Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Ιστορία της Νέας Υόρκης, το ελληνικό ποτήρι

13 Σεπτεμβρίου 2012

Ιστορία της Νέας Υόρκης, το ελληνικό ποτήρι

Πρέπει να το παραδεχτούμε. Εμείς οι Έλληνες γράφουμε ιστορία όπου και αν βρεθούμε. Όχι πάντα αρνητική ιστορία, διότι ας μην ξεχνάμε πως μέχρι πριν λίγα χρόνια οι αναφορές ήταν κυρίως θετικές. Πάρτε χαρά και περηφάνια διότι ένα ελληνικό αντικείμενο, ένα χάρτινο ποτήρι καφέ είναι και επισήμως μέρος της ιστορίας της Νέας Υόρκης.
Η εφημερίδα The New York Times αποφάσισε να συντάξει μία λίστα με αντικείμενα που αποτελούν την ιστορία του μεγάλου Μήλου. Η λίστα αυτή περιέχει 50 διαφορετικά πράγματα. Μεταξύ αυτών είναι και κάτι δικό μας. Το χάρτινο ελληνικό ποτήρι του καφέ.
Είναι τόσο χαρακτηριστικό και θυμίζει την εποχή των πρώτων Ελλήνων μεταναστών. Είναι μπλε χρώματος, στην κορυφή έχει το ελληνικό σχέδιο του μαιάνδρου και στα πλάγια ένα βάζο ζωγραφιστό.

Ο δημοσιογράφος Tony Cenicola έγραψε για το δικό μας αντικείμενο: « Πριν τα Starbucks και άλλων τέτοιων αλυσίδων καφέ, ο καφές στο χέρι συνήθως ήταν αυτό το μπλε ποτήρι το οποίο έχει πάνω του ένα ελληνικό βάζο. Πάνω από 400 εκατομμύρια τέτοια χάρτινα ποτήρια πουλήθηκαν πριν δύο δεκαετίες. Η συγκεκριμένη συσκευασία έχει και δικό του όνομα, The Anthora. Σχεδιάστηκε το 1960 για την αγορά της Νέας Υόρκης οποία είχε αμέτρητα ελληνικά εστιατόρια και ζαχαροπλαστεία. Δημιουργός ο Leslie Buck, επιζώντας του Ολοκαυτώματος.»
Αν και η Αμερική έχει κατακλυστεί από κολοσσούς στον καφέ, παρόλα αυτά, το δικό μας χάρτινο ποτηράκι υπάρχει και συνεχίζει να πουλάει. Ενδέχεται να το δείτε σε κάποια τηλεοπτική εκπομπή ή σειρά. Αντίγραφο σε κεραμική έκδοση πωλείται στα μεγάλα μουσεία της Νέας Υόρκης. Proud to be Greek!

Πηγή: http://www.linkpetite.alachef.gr/%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%81%CE%AF%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%BD%CE%AD%CE%B1%CF%82-%CF%85%CF%8C%CF%81%CE%BA%CE%B7%CF%82-%CF%84%CE%BF-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CF%80%CE%BF/