Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Γενικός Εισαγγελέας: Απαράδεκτη μορφή διαπλοκής η διαγραφή χρεών

27 Οκτωβρίου 2012

Γενικός Εισαγγελέας: Απαράδεκτη μορφή διαπλοκής η διαγραφή χρεών

Απαράδεκτη μομφή διαπλοκής χαρακτηρίζει ο Γενικός Εισαγγελέας τις χαριστικές διαγραφές από τις τράπεζες μεγάλων χρεών οργανισμών και κομμάτων. Ο Πέτρος Κληρίδης παίρνει ξεκάθαρη θέση για το θέμα της χαριστικής διαγραφής από τις τράπεζες, μεγάλων χρεών οργανισμών, κομμάτων ακόμα και ιδιωτών.

«Γίνεται ολοφάνερο ότι υπάρχει μια τέτοιους είδους διαπλοκή, αν είναι για μεγάλα ποσά, αν είναι σχέσεις μεταξύ πολιτικών και οικονομικών παραγόντων και από άλλους παράγοντες. Σε αυτή την περίπτωση αυτής της διαπλοκής δηλαδή, μεταξύ πολτικής και της οικονομικής εξουσίας, σαφέστατα είναι απαράδεκτη και είναι επιλήψιμη σε βαθμό που δεν περνά απαρατήρητη», δήλωσε στο Sigma, ο Γενικός Εισαγγελέας.

Ο Πέτρος Κληρίδης τόνισε ότι δεν πρόκειται για ποινικό αδίκημα, αλλά για διαπλοκή, ενώ διαχωρίζει τις περιπτώσεις διαγραφής χρεών από δυσπραγούσες οικογένειες.

«Αν π.χ. μια τράπεζα διαγράψει κάποιο χρέος μιας οικογένειας η οποία δυσπραγεί, τότε όχι μόνο δεν είναι επιλήψιμο, αλλά αντίθετα είναι μια ενέργεια, η οποία μπορεί να επαινεθεί», υπογράμμισε.

Επί τάπητος και το θέμα της έκθεσης της Κεντρικής Τράπεζας για το θέμα των αξιογράφων.

Ο Γενικός Εισαγγελέας αναμένει και την αξιολόγηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, προκειμένου να αποφασιστεί αν δικαιολογείται και σε ποιες περιπτώσεις η διερεύνηση του ενδεχομένου καταχώρισης ποινικών υποθέσεων.

«Αν στις περιπτώσεις, όπου θα αποδειχθεί ότι έχουν ξεγελαστεί, αφού ολοκληρωθούν οι έρευνες, έχω πει ότι αν δικαιολογούνται ποινικές διώξεις, θα ανατεθεί στην αστυνομία να συμπληρώσει τους φακέλους με την προοπτική ποινικής δίωξης. Εκεί όπου νομίζουν όμως οι κάτοχοι των αξιογράφων ότι έχουν εξαπατηθεί από τις τράπεζες η θεραπεία είναι με αστικές αγωγές», σημείωσε ο Πέτρος Κληρίδης.

Σύμφωνα με τον Γενικό Εισαγγελέα, με την ποινική δίωξη, ακόμη και αν πετύχεις καταδίκη εναντίον κάποιου, δεν σου επιστρέφονται τα χρήματα.

Πηγή: SigmaLive