Επιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

«Ηλεκτρονικά βιβλία» από άρθρα της Wikipedia

25 Σεπτεμβρίου 2012

«Ηλεκτρονικά βιβλία» από άρθρα της Wikipedia

Τη δυνατότητα αποθήκευσης των άρθρων της σε φορμά αρχείων ePub δίνει εδώ και δύο ημέρες η Wikipedia, όπως ανακοίνωσε στο μπλογκ του ο Tomasz Finc, στέλεχος του Wikimedia Foundation. Ο λόγος είναι πως τα αρχεία ePub μπορούν να διαβαστούν πιο εύκολα από κάθε είδους φορητή συσκευή (smartphone, tablet PC, ereader), και ειδικά από αυτές που διαθέτουν μικρή οθόνη, αφού όχι μόνο προσαρμόζει το κείμενο στο μέγεθος της εκάστοτε συσκευής, αλλά επιτρέπει και τη μεγέθυνση της γραμματοσειράς χωρίς να αλλάξει η μορφοποίηση. Επιπλέον, το συγκεκριμένο φορμά είναι το πιο διαδεδομένο για τα e-book, αφού είναι συμβατό με τη συντριτική πλειονότητα των φορητών συσκευών.

Με την κίνηση αυτή, οι υπεύθυνοι της δημοφιλούς online εγκυκλοπαίδειας θέλουν να αυξήσουν τις επιλογές που έχουν οι εκατομμύρια χρήστες της για να «κατεβάζουν» λήμματα και να μπορούν να τα διαβάζουν ακόμη κι όταν δεν έχουν πρόσβαση στο ίντερνετ. Για τον ίδιο σκοπό, μέχρι σήμερα η Wikipedia έδινε τη δυνατότητα αποθήκευσης σε μορφή PDF ή σε μία μορφή συμβατή με το OpenOffice – μία δωρεάν και «ανοικτή» σουίτα γραφείου.

Παρόλο που η ανακοίνωση στο μπλογκ αναφέρεται ειδικά η αγγλόφωνη έκδοση, το νέο χαρακτηριστικό είναι διαθέσιμο και στην ελληνική Wikipedia. Έτσι, όποιος θέλει να δημιουργήσει ένα «ηλεκτρονικό βιβλίο» από άρθρα στη γλώσσα μας, αρκεί να ανατρέξει στην αριστερή στήλη και στην επιλογή «Δημιουργία βιβλίου» που βρίσκεται στην κατηγορία «Εκτύπωση/εξαγωγή». Από εκεί, θα μπορεί να επιλέξει τα άρθρα που θα περιέχει το e-book, τον τρόπο που αυτά θα κατανείμονται στα επιμέρου κεφάλαια που αυτός θα ορίσει, όπως και τον τίτλο του βιβλίου του.

Πηγή: kathimerini.gr

 

Πηγή: http://www.skai.gr/news/technology/article/212910/ilektronika-vivlia-apo-arthra-tis-wikipedia/