Ειδήσεις και ΑνακοινώσειςΟρθόδοξη πίστη

Το ιερό λειψάνο του Οσίου Παταπίου στα Ελευθέρια της Αριδαίας

9 Νοεμβρίου 2012

Το ιερό λειψάνο του Οσίου Παταπίου στα Ελευθέρια της Αριδαίας

Την ευλογία της ελεύσεως του ιερού λειψάνου του Οσίου Παταπίου, το οποίο συνόδευσε ο Σεβ. Μητροπολίτης Κορίνθου κ. Διονύσιος, δέχθηκε κατά τον εορτασμό της εκατονταετηρίδος από την απελευθέρωσή της η πόλη της Αριδαίας.

Το Σάββατο 3/11 στις 17.00 έγινε η επίσημη υποδοχή του Ιερού Λειψάνου στην είσοδο του πανηγυρίζοντος Ι. Ναού Αγίων

Νικάνδρου και Ιωαννικίου Αριδαίας. Στη συνέχεια τελέστηκε Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός, στον οποίο χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Κορίνθου, και έγινε λιτάνευση της ιεράς εικόνας των εορταζόντων αγίων και του ιερού λειψάνου.

Την πανήγυρη λάμπρυναν με την παρουσία τους επίσης οι Σεβ. Μητροπολίτες πρώην Αυλώνος κ. Χριστόδουλος και Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, ενώ στην υποδοχή του ιερού λειψάνου και την λιτανεία έλαβαν μέρος κληρικοί από όλη την Ιερά Μητρόπολη Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας.

Ως εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης και της πολιτείας παρέστησαν ο Δήμαρχος Αλμωπίας κ. Δ. Πασόης και ο Βουλευτής Πέλλας κ. Δ. Σταμενίτης. Ακόμη στον εορτασμό μετείχαν εκπρόσωποι του Στρατού, των Δυνάμεων Ασφαλείας, φορέων και συλλόγων της περιοχής.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Κορίνθου στο κήρυγμά του αναφέρθηκε στην ελευθερία που βρίσκει ο άνθρωπος κοντά στον Θεό και τόνισε ότι ο άνθρωπος κοντά Του δεν φοβάται κανέναν κίνδυνο. Σημείωσε επίσης ότι οι εορτάζοντες άγιοι απέφυγαν την υποδούλωση του διαβόλου και πέτυχαν την αληθινή ελευθερία. Τέλος υπογράμμισε ότι η συμμετοχή του στον εορτασμό της εκατονταετηρίδος από την απελευθέρωση της Αλμωπίας αποτελεί ευκαιρία αναβαπτισμού, συμμετοχής στην χαρά, βιωματικής μετοχής στην ελευθερία του πνεύματος και μεταφοράς αυτού του βιώματος πίσω στο τόπο του.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας αρχικά καλωσόρισε όλους τους υψηλούς προσκεκλημένους και στο τέλος της ακολουθίας τους ευχαρίστησε για την τιμητική συμμετοχή τους στον εορτασμό.

Την ημέρα της εορτής, Κυριακή 4/11, ο Σεβ. Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος χοροστάτησε στον Όρθρο και κήρυξε κατά την θεία λειτουργία, ενώ στο αρχιερατικό συλλείτουργο προέστη ο Σεβ. Μητροπολίτης πρώην Αυλώνος κ. Χριστόδουλος. Ακολούθησε Δοξολογία επί τη απελευθερώσει της πόλεως και Μνημόσυνο στο Ηρώο της πόλεως. Τέλος οι Σεβ. Αρχιερείς παρακολούθησαν την Παρέλαση μαζί με τους επισήμους και τον λαό της Αλμωπίας.

Πηγή: .web-orthodoxy.com