Θεολογία και ΖωήΟρθόδοξη πίστη

Οικουμενικός Πατριάρχης: «Κοντά στον Θεό έχουμε πνευματική ελευθερία»

24 Οκτωβρίου 2012

Οικουμενικός Πατριάρχης: «Κοντά στον Θεό έχουμε πνευματική ελευθερία»

Το Νέο Πετρίτσι επισκέφθηκαν χθες το απόγευμα ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος με τη συνοδεία του και τον οικείο Μητροπολίτη κ. Μακάριο.

Από νωρίς το απόγευμα κληρικοί και λαϊκοί είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία του χωριού και περίμεναν την άφιξη του Πατριάρχη.

Ο Πατριάρχης ευχαρίστησε όλους όσοι βρίσκονταν εκεί για την αγάπη τους και την ένθερμη υποδοχή, ενώ τόνισε “κάθε φορά που έρχομαι στην Ελλάδα και βλέπω τις αυθόρμητες εκδηλώσεις σας, στο πρόσωπο του Πατριάρχη προς το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο, συγκινούμαι, χαίρομαι και ενισχύομαι”, ενώ με αφορμή τις εορτές για τα ελευθέρια στις πόλεις της Μακεδονίας επισήμανε πως “υπάρχει, όμως και η εσωτερική ελευθερία που πρέπει να έχουμε όλοι οι Χριστιανοί,. από τα πάθη μας, τις αδυναμίες μας, να μη γινόμαστε σκλάβοι των παθών μας, αλλά να έχουμε πνευματική ελευθερία. Όταν ο άνθρωπος είναι κοντά στο Θεό αυτήν την ελευθερία δε μπορεί να του την αφαιρέσει κανείς”.

Το Νέο Πετρίτσι βρίσκεται βορειοδυτικά των Σερρών στις νότιες παρυφές του όρους Κερκίνη (Μπέλες) και βόρεια της λίμνης Κερκίνης.

Την ονομασία του, το χωριό, την οφείλει στο παλαιό Πετρίτσι. Πρόκειται για μια μικρή πόλη πίσω από το Μπέλες, που μέχρι το 1913 υπήρχε ελληνική κοινότητα. Με τη λήξη του Β΄Βαλκανικού Πολέμου, όμως, και την υπογραφή της Συνθήκης του Βουκουρεστίου, το Πετρίτσι πέρασε στη δικαιοδοσία της Βουλγαρίας και ο ελληνικός πληθυσμός το εγκατέλειψε για να εγκατασταθεί στο σημερινό Νέο Πετρίτσι, καθώς επίσης και στις περιοχές γύρω από αυτό.

Πηγή :briefingnews.gr