Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Η ζήτηση για Ω3 αφανίζει τους καρχαρίες

12 Οκτωβρίου 2012

Η ζήτηση για Ω3 αφανίζει τους καρχαρίες

Η αύξηση της ζήτησης για τα γνωστά συμπληρώματα διατροφής Ω3 απειλεί με αφανισμό τους καρχαρίες που ζουν σε μεγάλα βάθη.

Το συκώτι των καρχαριών είναι γεμάτο με Ω3, με αποτέλεσμα οι αλιείς να κυνηγούν τους καρχαρίες ακόμα και σε μεγάλα βάθη μέσα στις θάλασσες. Το πρόβλημα είναι πως οι καρχαρίες που ζουν σε μεγάλα βάθη αργούν να ωριμάσουν και ξεκινούν να αναπαράγονται στα 35 τους χρόνια: επομένως το ανελέητο κυνήγι των καρχαριών οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια, στον αφανισμό τους.

Όπως αναφέρει το econews.gr, τις απειλές που προκύπτουν από το ανελέητο κυνήγι καρχαριών για το συκώτι τους έφερε στο προσκήνιο η ΜΚΟ Oceana, που μάχεται για τη διατήρηση των ωκεανών. Μάλιστα για την αντιμετώπιση της κατάστασης η οργάνωση ζητά από την Ευρωπαϊκή Ένωση να απαγορεύσει στα κράτη μέλη την αγορά ελαίων από καρχαρίες που ζουν σε μεγάλα βάθη.

Σύμφωνα με τον διευθυντή της Oceana, Χαβιέρ Πάστορ, η ΕΕ έχει θεσπίσει κανονισμούς για τον περιορισμό του αριθμού των καρχαριών που αλιεύονται για τα πτερύγιά τους, ενώ απαγορεύει την αλίευση πολλών απειλούμενων ειδών καρχαριών. Το πρόβλημα είναι ότι οι κανόνες δεν απαγορεύουν την πώληση ελαίων καρχαριών που αλιεύονται εκτός των συνόρων της ΕΕ, ένα κενό που οι αλιείς εκμεταλλεύονται στο έπακρο.

«Οι καρχαρίες που ζουν σε μεγάλα βάθη έχουν γίνει ο νέος χρυσός. Έχουν μπει στο στόχαστρο πολλών αλιέων που τους κυνηγούν για τα έλαια του συκωτιού τους, τα οποία χρησιμοποιούνται σε συμπληρώματα διατροφής Ω3, καλλυντικά και βιομηχανικά λιπαντικά», τόνισε ο κ. Πάστορ.

Τα Ω3 λιπαρά οξέα είναι απαραίτητα στον ανθρώπινο οργανισμό και συντελούν στο να μην πήζει το αίμα στις αρτηρίες, ελαχιστοποιώντας τον κίνδυνο θρομβώσεων.

 

Πηγή: tvxs.gr