Θεολογία και ΖωήΟρθόδοξη πίστη

Τί έχει το μενού σας σήμερα;

13 Οκτωβρίου 2012

Τί έχει το μενού σας σήμερα;

Ένας σύγχρονος νέος διηγείται πώς γνώρισε το Χριστό και πώς οδηγήθηκε στην αληθινή επίγνωση και έγινε φίλος του μέσα από απλές καθημερινές συνήθειες που αποτελούσαν τη χαρά, τη διασκέδαση, την απόλαυση , την ανάπαυσή του!

Η κουζίνα είναι χώρος ορέξεων. Και σύμβολο ορέξεων. Και επιθυμιών. Πολλούς, όσο είναι στο σπίτι, πού τους χάνεις, πού τους βρίσκεις; Στην κουζίνα. Τσιμπολογούν. Το ίδιο έκανα και εγώ.
-Η κουζίνα μου είναι πάντοτε πλούσια. Και το ψυγείο μου γεμάτο! Θα ήθελες, Κύριε, να πάρουμε κάτι;
Δέχθηκε και καθίσαμε.
-Τί έχει το μενού σας σήμερα;
-Και τί δεν έχει!
Το είπα με καμάρι. Και άρχισα να βγάζω και να στρώνω πάνω στο τραπέζι. Χίλιων λογιών εδέσματα. Όλα πικάντικα. Και δυσεύρετα. Και ήμουν έτοιμος «να στρωθώ» – για μια ακόμη φορά- στην απόλαυσή τους.
Μα ο Χριστός έστεκε αδιάφορος, απαθής και ασυγκίνητος! Του λέω:
-Δεν θα πάρεις κάτι, Κύριε;
Μου απάντησε: -Εγώ θέλω ένα άλλου είδους φαγητό, που σεις οι άνθρωποι δεν το καταλαβαίνετε! Είναι καλύτερο από όλα αυτά. Και πιο χορταστικό. Όποιος μάθει να τρώει από αυτό, δεν ξαναπεινάει πια, ούτε ξαναδιψάει. Αν θέλεις να το γευτείς και συ, άρχισε να ψάχνεις να βρίσκεις τρόπους, να κάνεις το θέλημα του Πατέρα μας του «εν ουρανοίς», με λίγο πιο πολλή όρεξη από ό,τι κυνηγάς τώρα αυτά τα μάταια πράγματα, που ποτέ δεν κάνουν τον άνθρωπο ευτυχισμένο. Φαντάζομαι, να συμφωνείς μαζί μου!
Τί παράξενα, που ενεργεί ο Χριστός μερικές φορές! Εκεί, στο τραπέζι, σ’ ένα τραπέζι της σπατάλης και της γαστριμαργίας, με έμαθε να εκτιμώ την απλότητα και τη νηστεία, και να καταλάβω, ότι υπάρχει και ένα διαφορετικού τύπου φαγητό: η τήρηση του θελήματος του Θεού.
Ακολούθησα τη συμβουλή Του. Και δεν άργησα να το καταλάβω, ότι αυτό είναι το πιο νόστιμο φαΐ στον κόσμο.
Ήταν δυνατό να πέφτει έξω ο Χριστός; Πέφτει σε τίποτε έξω ο Χριστός; Το φαγητό αυτό κάνει τον άνθρωπο να χορταίνει. Μια για πάντα. Είπε ο Κύριος.
«Μακάριοι οι πεινώντες και διψώντες την δίκαιοσύνην (= εκείνοι που κύρια μέριμνά τους έχουν το πως θα τηρήσουν το θέλημα και τις εντολές του Θεού) ότι αυτοί χορτασθήσονται» (Ματθ. 5,6).

πηγή: Μητροπολίτου Μελετίου, Έλα Χριστέ