Ειδήσεις και ΑνακοινώσειςΕπιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας τέλεσε τα εγκαίνια έκθεσης κυπριακών αρχαιοτήτων στο Λούβρο

2 Νοεμβρίου 2012

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας τέλεσε τα εγκαίνια έκθεσης κυπριακών αρχαιοτήτων στο Λούβρο

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας, συνοδευόμενος από τη σύζυγο του κα Έλση Χριστόφια, τέλεσε τα εγκαίνια της έκθεσης κυπριακών αρχαιοτήτων «Κύπρος μεταξύ Βυζαντίου και Δύσης, 4ος – 16ος αιώνας», στο Λούβρο. Τη Γαλλική Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κ. Μπερνάρ Κουζνέβ. Η έκθεση είναι το αποτέλεσμα συνεργασίας του Μουσείου του Λούβρου με το Τμήμα Αρχαιοτήτων Κύπρου και αποτελεί μέρος των πολιτιστικών εκδηλώσεων που πλαισιώνουν την κυπριακή Προεδρία της ЕЕ. Η θεματολογία της αγγίζει περιόδους της κυπριακής ιστορίας όπως η Βυζαντινή και η Μεσαιωνική και για τον σκοπό αυτό έχουν συγκεντρωθεί συνολικά 176 αντικείμενα που εκτίθενται σε διάφορα Μουσεία και ιδρύματα της Κύπρου ή βρίσκονται διάσπαρτα σε διάφορα Μουσεία της Ευρώπης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο περιθώριο της τελετής των εγκαινίων, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε: «Είμαι συγκινημένος διότι και με αυτή την έκθεση η Κύπρος παρουσιάζει στην Ευρώπη τον πολυπολιτισμό της μέσα από τους αιώνες. Αυτή η έκθεση είναι πιο σύγχρονη, ανάγεται στο Βυζάντιο και εκτίθενται αριστουργήματα ζωγραφικής και γλυπτικής. Τα αριστουργήματα αυτά δείχνουν τη διασύνδεση του κυπριακού με τον γαλλικό πολιτισμό και είμαστε περήφανοί γι’ αυτήν». Από την πλευρά του ο Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας, δήλωσε: «Είναι μεγάλη τιμή για μας που ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας μάς επισκέπτεται σε μια στιγμή που η Κύπρος ασκεί την Προεδρία του Συμβουλίου της ЕЕ με μεγάλη αποτελεσματικότητα, σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία για την ЕЕ.

Εκφράζω στον Πρόεδρο και στην Κυβέρνηση του τις ευχαριστίες μας για τις εργασίες που διεκπεραιώνουν στο πλαίσιο της Προεδρίας και είμαστε πολύ περήφανοι που διοργανώνουμε αυτή την εξαιρετική έκθεση που περιγράφει μια πλούσια περίοδο της ιστορίας της Κύπρου. Έχουμε κοινές ρίζες και μέσω της συνεργασίας αυτής οι αρχαιολόγοι, οι επιστήμονες και οι βυζαντινολόγοι μάς έχουν επιτρέψει να συγκεντρώσουμε εδώ σπάνια έργα, αριστουργήματα που δείχνουν την πολυμορφία του πολιτισμού, της τεχνογνωσίας και της τέχνης στην Κύπρο όπως κεραμικά, εικόνες και άλλα αντικείμενα».

Πηγή: Η Κύπρος σήμερα, Αρ. 19, Έτος 26ο, Ηλεκτρονική Έκδοσις Γραφείου Τ΄ύπου και Πληροφοριών (Κυπριακής Δημοκρατίας), Λευκωσία –Κύπρος 31 Οκτωβρίου 2012.