Άγιοι - Πατέρες - ΓέροντεςΟρθόδοξη πίστηΣυναξαριακές Μορφές

Ο Άγιος Επρέμ (Εφραίμ) ο Μέγας του Ατσγκούρι 9ος αιώνας (Μνήμη 15 Απριλίου)

25 Σεπτεμβρίου 2012

Ο Άγιος Επρέμ (Εφραίμ) ο Μέγας του Ατσγκούρι 9ος αιώνας (Μνήμη 15 Απριλίου)

Ο Άγιος Επρέμ (Εφραίμ) ο Μέγας, μια από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της Γεωργιανής εκκλησίας του 8ου και 9ου αιώνος,  υπήρξε μαθητής και συναθλητής του Αγίου Γκριγκόλ (Γρηγόριος) της Κχάντζα.

Ενώ πορευόταν από το Κλαρτζετί της νότιας Γεωργίας στο Απχαζετί στα βορειοδυτικά της χώρας, ο Γρηγόριος συνάντησε τον νεαρό Εφραίμ και αμέσως προείδε ένα μελλοντικό συναθλητή και το θαυματοποιό επίσκοπο του Ατσγκούρι. Ο Γρηγόριος υποσχέθηκε να αναλάβει το νεαρό ως μαθητή του. Κατά την επιστροφή του στο Κλαρτζετί, ο Γρηγόριος περιμάζεψε εκτός από τον Εφραίμ ακόμα ένα νεαρό, τον μελλοντικό Καθολικό της Γεωργίας. Εμπιστεύθηκε δε τους δύο νέους σε δύο πνευματικά του παιδιά, τον Χριστόφορο και τον Τέντορ.

Οι μοναχοί του μοναστηριού Κχάντζα δυσαρεστήθηκαν με την άφιξη των δύο νέων αφού οι μοναστικοί κανόνες απαγορεύουν την είσοδο σε νεαρούς επισκέπτες. Ωστόσο ο Γρηγόριος τους απάντησε ότι ο Θεός είχε φανερώσει το θέλημά Του και ότι όταν θα μεγάλωναν στο μοναστήρι οι δύο νέοι θα γίνονταν όπως τους πνευματικούς διαδόχους τους Αγίου Εφραίμ του Σύρου και του Αγίου Αρσενίου του Μεγάλου.

Ο Άγιος Εφραίμ ανέβηκε στον επισκοπικό θρόνο του Ατσγκούρι και αναδείχθηκε ως μια μεγάλη προσωπικότητα της εκκλησίας της εποχής του. Συνέβαλε τα μέγιστα στην ενδυνάμωση του αυτοκέφαλου της Γεωργιανής εκκλησίας. Ως αποτέλεσμα των προσπαθειών του η Γεωργιανή Εκκλησία απολαμβάνει το προνόμιο που έλαβε από την Αντιόχεια να ετοιμάζει το δικό της χρίσμα στη Μτσχετά.

Ο Άγιος Εφραίμ ποίμανε την επισκοπή του Ατσγκούρι για σαράντα χρόνια. Ο Θεός του χάρισε το δώρο της προφητείας, των θαυμάτων και της ίασης. Έζησε πολλά χρόνια και κοιμήθηκε πλήρης ημερών ειρηνικά. Ακόμα και σήμερα όσοι προσκυνούν με ευλάβεια το σκήνωμά του γιατρεύονται από κάθε νόσημα.

Ο Άγιος Εφραίμ αναφέρεται και στο βίο του Αγίου ΄Αρσεν του Μεγάλου που τιμάται στις 25 Σεπτεμβρίου.