Ειδήσεις και ΑνακοινώσειςΟρθόδοξη πίστη

Πατριάρχης Ιεροσολύμων: ”Η Αγία Σιών υποδέχεται την αδελφή Εκκλησία της Ρωσίας”

11 Νοεμβρίου 2012

Πατριάρχης Ιεροσολύμων: ”Η Αγία Σιών υποδέχεται την αδελφή Εκκλησία της Ρωσίας”

 Λαμπρή υποδοχή επεφύλαξαν στον Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσιών κ. Κύριλλο, ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλος και η Αγιοταφιτική Αδελφότητα.

Ο Πατριάρχης Μόσχας κ. Κύριλλος επισκέπτεται από προχθες, Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2012 την Σιωνίτιδα Εκκλησία.

Η υποδοχή του Πατριάρχη Κυρίλλου έγινε στην Πύλη του Πατριαρχείου από τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλο, ενώ στην συνέχεια επορεύθη δια της Χριστιανικής οδού προς τον Πανίερο Ναό της Αναστάσεως εν ακολουθία πολλού λαού συνωστιζομένου και εν χαρά ψάλλοντος εκκλησιαστικούς ύμνους.

Κατά την είσοδό του στον Ναό ο Πατριάρχης Μόσχας κ. Κύριλλος προσεκύνησε εις το Προσκύνημα της Αγίας Αποκαθηλώσεως και ενεδύθη μανδύαν και του Πρωτοψάλτου του Πανιέρου Ναού της Αναστάσεως Αρχιμανδρίτου π. Αριστοβούλου ψάλλοντος το «εισελεύσομαι…» προσήλθε προς τον Πανάγιον Τάφον.

Στη συνέχει στο Καθολικό ο Πατριάρχης Μόσχας ενδεδυμένος τον μανδύα προεξήρξε της Δοξολογίας, του Μακαριωτάτου Πατριάρχου Ιεροσολύμων αναμένοντος εντός του Ιερού Βήματος.

Ο Πατριάρχης Θεόφιλος καλωσορίζοντας τον Πατριάρχη Κύριλλο, μεταξύ άλλων τόνισε: “Η Εκκλησία της Αγίας Σιών, η Εκκλησία των Αγίων Τόπων, η Εκκλησία της γης της επαγγελίας και των προφητών, η Εκκλησία της ενσάρκου εμφανείας του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού, η Εκκλησία του υπερώου και της Πεντηκοστής, η Εκκλησία των Αγίων Αποστόλων, των μαρτύρων και των οσίων ασκητών, υποδέχεται σήμερον εν χαρά και αγαλλιάσει εις τους κόλπους αυτής την αδελφήν Εκκλησίαν της Ρωσίας, την Εκκλησίαν του αγίου Βλαδιμήρου και της αγίας βασιλίσσης Όλγας, την Εκκλησίαν των μεγάλων στάρετς και των αναριθμήτων νεομαρτύρων εις το πρόσωπον του σεπτού αυτής Προκαθημένου, της λίαν αγαπητής και περισπουδάστου Ημίν Μακαριότητος και της τιμίας Αυτής συνοδείας, πραγματοποιούσης κατ αὐτάς την «ειρηνικήν Αυτής επίσκεψιν»”.

“Επί τω λίαν σημαντικώ γεγονότι τούτω δια την ζωήν των αγιωτάτων Εκκλησιών Ημών η Υμετέρα λίαν αγαπητή και περισπούδαστος Ημίν Μακαριότης εγένετο δεκτή εν πάση τιμή εν επισήμω υποδοχή εις την είσοδον της παλαιάς πόλεως των Ιεροσολύμων παρά την Πύλην του Δαβίδ, παρουσία αντιπροσώπων Ημών μελών της Αγιοταφιτικής Ημών Αδελφότητος, των εκπροσώπων των Χριστιανικών Εκκλησιών της Αγίας Γης και των τοπικών πολιτικών παραγόντων, εκείθεν δε εν πομπή επισήμω, Ημείς προσωπικώς υπεδέχθημεν Υμάς εις την Πύλην του παλαιφάτου ημών Πατριαρχείου και των κωδώνων χαρμοσύνως κρουομένων προσήλθομεν εις τον Πανίερον Ναόν της Αναστάσεως, το Κωσταντίνειον τούτο σέμνωμα της Ορθοδόξου ημών πίστεως, νυν δε εν δέει και ευλαβεία προσκυνούμεν επί του Παναγίου και Ζωοδόχου Τάφου και του Φρικτού Γολγοθά τα ίχνη του σαρκί σταυρωθέντος, παθόντος και ταφέντος και ενδόξως τη τρίτη ημέρα Αναστάντος Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού”, πρόσθεσε ο κ. Θεόφιλος.

Ενώ κλείνοντας σημείωσε: “Δεύτε, ουν, Μακαριώτατε και Ημείς, συμπροσκυνήσωμεν Χριστώ μετά Πατρός εν Πνεύματι Αγίω, μετ’ ευλαβείας, πίστεως, χαράς και αγαλλιάσεως, ευχαριστίας και δοξολογίας, ακολούθως δε συνανέλθωμεν εις το παλαίφατον ημών Πατριαρχείον, ίνα και εν αυτώ εκ της αδελφικής Ημών συναναστροφής συνευφρανθώμε”.

Ο Προκαθήμενος της Ρωσικής Εκκλησίας, στην αντιφώνησή του ανέφερε: “Σας ευχαριστώ Μακαριώτατε, για την ευγενική πρόσκληση να επισκεφθώ το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων και τους Αγίους Τόπους”.

“Η παρούσα επίσκεψή μου είναι κυρίως προσκυνηματική περιήγηση στην Αγιωτάτη Εκκλησία Ιεροσολύμων, Μητέρα πασών των Εκκλησιών και αφετηρία απ όπου η Καλή Είδηση διεδόθη από τους Αγίους Αποστόλους σε όλη την οικουμένη. Εμείς στη Ρωσία πάντα είχαμε ιδιαίτερη σχέση με την Ορθόδοξη Εκκλησία Ιεροσολύμων και τους Προκαθημένους αυτής. Ενθυμούμεθα πάντα ότι οι Πατριάρχες Ιεροσολύμων στον Πανάγιο Τάφο αναπέμπουν δεήσεις υπέρ των Ορθοδόξων χριστιανών τόσο της βιβλικής περιοχής, όσο και όλης της οικουμένης. Τις αγίες Σας ευχές εκζητούμεθα Μακαριώτητε υπέρ της Εκκλησίας της Ρωσίας και των λαών της Αγίας Ρωσίας, τους οποίους ποιμαίνει”, πρόσθεσε ο Πατριάρχης Κύριλλος.

Σε άλλο σημείο ανέφερε: “Η φράση «Γη Αγία» δεν αποτελεί ανθρώπινο εφέυρημα. Ο ίδιος ο Κύριος είπε στον Άγιο Προφήτη Μωϋσή: Ο γαρ τόπος, εν ω συ έστηκας, γη αγία εστί (Εξογ. 3. 5). Εάν αυτό ειπώθηκε δια την έρημο πλησίον του Όρους Χωρήβ, όπου έγινε η εν τη Φλεγομένη Βάτω θεοφάνεια, πόσο μάλλον αγιότοκος ανεδείχθη η Παλαιστίνη. Εδώ ήταν όπου εγεννήθη, εκήρυξε, εσταυρώθη και ετάφη ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός. Εδώ ήταν όπου Αυτός ανέστη ενδόξως εκ νεκρών. Εδώ ήταν, όπου ο Κύριος εθεμελίωσε την Εκκλησία και επίσης στους Αγίους Τόπους το Πνεύμα του Κυρίου επεφοίτησε εις τους Αποστόλους χορηγών αυτοίς τη Χάρη όπως διαδοθή η Εκκλησία έως τα πέρατα της γης.”

“Θέλω να ευχηθώ στην Αγιοσύνη Σας σωματική δύναμη και την πανίσχυρη βοήθεια του Θεού στην Πατριαρχική Σας διακονία, ενώ στο θεοφιλές ποίμνιό Σας ειρήνη και την άνωθεν ενίσχυση σ αυτή τη δύσκολη εποχή, την οποία διέρχονται σήμερα οι χριστιανοί της Μέσης Ανατολής”, πρόσθεσε κλείνοντας ο κ. Κύριλλος.

Τέλος ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων παρασημοφόρησε τον Προκαθήμενο της Ρωσικής Εκκλησίας, με την Ανώτατη Τιμή του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων τον Μεγαλόσταυρο του Τάγματος των Ιπποτών του Παναγίου Τάφου.

http://youtu.be/Tm_gP8sYxxs

Γράφει ο Αιμίλιος Πολυγένης

 Πηγή:romfea.gr