Επιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

Περισσότερες φωτογραφίες με κινητά

25 Σεπτεμβρίου 2012

Περισσότερες φωτογραφίες με κινητά

Η κλασική φωτογραφική μηχανή βρίσκεται σε υποχώρηση και αντικαθίσταται από κινητά ή tablet. Η έκθεση φωτογραφίας Photokina, που ανοίγει σήμερα τις πύλες της στην Κολωνία, αντικατοπτρίζει την τάση αυτή.

Σε περισσότερα από 20 δισ. ευρώ υπολογίζεται το 2012 ο τζίρος της γερμανικής φωτογραφικής βιομηχανίας. Οι πωλήσεις μηχανών, εξαρτημάτων και προγραμμάτων ψηφιακής επεξεργασίας εικόνας ανθούν.
«Διαθέτουμε σήμερα μια ποικιλία προϊόντων και προσφοράς που θα ζήλευαν άλλοι τομείς. Αρκεί να ρίξουμε μια ματιά μόνο στις σύγχρονες τάσεις γύρω από τη φωτογραφία, όπως Apps (τις εφαρμογές), Cloud, ταινίες, συνδεσιμότητα ή διάδραση», λέει ο Κρίστιαν Μίλερ-Ρίκερ διευθύνων σύμβουλος του γερμανικού συνδέσμου φωτογραφικής βιομηχανίας στην Deutsche Welle.
Η συνδεσιμότητα, η πρόσβαση σε δίκτυο, καθώς και νέα εξαρτήματα εγγυώνται σύμφωνα με τον Κρίστιαν Μίλερ-Ρίκερ τον μελλοντικό τζίρο της βιομηχανίας. Τα ρευστά όρια διαφόρων τεχνολογικών τομέων προωθούν την ίδια στιγμή την ολοένα και μεγαλύτερη επέκταση της αγοράς φωτογραφίας.
Το μέλλον ανήκει στα smartphones και τη δικτύωση

«Κλασικά παράδειγμα είναι τα κινητά τελευταίας γενιάς, τα λεγόμενα smartphones, που χρησιμοποιούνται και ως φωτογραφικές μηχανές. Η αγορά των smartphones με πρόσβαση στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης επιτρέπει τη δημιουργία νέων κλάδων στην παροχή υπηρεσιών. Είναι σχεδόν αδύνατο να υπολογιστεί σε αριθμούς ποιο ακριβώς θα είναι το κέρδος για τη φωτογραφική βιομηχανίας», λέει ο διευθύνων σύμβουλος του συνδέσμου φωτογραφικής βιομηχανίας.

Στην αύξηση του τζίρου εξακολουθεί να συμβάλλει η φωτογραφική μηχανή κατόπτρου. Eδώ η βιομηχανία αναμένει το 2012 αύξηση 1%, που αντιστοιχεί σε σχεδόν 1 εκ. φωτογραφικές μηχανές. Διψήφιο ποσοστό αύξησης αναμένεται ωστόσο για τις σχετικά καινούργιες φωτογραφικές μηχανές συστήματος, τουλάχιστον στη Γερμανία. Και οι δύο τύποι φωτογραφικών μηχανών έχουν ωστόσο ακριβύνει το τελευταίο 12μηνο: Οι φωτογραφικές κατόπτρου κατά 70 ευρώ φθάνοντας τα 700 και οι φωτογραφικές συστήματος κατά 60 φθάνοντας τα 530 ευρώ.

Η έκθεση Photokina πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια στην Κολωνία. Μέχρι τις 23 Σεπτεμβρίου οι περίπου 1.600 εκθέτες από 41 χώρες παρουσιάζουν ότι νεότερο από τον κόσμο της φωτογραφίας δίνοντας φέτος βάρος στους τρόπους ασύρματης μετάδοσης φωτογραφιών.

Klaus Ulrich / Στέφανος Γεωργακόπουλος
Υπεύθ. σύνταξης: Κώστας Συμεωνίδης

 

Πηγή: