Επιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

Πορτοκαλόπιτα

5 Νοεμβρίου 2012

Πορτοκαλόπιτα

 

Υλικά

500 gr. – φύλλο κρούστας

ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΙΓΜΑ

3 – αυγά

130 gr. – ζάχαρη

300 gr. – γιαούρτι στραγγιστό

250 ml. – σπορέλαιο ή ηλιέλαιο ή αραβοσιτέλαιο

1 κουταλιά της σούπας – βούτυρο

1 – κάψουλα βανίλιας

1 φακελάκι – baking powder

2 – πορτoκάλια, το ξύσμα

ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ

200 ml. – χυμό πορτοκαλιού

300 ml. – νερό

400 gr. – ζάχαρη

1 κουταλιά της σούπας – ξύσμα πορτοκαλιού

Βήμα 1: Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180°C Κελσίου.

Βήμα 2: Χτυπήστε όλα τα υλικά όλα της πορτοκαλόπιτας σε μίξερ, εκτός από το ξύσμα που θα το προσθέσετε στο τέλος.

Βήμα 3: Αδειάζετε το μείγμα σε ένα μεγάλο ταψί ή πυρέξ.

Βήμα 4: Ανοίγετε το φύλλο και βουτάτε στο μείγμα τα φύλλα ένα-ένα να βραχούν καλά. Σημείωση: Σκεπάζετε τα φύλλα με νωπή πετσέτα για να μην στεγνώσουν.

Βήμα 5: Βουτυρώνετε ένα μεγάλο ταψί και τοποθετείτε με την σειρά τα σουρωμένα φύλλα, το ένα δίπλα στο άλλο. Συνεχίστε μέχρι να τελειώσουν όλα τα φύλλα.

Βήμα 6: Περιχύστε τα φύλλα στο ταψί με το μείγμα που θα απομείνει.

Βήμα 7: Ψήνουμε την πορτοκαλόπιτα στους 180°C Κελσίου, για 35 περίπου λεπτά, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.

Βήμα 8: Αφήστε την πορτοκαλόπιτα να κρυώσει πολύ καλά.

Βήμα 9: Βάζετε όλα τα υλικά μαζί για το σιρόπι να βράσουν για 5′ λεπτά. Υπολογίζετε πάντα τον χρόνο βρασίματος μετά την πρώτη βράση.

Βήμα 10: Περιχύνετε με το ζεστό σιρόπι και αφήνετε να κρυώσει η πορτοκαλόπιτα.

Πρόταση Σερβιρίσματος: Σερβίρετε την πορτοκαλόπιτα σκέτη, με μια μπάλα παγωτό ή γιαούρτι!

  • Προετοιμασία: 50 λεπτά
  • Εκτέλεση: 35 λεπτά
  • Μερίδες: 20-25 κομμάτια
  • Θρεπτικά συστατικά:Θερμίδες: Ένα κομμάτι έχει περίπου 300 kcal.

Πηγή:gluko.gr