Επιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

Οι μητέρες αγοριών έχουν λιγότερες πιθανότητες για Αλτσχάιμερ;

8 Νοεμβρίου 2012

Οι μητέρες αγοριών έχουν λιγότερες πιθανότητες για Αλτσχάιμερ;

Μια, μέχρι στιγμής, εκτίμηση ενδέχεται να αλλάξει, εάν επιβεβαιωθεί, τα δεδομένα σχετικά με τη θεραπεία της νόσου Αλτσχάιμερ. Η εκτίμηση στηρίζεται στο DNA των αγοριών το οποίο, ενδεχομένως να δρα προστατευτικά στον εγκέφαλο των μανάδων τους και να αυξάνει τις πιθανότητες να μην προσβληθούν από τη νόσο Αλτχάιμερ.

Οι μητέρες φαίνεται πως δεν έχουν τα παιδιά τους, ιδίως τα αγόρια τους, για πάντα μέσα στο μυαλό τους μόνο μεταφορικά, αλλά και κυριολεκτικά! Ανδρικό DNA υπάρχει συχνά στους εγκεφάλους των γυναικών που έχουν γεννήσει αγόρια, κατά πάσα πιθανότητα ως κατάλοιπο της εγκυμοσύνης τους, όπως διαπίστωσε για πρώτη φορά μια νέα καναδο- αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Σύμφωνα με τις πρώτες, κάπως πρόωρες, εκτιμήσεις, που δεν έχουν διασταυρωθεί ακόμα, είναι πιθανό ότι το DNA αυτό, που παραμένει για δεκαετίες στον γυναικείο εγκέφαλο, λειτουργεί προστατευτικά για τις μητέρες από τον κίνδυνο της νόσου Αλτσχάιμερ.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Ουίλιαμ Τσαν του Τμήματος Βιοχημείας του καναδικού πανεπιστημίου της Αλμπέρτα και τη Λι Νέλσον του Κέντρου Ερευνών για τον Καρκίνο «Φρεντ Χάτσινσον» του Σιάτλ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό “PLoS ONE”, επισημαίνουν ότι ουσιαστικά παραμένουν ακόμα άγνωστες οι συνέπειες από ιατρική άποψη της παρουσίας ανδρικού DNA και αρσενικών κυττάρων στον γυναικείο εγκέφαλο.

Προηγούμενες μελέτες έχουν συνδέσει το φαινόμενο του λεγόμενου «εμβρυικού μικροχιμαιρισμού» (δηλαδή της ύπαρξης γενετικού υλικού του εμβρύου στο αίμα και σε διάφορα όργανα της μητέρας μετά από ανταλλαγή κατά την εγκυμοσύνη) με διάφορες αυτοάνοσες παθήσεις και τον καρκίνο- άλλες φορές με θετικές επιπτώσεις (π.χ. μείωση κινδύνου για καρκίνο μαστού ή ρευματοειδή αρθρίτιδα) και άλλες με αρνητικές (π.χ. αύξηση κινδύνου για καρκίνο εντέρου).

Η νέα μελέτη αποτελεί την πρώτη περιγραφή του ανδρικού μικροχιμαιρισμού στον θηλυκό ανθρώπινο εγκέφαλο και δείχνει ότι συχνά τα κύτταρα του αρσενικού εμβρύου διασχίζουν τον αιματο- εγκεφαλικό φραγμό τής μητέρας. Μέχρι τώρα ήταν άγνωστο αν αυτά τα κύτταρα στους ανθρώπους μπορούσαν να διεισδύσουν στον εγκέφαλο (το φαινόμενο είχε διαπιστωθεί μόνο σε εγκεφάλους ποντικιών). Η νέα έρευνα δείχνει ότι τελικά πρόκειται για ένα σχετικά συχνό φαινόμενο στους ανθρώπους, με άγνωστες ακόμα προεκτάσεις από άποψη υγείας.

Οι Αμερικανοί επιστήμονες έκαναν αυτοψία στον εγκέφαλο 59 γυναικών που είχαν πεθάνει σε ηλικία 32 έως 101 ετών και αναζήτησαν το αποκλειστικά ανδρικό χρωμόσωμα Υ. Η παρουσία ανδρικού DNA ανιχνεύθηκε στα δύο τρίτα περίπου των περιπτώσεων (ποσοστό 63%). Τα ανδρικά κύτταρα ήσαν διάσπαρτα σε διάφορες περιοχές του εγκεφάλου και πιθανώς βρίσκονταν εκεί σε όλη τη διάρκεια της ζωής των γυναικών.

Από τις νεκρές γυναίκες, οι 26 δεν είχαν κάποια νευρολογική πάθηση και οι 33 είχαν Αλτσχάιμερ. Οι εγκέφαλοι των γυναικών με Αλτσχάιμερ εμφάνιζαν σημαντικά μικρότερο ανδρικό μικροχιμαιρισμό, είχαν δηλαδή πολύ λιγότερο ανδρικό DNA. Όμως, όπως επισήμαναν οι ερευνητές, ο αριθμός των ατόμων του δείγματος είναι μικρός για να εξαχθεί ακόμα κάποιο οριστικό συμπέρασμα σχετικά με το αν το αυξημένο επίπεδο του ανδρικού DNA, από την εποχή της γέννας ενός αγοριού, μειώνει τον κίνδυνο Αλτσχάιμερ για τη μητέρα, όταν αυτή φθάσει στην τρίτη ηλικία.

Πρόωρο είναι επίσης να εξαχθεί οποιοδήποτε συμπέρασμα για τη σχέση ανδρικού μικροχιμαιρισμού στον εγκέφαλο της γυναίκας και της γενικότερης υγείας της τελευταίας. Όπως είπε ο Τσαν, το ζήτημα απαιτεί περαιτέρω έρευνα.

Πηγή:  iatropedia.gr