Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Σε «κατάσταση πολιορκίας» η Νέα Υόρκη λόγω του τυφώνα Σάντι

30 Οκτωβρίου 2012

Σε «κατάσταση πολιορκίας» η Νέα Υόρκη λόγω του τυφώνα Σάντι

Με υποχρεωτική εκκένωση παράκτιων περιοχών στη Νέα Υόρκη, κλείσιμο σχολειών, δημόσιων χώρων και αναστολή κυκλοφορίας μέσων μεταφοράς, οχυρώνεται η πόλη έναντι του τυφώνα Σάντι. Οι μετεωρολόγοι προβλέπουν ότι ο τυφώνας έχει χαρακτηριστικά που δείχνουν ότι μπορεί να μετατραπεί σε «σούπερ καταιγίδα» ενώ δεν αποκλείεται να είναι ο πιο δυνατός που έχει φτάσει στις ΗΠΑ εδώ και δεκαετίες. Ο Σάντι κινείται με ανέμους 120 χιλιομέτρων την ώρα οι οποίοι αναμένεται να ενισχυθούν αισθητά καθώς ο τυφώνας κινείται σε ψυχρότερα νερά. Στο μάτι του τυφώνα οι άνεμοι κινούνται με ταχύτητα 800 χιλιόμετρα. Αναμένεται να προσεγγίσει την ξηρά αργά τη Δευτέρα. Χιλιάδες πτήσεις έχουν ακυρωθεί. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο εδρεύει στη Νέα Υόρκη, ακύρωσε τις συνόδους στις οποίες επρόκειτο να συμμετάσχουν πρόεδροι χωρών της Λατινικής Αμερικής. Κλειστή θα παραμείνει η Wall Street. Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα κάλεσε τους αμερικανούς πολίτες, να «πάρουν στα σοβαρά» τον κίνδυνο.

 

Πάνω από 60 εκατομμύρια κατοίκους αναμένεται να επηρεάσει ο τυφώνας Σάντι που θα πλήξει το βράδυ τις ακτές των ΗΠΑ, φέρνοντας μαζί τους θυελλώδεις ανέμους, καταρρακτώδεις βροχές, πλημμύρες, ακόμη και χιόνια στα ορεινά. Ο τυφώνας που αποκαλείται «Frankenstorm» θα μπορούσε να είναι η μεγαλύτερη καταιγίδα που έχει χτυπήσει ποτέ τις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας.

Εντολή για απομάκρυνση 375.000 κατοίκων

 

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλούμπεργκ μάλιστα την Κυριακή έδωσε εντολή για την απομάκρυνση 375.000 κατοίκων της πόλης, οι οποίοι διαμένουν σε ζώνες που μπορεί να πλημμυρίσουν – κυρίως στις παράκτιες περιοχές – καθώς πλησιάζει ο τυφώνας Σάντι. Κλειστά τα σχολεία και οι δημόσιες υπηρεσίες.

 

Τη στιγμή της υψηλής παλίρροιας, η άνοδος των υδάτων μπορεί να φτάσει τα 3,3 μέτρα στον πορθμό του Λονγκ Άιλαντ και τον κόλπο της Νέας Υόρκης, από τις πλέον πυκνοκατοικημένες περιοχές της ακτής των ΗΠΑ, προειδοποιούν οι Αρχές.

 «Είναι ένας σοβαρός και επικίνδυνος τυφώνας. Ωστόσο πιστεύω ότι θα περάσει» σημείωσε ο Μπλούμπεργκ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Παράλληλα, εκτός από την Νέα Υόρκη σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης κήρυξε ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, τις πολιτείες Μασαχουσέτη και Μέριλαντ, όπως και την Περιφέρεια της Κολούμπια.

Χωρίς μέσα μεταφοράς η Νέα Υόρκη

Όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς στην πόλη της Νέας Υόρκης – μετρό, λεωφορεία, τρένα – σταμάτησαν τη λειτουργία τους από την Κυριακή το βράδυ. Η αναστολή της λειτουργίας των μέσων θα διαρκέσει μέχρι τη Δευτέρα ή και την Τρίτη. Τα δημόσια μέσα μεταφοράς αναμένεται να ξαναρχίσουν να λειτουργούν περίπου 12 ώρες μετά το τέλος της καταιγίδας, διευκρίνισαν αξιωματούχοι. Εκτός από το μετρό, οι Αρχές αποφάσισαν επίσης να κλείσουν τα πάρκα, οι παιδικές χαρές και οι πλαζ.

 

Όπως ακόμη έγινε γνωστό, εκατοντάδες πτήσεις ακυρώθηκαν την Κυριακή στα αεροδρόμια της Νέας Υόρκης όπως και σε άλλες πόλεις στην ανατολική ακτή της χώρας.

 

Η Air France ακύρωσε όλες τις πτήσεις της που προβλέπονταν για τη Δευτέρα προς τη Νέα Υόρκη και την Ουάσιγκτον, την ώρα που αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες έχουν ακυρώσει εκατοντάδες εσωτερικές πτήσεις. Η British Airways ακύρωσε για σήμερα όλες τις πτήσεις της προς τη Νέα Υόρκη, ενώ χιλιάδες πτήσεις ακυρώθηκαν χθες.

 

Μεγάλη πιθανότητα καταστροφών

 

Οι μετεωρολόγοι εκτιμούν ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα για ισχυρή βροχόπτωση και ανέμους μεγάλης έντασης ακόμα και για χιονόπτωση κατά μήκος της πυκνοκατοικημένης ανατολικής ακτής των ΗΠΑ. Κίνδυνος υπάρχει και για το εσωτερικό, μακριά από τις ακτές, κυρίως εξαιτίας από τις βροχοπτώσεις που μπορεί να προκαλέσουν πλημμύρες, διακοπές ρεύματος και άλλα προβλήματα που αναμένεται –αν φυσικά συμβούν- να επηρεάσουν εκατομμύρια ανθρώπους.

 

Εκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε περιοχές που κινδυνεύουν να πλημμυρίσουν όταν η Σάντι φτάσει στην ανατολική ακτή προειδοποίησε σχετικά ο διευθυντής του Αμερικανικού Κέντρου Παρατήρησης Τυφώνων (NHC).

«Μην βασίζεστε στο γεγονός ότι αυτός είναι ένας κυκλώνας κατηγορίας 1 (δηλαδή της χαμηλότερης από όλους) στην κλίμακα της πεντάβαθμης κλίμακας Saffir-Simpson, προειδοποίησε, εξηγώντας ότι καλύπτει μια τεράστια περιοχή και αντιπροσωπεύει έναν πραγματικό κίνδυνο.

Τον Οκτώβριο του 1991, μια τεράστια καταιγίδα είχε προκαλέσει το θάνατο 13 ατόμων και ζημιές 200 εκατομμυρίων δολαρίων. «Όμως τότε οι ισχυρότεροι άνεμοι είχαν περιοριστεί στη νότια Νέα Αγγλία», σημειώνει μέλος του NHC. Με την «Σάντι», η περιοχή που θα πληγεί θα είναι πολύ μεγαλύτερη και οι ζημιές θα μπορούσαν να ανέλθουν σε δισεκατομμύρια δολάρια, εκτίμησε.

Πολιτικές επιπτώσεις

Πέρα από τις κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις, η επικείμενη άφιξη της «Σάντι» στις ανατολικές ακτές των ΗΠΑ δημιουργεί κίνδυνο για την συμμετοχή στην ψηφοφορία, κυρίως για τους εκλογείς που είναι αποφασισμένοι να ψηφίσουν εκ των προτέρων, δήλωσε ένας από τους βασικούς συμβούλους της προεκλογικής εκστρατείας του Μπαράκ Ομπάμα.

«Θέλουμε προφανώς μια απρόσκοπτη πρόσβαση στα εκλογικά κέντρα, επειδή πιστεύουμε ότι όσο περισσότεροι άνθρωποι ψηφίσουν, τόσο καλύτερο θα είναι το αποτέλεσμά μας», δήλωσε στο CNN ο Ντέιβιντ Αξελροντ και πρόσθεσε ότι «στο βαθμό που ο τυφώνας περιπλέκει τα πράγματα, αυτό είναι μια πηγή ανησυχίας».

Ο κυκλώνας Σάντι έχει ήδη διαταράξει το πρόγραμμα των δύο υποψηφίων ενώ απομένουν εννέα ημέρες για τις εκλογές, αναγκάζοντάς τους να ακυρώσουν δημόσιες συγκεντρώσεις σε πολιτείες που ενδέχεται να επηρεαστούν.

Ο πρόεδρος Ομπάμα ακύρωσε τις προγραμματισμένες δημόσιες συγκεντρώσεις την Δευτέρα στην Βιρτζίνια και την Τρίτη στο Κολοράντο για να μείνει στον Λευκό Οίκο και να παρακολουθεί την κατάσταση.

 

Κλειστή η Wall Street

 Λόγω του τυφώνα Σάντι, κλειστό θα παραμείνει σήμερα και το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, με βάση πηγές της Wall Street. Σύμφωνα μάλιστα, με το πρακτορείο Reuters, αλλά και το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, το αμερικανικό χρηματιστήριο πιθανώς να παραμείνει κλειστό και την Τρίτη. Όπως σημείωσαν οι πηγές της Wall Street η απόφαση για το κλείσιμο της χρηματιστηριακής αγοράς των Ηνωμένων Πολιτειών, ελήφθη λόγω των ανησυχιών για την ακεραιότητα των συναλλαγών.

 

Πηγή: tvxs.gr