Θεολογία και Ζωή

Συνομήλικοι στην εφηβεία – Επιρροή από τους συνομήλικους φίλους

16 Νοεμβρίου 2012

Συνομήλικοι στην εφηβεία – Επιρροή από τους συνομήλικους φίλους

Μα γιατί επηρεάζεται τόσο από τους φίλους;

Προκειμένου ο έφηβος να ετοιμαστεί για το ρόλο του ενήλικα, θα υποστεί αλλαγές στο σωματικό, ψυχικό, γνωστικό και κοινωνικό τομέα . Οι συνομήλικοι τον βοηθούν αφενός να αφομοιώσει αυτά που του συμβαίνουν καθώς βιώνουν και αυτοί την ίδια κατάσταση και αφετέρου συμβάλλουν στην ανάπτυξη των κοινωνικών δεξιοτήτων του.

Το κομμάτι αυτό είναι σημαντικό γιατί στην εφηβεία θεμελιώνονται τα πρότυπα σχέσεων που ισχύουν και στις μετέπειτα σχέσεις της ενήλικης ζωής. Το παιδί που κατά την ενηλικίωση του δεν έμαθε να θέτει τα σωστά θεμέλια για μια σχέση είναι πιθανό να δυσκολευτεί στις διαπροσωπικές του σχέσεις και ως ενήλικος. Οι συνομήλικοι για τον έφηβο είναι:

Άτομα που τον καταλαβαίνουν

Ομάδα που «συμπάσχει» με τον ίδιο

Ομάδα από την οποία μπορεί να αντλήσει δύναμη

Άτομα με τα οποία μπορεί να διασκεδάσει

Μέσο κοινωνικοποίησης του

Πρόσωπα με τα οποία μπορεί να αναπτύξει φιλίες και να μοιραστεί τις απορίες του

Ομάδα που τον βοηθά να πειραματιστεί στη διαμόρφωση της ταυτότητας του και την ανάπτυξη της προσωπικότητάς του(πχ. Μια φιλία θέτει όρια στον εγωισμό)

Είναι αναγκαίο για τους περισσότερους έφηβους να είναι αποδεκτοί στις ομάδες συνομηλίκων τους. Λίγοι είναι αυτοί που διαθέτουν… ανοσία στην κοινωνική απόρριψη.

«Αποδεκτοί» έφηβοι

Οι έφηβοι που είναι κοινωνικά αποδεκτοί είναι συνήθως άτομα κοινωνικά, με ανεκτικότητα, ευελιξία σκέψης, συμπόνια, χιούμορ, μειωμένο άγχος, αυτοπεποίθηση, στόχους, φιλοδοξίες.

«Μη αποδεκτοί»

Οι έφηβοι που δε γίνονται αποδεκτοί δεν πιστεύουν στον εαυτό τους, μειώνεται η αυτοεκτίμηση τους, βιώνουν ψυχική ένταση λόγω της απόρριψης και πολλές φορές εκδηλώνουν άσχημη συμπεριφορά πχ. Νευρικότητα, εχθρική στάση κ.α.