρυτής της Στωικής Σχολής Φιλοσοφίας και θεωρείται μια από τις μεγαλύτερες μορφές στην ιστορία του νησιού.

Αναφερόμενος στην επιλογή των δύο αυτών μορφών, ο Πρέσβης Μαυρογιάννης εξηγεί ότι «θέλαμε να τιμήσουμε μια από τις πιο εξέχουσες προσωπικότητες της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς του νησιού, καθώς επίσης και τον πνευματικό πατέρα της ιδέας της ευρωπαϊκής ενοποίησης».

Με το βλέμμα στον ορίζοντα

Το μεγαλύτερο εστιατόριο και σαλόνι ονομάστηκε «Πενταδάκτυλος», από την οροσειρά που βρίσκεται στο βόρειο μέρος της Κύπρου. Παίρνοντας το όνομά του από την κυπριακή λαογραφία η οποία χρονολογείται από τα βυζαντινά χρόνια και την εισβολή των Σαρακηνών, το βουνό του Πενταδακτύλου υπήρξε παραδοσιακά πηγή έμπνευσης και νοσταλγίας.

«Μέσα από τις ονομασίες γίνεται έμμεση αναφορά στις περιοχές του νησιού που δεν είναι πια προσβάσιμες λόγω της τουρκικής κατοχής, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την οροσειρά του Πενταδακτύλου το οποίο είναι ορατό από τα παράθυρα του ομώνυμου εστιατορίου», σημειώνει ο Κύπριος υφυπουργός.

Με παρόμοιο πνεύμα, οι αίθουσες εργασίας, τύπου και μεταφραστών φέρουν τα ονόματα της Αμμοχώστου, της Μόρφου, της Καρπασίας, του Μπέλαπαϊς και του Καραβά, ενώ μια άλλη αίθουσα πήρε το όνομά της από μια από τις αρχαιότερες πόλεις της Κύπρου, την Κερύνεια.

Στοιχεία της κυπριακής γης

Μια άλλη διάσταση της Κύπρου που κατέχει προεξάρχουσα θέση στις ονομασίες των αιθουσών είναι αυτή της φύσης και του περιβάλλοντος του νησιού. Επιδιώκοντας να προκαλέσουν και τις πέντε αισθήσεις για να δημιουργήσουν μια αξέχαστη κυπριακή εμπειρία, τρία εστιατόρια και αίθουσες ονομάστηκαν «Ελιά», «Χαλκός» και «Γιασεμί».

«Στην περίπτωση του εστιατορίου «Γιασεμί», αποφασίσαμε αυτό το όνομα ψάχνοντας μια λέξη που να είναι κοινή σε όλο τον κόσμο του νησιού και η οποία να εκπροσωπεί ένα Κυπριακό στοιχείο που να είναι βαθιά ριζωμένο στην ιστορία και την κουλτούρα όλων των Κυπρίων», επισημαίνει ο Πρέσβης Μαυρογιάννης.

Το γιασεμί είναι ένα από τα δημοφιλέστερα φυτά κήπου στην Κύπρο και έχει μια γλυκιά μυρωδιά η οποία αναβλύζει έντονα τους καλοκαιρινούς μήνες στο νησί.

Η αναφορά στο ελαιόδεντρο και στον χαλκό εκτείνεται πέρα από τον παραδοσιακό κεντρικό τους ρόλο στην ιστορία του νησιού, ως βασικό γεωργικό προϊόν και ως βασικός εμπορικός πόρος αντίστοιχα.

«Η πολιτιστική βαρύτητα και σημασία αυτών των δύο στοιχείων της κυπριακής γης είναι τεράστια και αυτό αντανακλάται από την παρουσία τους στην κυπριακή σημαία», τονίζει ο Κύπριος υφυπουργός, καθώς το κλαδί ελιάς συμβολίζει την ειρήνη ενώ ο χαλκός, από τον οποίο προήλθε η ονομασία του νησιού στα αρχαία χρόνια, δίνει επίσης το χρώμα του στον χάρτη της Κύπρου πάνω στη σημαία.

Συνολικά, η «διαδικασία της συλλογικής ανταλλαγής ιδεών» για την επινόηση των ονομάτων προωθεί μια ποικιλία μηνυμάτων εξύμνησης του νησιού. Αυτό εξυπηρετεί ως εισαγωγή στον πλούσιο πολιτισμό και ιστορία της Κύπρου για τις χιλιάδες που αναμένεται να επισκεφθούν τις εγκαταστάσεις της Προεδρίας τους ερχόμενους μήνες.

 

Πηγή: http://www.cy2012.eu/index.php/el/news/feature-unravelling-the-story-behind-the-names-of-the-presidency-halls