Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

«Ιστορίες φωτιάς» σε 147 μουσεία

13 Οκτωβρίου 2012

«Ιστορίες φωτιάς» σε 147 μουσεία

«Παντέχνου πυρός σέλας – Λαμπερές ιστορίες φωτιάς» τιτλοφορούνται οι εορταστικές εκδηλώσεις που θα γίνουν από Πέμπτη μέχρι και την Κυριακή. Μετέχουν 147 μουσεία, αρχαιολογικοί χώροι και μνημεία της επικράτειας.

Η δράση Περιβάλλον και Πολιτισμός στοχεύει στην ανάδειξη της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς αλλά και στην ενεργοποίηση των πολιτών για την προστασία της. Ο τίτλος «Παντέχνου πυρός σέλας» προέρχεται από τον «Προμηθέα Δεσμώτη» του Αισχύλου. Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, όλες τις μέρες του εορτασμού, προγραμματίζει περιηγήσεις για τους επισκέπτες του, οι οποίοι θα καλούνται να αναζητήσουν επιλεγμένα εκθέματα σχετικά με τη φωτιά, με τη βοήθεια δίγλωσσου ενημερωτικού φυλλαδίου που θα διανέμεται δωρεάν στην είσοδο. Παράλληλα, θα πραγματοποιείται το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Της φωτιάς τα αρχαία ίχνη», για την ιστορία της φωτιάς στην αρχαιότητα.

Το Επιγραφικό Μουσείο προγραμματίζει περιηγήσεις για σχολεία και ενήλικες σε επιγραφές που σχετίζονται με αγώνες λαμπαδηδρομίας στην αρχαία Αθήνα, ορισμένες από τις οποίες θα εκτεθούν για πρώτη φορά. Το Μουσείο της Ακρόπολης διοργανώνει θεματικές περιηγήσεις στις συλλογές του από τους αρχαιολόγους-φροντιστές του Μουσείου. Παράλληλα θα διανέμει στους επισκέπτες ενημερωτικό φυλλάδιο για τα σημαντικότερα εκθέματα της δράσης. Στο Νομισματικό Μουσείο εγκαινιάζεται την Πέμπτη στις 7 μ.μ. η περιοδική έκθεση Φωτιά και Νόμισμα – Αρχαιολογία και Φωτιά, η οποία συνδιοργανώνεται από το Νομισματικό Μουσείο και την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων. Το επόμενο τριήμερο την έκθεση θα πλαισιώνει εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές και κοινό. Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Βραυρώνας η Β΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, την Πέμπτη και την Παρασκευή, προγραμματίζει ξεναγήσεις με θέμα τη σχέση της Αρτέμιδος με τη φωτιά και τη χρήση φωτιάς σε τελετουργικά δρώμενα και στην καθημερινότητα. Για τα παιδιά της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης προγραμματίζονται αφήγηση παραμυθιού βασισμένου στον μύθο της Περσεφόνης και παιχνίδι με ζωγραφική. Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά, η ΚΣΤ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων προγραμματίζει εκπαιδευτικές ξεναγήσεις με κύριο θεματικό άξονα τη διαδικασία χύτευσης των χάλκινων αγαλμάτων. Το Μουσείο Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών προγραμματίζει στο Αρχαιολογικό Πάρκο Πανεπιστημιούπολης προβολές και ξεναγήσεις για διάφορες ομάδες κοινού. Το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος προγραμματίζει εκπαιδευτικό πρόγραμμα για σχολεία αλλά και οικογένειες, με τίτλο «Και εγένετο φως: Ιερά σκεύη φωτισμού στην εβραϊκή τέχνη και παράδοση».

Στη Θεσσαλονίκη Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης προγραμματίζει σειρά εκδηλώσεων εκπαιδευτικού περιεχομένου με τίτλο Φωτιά: Ανακάλυψη και χρήση – το σπίτι. Στην «Aίθουσα διδασκαλίας» των πρώην αντρικών φυλακών του Επταπυργίου η 9η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων οργανώνει έκθεση πινακίδων από την Πέμπτη ως και την Κυριακή. Το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού προγραμματίζει εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές δημοτικού και θεματικές περιηγήσεις για ενήλικες. Την Κυριακή στις 12.00 θα γίνουν επίσης τα εγκαίνια της περιοδικής έκθεσης «Έργα Τέχνης από το Λούβρο στη Θεσσαλονίκη: η λειψανοθήκη του Αληθούς Σταυρού». Στον υπαίθριο χώρο της Ροτόντας και στο αμφιθέατρο του Κέντρου Ιστορίας Θεσσαλονίκης, το Αρχαιολογικό Ινστιτούτο Μακεδονικών και Θρακικών Σπουδών σε συνεργασία με το Κέντρο Ιστορίας θα προβάλει την αρχαιολογική ταινία «1917». Ελεύθερη είσοδος το Σαββατοκύριακο Η είσοδος στα δημόσια μουσεία, μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους θα είναι ελεύθερη για τους επισκέπτες που θα συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις του Σαββατοκύριακου. Την Πέμπτη και την Παρασκευή, οι συμμετέχοντες φορείς θα υποδέχονται σχολικές μονάδες.

 

Πηγή: tvxs.gr