Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Σε κλίμα συγκίνησης το ετήσιο μνημόσυνο του Κυρηνείας κυρού Παύλου

2 Οκτωβρίου 2012

Σε κλίμα συγκίνησης το ετήσιο μνημόσυνο του Κυρηνείας κυρού Παύλου

Με την προσήκουσα τιμή και την δέουσα συγκίνηση η Ιερά Μητρόπολις Κυρηνείας τέλεσε το πρωί, το πρώτο ετήσιο μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του αοιδίμου Μητροπολίτου Κυρηνείας κυρού Παύλου.

Το μνημόσυνο τελέστηκε στον Ιερό Ναό Αποστόλου Βαρνάβα Δασουπόλεως Λευκωσίας, ναό με τον οποίο ο μακαριστός συνδεόταν όλως ιδιαιτέρως και τον υπηρέτησε ως προϊστάμενος επί σειράν ετών.

Του Όρθρου, της Θείας Λειτουργίας και του Ιερού Μνημοσύνου προέστη ο διάδοχος Του, Μητροπολίτης Κυρηνείας Χρυσόστομος ενώ τον επιμνημόσυνο λόγο εκφώνησε ο Γραμματέας της Ιεράς Μητροπόλεως Κυρηνείας Χριστόδουλος Γ. Παχουλίδης.

Παρόντες βουλευτές, δήμαρχοι, οργανωμένα σύνολα και σύλλογοι της επαρχίας Κερύνειας και πλήθος κόσμου, εκτιμητές του έργου του αειμνήστου μητροπολίτου.

Ο μακαριστός Μητροπολίτης Κυρηνείας Παύλος γεννήθηκε στη Λάρνακα το 1945. Σπούδασε στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, ως υπότροφος της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Υπηρέτησε ως λαϊκός ιεροκήρυκας και κατηχητής της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, ως Καθηγητής στην Ιερατική Σχολή «Απόστολος Βαρνάβας» και στη Μέση Εκπαίδευση, με απόσπαση, στην Αγγλική Σχολή Λευκωσίας.

Το 1977 μετεκπαιδεύτηκε στην Ιστορία και Θεολογία της Λατρείας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και το 1985 αναγορεύτηκε από το εν λόγω Πανεπιστήμιο Διδάκτωρ της Φιλοσοφίας.

Το 1980 εισήλθε στις τάξεις του ιερού κλήρου το 1981, χειροτονήθηκε Πρεσβύτερος και προχειρίσθηκε σε Αρχιμανδρίτη και διορίστηκε ως προϊστάμενος του Ιερού Ναού Αποστόλου Βαρνάβα Δασουπόλεως.

Το 1988 προχειρίστηκε και ενθρονίστηκε Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Μαχαιρά, ενώ το 1993 ανέλαβε καθήκοντα Πρωτοσυγκέλλου της Ιεράς Μητροπόλεως Κυρηνείας και το 1994 εξελέγη Μητροπολίτης Κυρηνείας.

Αντιπροσώπευσε την Εκκλησία της Κύπρου στη δίκη των Ψηφιδωτών της Κανακαρίας και συμμετείχε ως μέλος αντιπροσωπειών της Εκκλησίας σε διάφορους διαχριστιανικούς διαλόγους τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό.

Διακρινόταν για το αγωνιστικό του φρόνημα και την παρρησία του λόγου του στο Κυπριακό.

Ήταν πολέμιος της λύσης της δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας, που παρουσιαζόταν σε όλα τα σχέδια λύσης του Κυπριακού και απέκλειε την επιστροφή της πόλης και επαρχίας της Κερύνειας υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση.

 

Πηγή: http://www.romfea.gr/ekklisies/ekklisia-tis-kiproy/13936-mnimosino-kirineias-paulou