Γενικά ΘέματαΕιδήσεις και Ανακοινώσεις

Απειλή η «κοιλίτσα» για τους αδύνατους

16 Σεπτεμβρίου 2012

Απειλή η «κοιλίτσα» για τους αδύνατους

Οι άνθρωποι με φυσιολογικό σωματικό βάρος που όμως έχουν «κοιλίτσα», κινδυνεύουν να χάσουν τη ζωή τους από καρδιολογικά αίτια περισσότερο απ’ ό,τι οι παχύσαρκοι, προειδοποιούν επιστήμονες από τις ΗΠΑ.

Όπως εξηγούν, αυτό οφείλεται στο ότι η «κοιλίτσα» αποτελεί στην ουσία συσσώρευση σωματικού λίπους γύρω από τα εσωτερικά όργανα της κοιλιάς – και αυτό έχει σχετισθεί με πολλά και σοβαρά προβλήματα υγείας.

Το εύρημα βασίζεται σε ανάλυση στοιχείων από 12.785 εθελοντές, ηλικίας άνω των 18 ετών, άλλοι εκ των οποίων είχαν φυσιολογικό σωματικό βάρος και άλλοι ήταν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι.

Επιστήμονες από την Κλινική Μάγιο, στο Ρότσεστερ της Μινεσότα, τούς παρακολούθησαν επί 14 χρόνια, στη διάρκεια των οποίων καταγράφηκαν 2.562 θάνατοι, οι 1.138 εκ των οποίων οφείλονταν σε καρδιαγγειακά αίτια.

Όπως έδειξε η ανάλυση των στοιχείων, οι αδύνατοι εθελοντές οι οποίοι είχαν «κοιλίτσα» διέτρεχαν κατά 2,75 φορές υψηλότερο κίνδυνο θανάτου απ’ ό,τι οι αδύνατοι με ομοιόμορφη κατανομή του σωματικού λίπους.

Επιπλέον, οι αδύνατοι με το συσσωρευμένο λίπος στην κοιλιά είχαν και 2,08 φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν πρόωρα από κάθε άλλη πιθανή αιτία.

Το πιο απρόσμενο όμως ήταν πως οι παχύσαρκοι εθελοντές κινδύνευαν λιγότερο από αυτούς να πεθάνουν από καρδιαγγειακά αίτια: ο δικός τους κίνδυνος ήταν αυξημένος κατά 2,34 φορές (σε σύγκριση πάντα με τους αδύνατους με ομοιόμορφη κατανομή του σωματικού λίπους).

Η συσσώρευση λίπους στην κοιλιά, που επιστημονικά αποκαλείται κοιλιακή ή κεντρική παχυσαρκία αλλά πολύς κόσμος την ξέρει και ως «μπάκα», αποτελεί καλά τεκμηριωμένο παράγοντα κινδύνου για καρδιοπάθεια και διαβήτη.

Και αυτό διότι, σε αντίθεση με το λίπος που συσσωρεύεται στους γοφούς, το λίπος που συγκεντρώνεται γύρω από τα εσωτερικά όργανα της κοιλιάς είναι μεταβολικώς ενεργό και εκκρίνει περισσότερες φλεγμονώδεις, τοξικές, χημικές ουσίες.

Πολλοί ειδικοί πλέον ζητούν να λαμβάνεται υπ’ όψιν η περίμετρος της μέσης ή η αναλογία μέσης-ισχίων αντί για τον Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ), προκειμένου να αξιολογείται πιο σωστά ο κίνδυνος καρδιαγγειακών προβλημάτων σε κάθε ενήλικα ξεχωριστά.

«Γνωρίζαμε από προγενέστερες μελέτες ότι η κεντρική παχυσαρκία βλάπτει την υγεία, αλλά αποδεικνύεται πως είναι πολύ σημαντική ακόμα και για ανθρώπους δίχως περιττά κιλά», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Φρανσίσκο Λόπεζ-Χιμένεθ.

«Στη μελέτη μας, αυτοί ακριβώς οι άνθρωποι είχαν τα υψηλότερα ποσοστά θανάτου από καρδιαγγειακά αίτια – υψηλότερα ακόμα και από αυτά των παχύσαρκων εθελοντών. Από πλευράς δημόσιας υγείας, αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό εύρημα», πρόσθεσε.

Πρακτικά, αυτά σημαίνουν πως ακόμα κι αν ένας άνθρωπος είναι αδύνατος, πρέπει να ελέγχει και την κατανομή του σωματικού λίπους στο σώμα του, ειδάλλως μπορεί να αντιμετωπίσει σοβαρά καρδιαγγειακά προβλήματα.

Πηγή: http://www.onlycy.com/217556-%ce%b1%cf%80%ce%b5%ce%b9%ce%bb%ce%ae-%ce%b7-%ce%ba%ce%bf%ce%b9%ce%bb%ce%af%cf%84%cf%83%ce%b1-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%bf%cf%85%cf%82-%ce%b1%ce%b4%cf%8d%ce%bd%ce%b1%cf%84%ce%bf%cf%85