Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Συγχαρητήρια Παπούλια στην ΥΠΕΞ για την Προεδρία

15 Σεπτεμβρίου 2012

Συγχαρητήρια Παπούλια στην ΥΠΕΞ για την Προεδρία

Τα θερμά του συγχαρητήρια για την οργάνωση της Κυπριακής Προεδρίας της ΕΕ, εξέφρασε ο Έλληνας Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, στην Υπουργό Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ερατώ Κοζάκου – Μαρκουλλή, κατά τη συνάντηση τους στην Αθήνα.

«Θερμά συγχαρητήρια. Κάνατε μία πολύ επιτυχημένη Προεδρία. Καταπλήξατε. Σας παρακολουθώ και το χαίρομαι», είπε ο κ. Παπούλιας υποδεχόμενος την κ. Μαρκουλλή στο Προεδρικό Μέγαρο, εκφράζοντας την ικανοποίηση του γιατί η Κύπρος έδωσε -όπως είπε- μια απάντηση σε εκείνους που αμφέβαλαν ότι θα μπορούσε να κάνει μια τέτοια Προεδρία.

Η κ. Μαρκουλλή τόνισε ότι «παρ’ όλες τις προκλήσεις και τις αρνητικές συμπεριφορές, ιδιαίτερα της Τουρκίας, εμείς προχωρούμε και όχι μόνο θα έχουμε μια επιτυχημένη Προεδρία, αλλά πιστεύω ότι θα υπάρχουν και αρκετά αποτελέσματα». Όπως είπε. «είχαμε αρκετές συζητήσεις, στο δικό μας το Συμβούλιο τουλάχιστον, για πολύ σημαντικά θέματα και η Κυπριακή Προεδρία συμβάλλει ούτως ώστε να λαμβάνονται και συναινετικές αποφάσεις, αλλά και να έχουμε μια πιο συγκροτημένη στρατηγική σε σημαντικά θέματα. Και είμαι σίγουρη ότι το ίδιο πνεύμα θα επικρατήσει και σ’ αυτή την κρίσιμη Σύνοδο των Υπουργών Οικονομικών».

Ο κ. Παπούλιας τόνισε ότι Ελλάδα και Κύπρος έχουν μεγάλο ενδιαφέρον για αυτό το Συμβούλιο, ενώ η ΥΠΕΞ εξέφρασε την άποψη ότι «αυτή η κρίση τελικά θα αγγίξει όλους, γιατί ζούμε σε έναν κόσμο ο οποίος δεν μπορεί να οχυρωθεί πίσω από οποιαδήποτε παραπετάσματα. Ο ένας συνδέεται με τον άλλο είτε στον οικονομικό είτε σε άλλους τομείς, κανένας δεν μπορεί να μείνει ανέπαφος από αυτή την κρίση».

Σχολιάζοντας την πολιτική της Τουρκίας, ο Πρόεδρος Παπούλιας είπε ότι δεν αξιοποίησε την ευκαιρία της Κυπριακής Προεδρίας ώστε να κάνει κάτι καλύτερο, αλλά επέμεινε στην προκλητικότητα και χαρακτήρισε τη στάση της Άγκυρας προσβολή για την ΕΕ.

Η κ. Μαρκουλλή σχολίασε ότι «ήταν μια ευκαιρία για την Τουρκία και να συνεργαστεί με έναν από τους πιο βασικούς θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Γιατί δεν μιλάμε για συνεργασία με την Κύπρο, μιλάμε για συνεργασία με έναν θεσμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και αυτή η άρνηση της Τουρκίας είναι άρνηση για συνεργασία με την ίδια την ΕΕ». Όπως σημείωσε η ΥΠΕΞ, «είναι προσβολή, είναι αλαζονεία και έχει – μπορώ να σας πω – σε μεγάλο βαθμό ενοχλήσει όλα τα κράτη-μέλη και ιδιαίτερα τους αξιωματούχους που εκπροσωπούν τους θεσμούς της ΕΕ, και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αλλά και των άλλων σημαντικών θεσμών». Τόνισε ότι ο στόχος Κύπρου και Ελλάδας ήταν «να μπει η Τουρκία σε μια διαδικασία μεταμόρφωσης. Γιατί θέλουμε να μπει η Τουρκία στην Ευρωπαϊκή Ένωση», ωστόσο υπογράμμισε ότι «θα πρέπει η Τουρκία να συμπεριφερθεί και να συμβάλει ούτως ώστε να μεταμορφωθεί σε μια πραγματικά ευρωπαϊκή χώρα. Δυστυχώς, το αντίθετο έχει συμβεί».

Πηγή: http://www.sigmalive.com/news/politics/523081