Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Η Εορτή του Αγίου Ιγνατίου του Οσιομάρτυρα στην Αργολίδα

8 Οκτωβρίου 2012

Η Εορτή του Αγίου Ιγνατίου του Οσιομάρτυρα στην Αργολίδα

Με κάθε λαμπρότητα εορτάστηκε η μνήμη του Αγίου Ιγνατίου του οσιομάρτυρα στην περιοχή Ζόγκα  Ελληνικού Αργολίδος ,όπουβρίσκεται το ιερό προσκύνημα του Αγίου Ιγνατίου του θεοφόρου.

Πρόκειται για ένα πανέμορφο προσκύνημα στην ορεινή Αργολίδα ,χτισμένο εξολοκλήρου από τον  Αγιορείτη Ιερομόναχο Ιγνάτιο τον Γρηγοριάτη. Φέτος προς τιμή της μνήμηςτου Αγίου ,καθώς και για την εορτή του κτήτορα του προσκυνήματος ιερομονάχου Ιγνατίου, τελέσθηκε ιερά αγρυπνία. Στον πανηγυρικό εσπερινό καθώς και στην θεία λειτουργία χοροστάτησε ο ιερομόναχος Ιγνάτιος  Γρηγοριάτης , συλειτουργούντων των ιερομονάχων Φιλούμενου απόν την Θεσσαλονίκη και Τιμοθέου από την Κρήτη, καθώς  και του ιερέως πατέρα Εμμανουήλ Ντάκαρη απότην Αργολίδα. Παρών και ο διάκονος του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, Πατέρας Επιφάνειος. Στο τέλος της αγρυπνίας ο ιερομόναχος Ιγνάτιος ευχαρίστησε του ιερείς που τοντίμησαν ,καθώς και όλους του πιστούς που ήρθαν για να τιμήσουν τον οσιομάρτυρα Άγιο Ιγνάτιο.

Το Ιερό Προσκύνημα είναι κτισμένο σε υψόμετρο 350 μ. καιβρίσκεται μέσα σ’ ένα ωραιότατο τοπίο κατάφυτο από ελαιόδενδρα. Απέχει από την πόλη του Άργους13 χιλ. και από το Κεφαλάρι του Άργους 7 χιλ.. Η πρόσβασή του είναι άνετη. Πρόκειταιγια ένα τοπίο εξαιρετικού φυσικού κάλλους.

Πρόκειται για ένα σύγχρονο κτιριακό συγκρότημα, κτισμένοστον ημιορεινό οικισμό Ζόγκα Ελληνικού, επαρχίας Άργους, Νομού Αργολίδος.

Ο Ιερομόναχος ΙγνάτιοςΓρηγοριάτης, καταγόμενος απότον παρακείμενο μικρό και αραιοκατοικημένο οικισμό Ζόγκα Άργους, ξεκίνησε την ανέγερσητου κεντρικού Ιερού Ναού του Αγἰου Ιγνατίουτου Θεοφόρου από αγάπη για τηνγενέτειρά του προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι εκκλησιαστικές ανάγκες τωνσυγχωριανών του, οι οποίοι μάλιστα και βοήθησαν στο αρχικό στάδιο ανεγέρσεωςτου Ιερού Ναού, τόσο με τα πενιχρά οικονομικά τους, όσο και με προσωπική τουςεργασία. Ακολούθωςκαι μέχρι της περατώσεως του όλου Ιερού Συγκροτήματος, το βάρος της οικονομικήςδαπάνης του έργου, καλύφθηκε από δωρεές χριστιανών κυρίως εξ Αθηνών και εκ Θεσσαλονίκης.

Ο Ιερός Ναός θεμελιώθηκε κατάτο έτος 1983 από τον τότε Μητροπολίτη Αργολίδος κυρό Χρυσόστομο Β´ (Δεληγιαννόπουλο)και τιμάται επ’ ονόματι του Αγ. Ιγνατίου του Θεοφόρου. Τα ιερά εγκαίνιά του ετέλεσε κατάτο έτος 1986 ο Μητροπολίτης Αργολίδος κ.κ. Ιάκωβος Β´ (Παχής). Μετά την ανέγερση του Ιερού Ναούτου Αγίου Ιγνατίου, ανηγέρθη ξενώνας για την εξυπηρέτηση των ευλαβών προσκυνητώντου Ιερού Προσκυνήματος. Για την μεγαλύτερη αξιοποίησι του προϋπάρχοντος έργουκαθώς και για την ευρύτερη εκκλησιαστική, κοινωνική και πολιτιστική προσφοράτου προς την αγία μας Εκκλησία και τον ευσεβή λαόν μας, ανηγέρθη ΣυνεδριακόΚέντρο, του οποίου τα εγκαίνια έγιναν επίσημα στις 30 Απριλίου, του έτους 2003,υπό του οικείου Μητροπολίτου Αργολίδος κ.κ. Ιακώβου Β´.

 

 

Σχεδόν ταυτόχρονα ανηγέρθη το περικαλλέεστατο παρεκκλήσιοτου Απ. Παύλουκαι της Αγ. Αναστασίας της Ρωμαίας, προς τιμήν του μεγάλου Δωρητού του Ι.Προσκυνήματος Θεσσαλονικέα κ. Παύλο Λαδένη και της Ιεράς Mονής Γρηγορίου, όπουιδιαιτέρως πανηγυρίζεται η μνήμη της Αγ. Αναστασίας της Ρωμαίας. Το έτος 2009ανηγέρθη δεύτερος ξενώνας με ενσωματωμένο ναΐσκο, αφιερωμένο στους εν Άθωδιαλάμψαντας Οσίους Πατέρες. Το Ιερό Συγκρότημα του Αγίου Ιγνατίου του Θεοφόρουεκκλησιαστικά ανήκει στην Ιερά Μητρόπολη Αργολίδος. Αναγνωρίστηκε επίσημα ωςΙερόν Προσκύνημα από την Ιερά Σύνοδο τηςΕκκλησίας της Ελλάδος και, με βάσι τονυπ’ αριθμόν 129/1999 Κανονισμό, δημοσιευθέντα στο υπ’αριθμόν 228 φύλλο τηςΕφημερίδας της Κυβερνήσεως της 3 Νοεμβρίου 1999, διοικείται από επταμελήΔιαχειριστική Επιτροπή με πρόεδρο τον εκάστοτε οικείο Μητροπολίτη.