Ειδήσεις και ΑνακοινώσειςΟρθόδοξη πίστη

Έκθεση Κυπρίων και Σέρβων αγιογράφων στη Σλοβακία

7 Νοεμβρίου 2012

Έκθεση Κυπρίων και Σέρβων αγιογράφων στη Σλοβακία

Έκθεση Κυπρίων και Σέρβων αγιογράφων, στο κάστρο Mojmirovce, στη Σλοβακία διοργάνωσε η Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Μπρατισλάβα, σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Σερβίας.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, «σε χαιρετισμό του κατά τα εγκαίνια, ο Πρέσβης της Κύπρου στη Σλοβακία, Μάριος Κουντουρίδης, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στη συστηματική σύληση και καταστροφή των θρησκευτικών χώρων στην κατεχόμενη Κύπρο από τους Τούρκους εισβολείς, υπογραμμίζοντας ότι εκκλησίες έχουν μετατραπεί σε τζαμιά, στάβλους για ζώα ή χώρους νυκτερινής διασκέδασης και ξενοδοχεία».

Η Πρέσβης της Σερβίας, με τη σειρά της, «επεσήμανε τη σημασία των αγιογραφιών για την Ορθόδοξη Εκκλησία, ενώ παράλληλα υπογράμμισε την ευαρέσκεια της για το γεγονός ότι η Κύπρος προεδρεύει του Συμβουλίου της ΕΕ. Σημείωσε δε τους στενούς πολιτικούς, πολιτιστικούς και θρησκευτικούς δεσμούς Σερβίας και Κύπρου».

Στα εγκαίνια παρευρέθηκαν Πρέσβεις και εκπρόσωποι Πρεσβειών, αξιωματούχοι της τοπικής αυτοδιοίκησης της Περιφέρειας Νίτρα, του Δήμου Mojmirovce, καθώς και πλήθος προσκεκλημένων.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι «η εν λόγω έκθεση θα παρουσιαστεί στη σλοβακική πρωτεύουσα το προσεχές έτος, κατά τη διάρκεια του οποίου θα κορυφωθούν οι εορτασμοί της σλοβακικής εκκλησίας για τα 1150χρονα από την άφιξη των Ισαποστόλων Κυρίλλου και Μεθοδίου στη χώρα».

Στον εν λόγω χώρο στη Μπρατισλάβα, εκτίθεται από τις 13 Ιουλίου 2012 μόνιμη έκθεση δεκαπέντε Κυπρίων αγιογράφων της Σχολής Βυζαντινής Τέχνης της Επισκοπής Ταμασσού, η οποία τώρα συνοδεύεται με παράλληλη έκθεση Σέρβων αγιογράφων», καταλήγει η ανακοίνωση.

Πηγή: .onlycy.com