Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Μερικά σημαντικά στοιχεία σχετικά με το ασβέστιο

19 Νοεμβρίου 2012

Μερικά σημαντικά στοιχεία σχετικά με το ασβέστιο

Ήρθε η ώρα να μάθετε περισσότερα για το τι ακριβώς είναι το ασβέστιο, ποιος είναι ο ρόλος του και το πιο σημαντικό, ποιες είναι οι υγιέστερες πηγές ασβεστίου.

Πόνος στις αρθρώσεις, αδύναμα οστά ή εκείνα τα γνωστά λευκά σημάδια στα νύχια σας, όλα αυτά είναι αποκαλυπτικά σημάδια της έλλειψης ασβεστίου στο σώμα μας. Πόσες φορές έχετε ακούσει αυτά τα «κλισέ» από κάποιο γιατρό ή ειδικό για την υγεία σας;

Λοιπόν, ήρθε η ώρα να μάθετε περισσότερα για το τι ακριβώς είναι το ασβέστιο, ποιος είναι ο ρόλος του και το πιο σημαντικό, ποιες είναι οι υγιέστερες πηγές ασβεστίου.

Το ασβέστιο είναι ένα μέταλλο που βρίσκεται στο ανθρώπινο σώμα και παίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της καλής υγείας. Αυτό το μεταλλικό στοιχείο που με τις μεγαλύτερες ποσότητες στο σώμα μας, αποτελεί περίπου το 1.5% του συνολικού βάρους του σώματός μας και βρίσκεται κυρίως στα οστά και στα δόντια.

Μερικά σημαντικά στοιχεία

Ένας μέσος υγιής ενήλικας, χρειάζεται έως 1000 mg ασβεστίου την ημέρα. Ακολουθούν μερικές από τις πιο σημαντικές λειτουργίες που εκτελεί το ασβέστιο στο ανθρώπινο σώμα:

• Ζωτικής σημασίας για την υγεία των οστών και των δοντιών

• Διευκολύνει την καλή καρδιαγγειακή υγεία, διασφαλίζοντας την πρέπουσα συστολή και διαστολή των αιμοφόρων αγγείων

• Βοηθά στο μεταβολισμό των ενζύμων και των ορμονών

• Διατηρεί ανέπαφες τις κυτταρικές μεμβράνες

• Σημαντικό για τις μητέρες που θηλάζουν

• Διευκολύνει την πήξη του αίματος

Με απλά λόγια, το ασβέστιο είναι ένα από τα πιο σημαντικά θρεπτικά συστατικά που απαιτεί το σώμα μας για να εκτελεί τις ζωτικές λειτουργίες του. Ασθένειες όπως η ραχίτιδα, η οστεοπόρωση και η οστεομαλακία μπορεί να οφείλονται σε ανεπαρκή πρόσληψη ασβεστίου.

Αν και σήμερα χρησιμοποιούνται ευρέως τα συμπληρώματα ασβεστίου, οι ειδικοί στρέφονται τώρα προς διάφορες διατροφικές πηγές του ασβεστίου, οι οποίες πιστεύεται ότι είναι πιο αποτελεσματικές και ασφαλέστερες.

Ακολουθούν μερικές από τις πλουσιότερες και πιο αποτελεσματικές πηγές ασβεστίου, από διάφορες ομάδες τροφίμων.

Ασβέστιο – 2 σημαντικές πηγές

1. Ομάδες τροφίμων

Το ασβέστιο που λαμβάνεται αποκλειστικά από συμπληρώματα, μπορεί να αυξήσει σημαντικά τον κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων. Για να αποφευχθούν τυχόν σχετικές επιπλοκές που θα μπορούσαν να προκύψουν από τις υψηλότερες ποσότητες ασβεστίου, προσπαθήστε πάντα να ανταποκρίνεστε στις ανάγκες σας σε ασβέστιο από τις ακόλουθες ομάδες τροφίμων:

Φρέσκα λαχανικά, όπως:

– Μπρόκολο

– Σπανάκι

– Κινέζικο λάχανο

– Φύλλα γογγυλιού

– Λαχανίδα

Τα τρόφιμα και τα συστατικά όπως:

 

• Μαυρομάτικα φασόλια

• Μαγειρεμένα φασόλια

• Πορτοκάλια

• Αμύγδαλα

• Αποξηραμένα σύκα

Γαλακτοκομικά προϊόντα όπως:

• Το νωπό γάλα

• Τυρί

• Γιαούρτι

Σημαντικές συμβουλές

Ακολουθούν κάποιοι τρόποι για να συμπεριλάβετε μερικά σημαντικά συστατικά τροφίμων στα καθημερινά σας γεύματα:

– Σοτάρετε λαχανικά μαζί με αμύγδαλα σε ένα υγιεινό λάδι, όπως το ελαιόλαδο

– Συμπεριλάβετε χόρτα όπως το λάχανο και το κατσαρό λάχανο σε σούπες και μαγειρευτά

– Αντικαταστήστε το φυστικοβούτυρο με βούτυρο αμυγδάλου

– Συμπεριλάβετε πλούσια σε ασβέστιο όσπρια, όπως τα μαυρομάτικα, σε σάλτσες για ζυμαρικά, σαλάτες και σούπες.

2. Βότανα

Οι ειδικοί προτείνουν τη χρήση μιας σειράς από φυτικές λύσεις που ανταποκρίνονται στις ανάγκες του οργανισμού μας σε ασβέστιο. Δύο από πιο δημοφιλή βότανα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ενίσχυση του ασβεστίου είναι το πολυκόμπι και το άχυρο βρώμης.

Το πολυκόμπι προτείνεται για τη θεραπεία της οστεοπόρωσης, λόγω των υψηλών επιπέδων διοξειδίου του πυριτίου που περιέχει, το οποίο στο σώμα μετατρέπεται σε ασβέστιο, ενώ το άχυρο βρώμης ενισχύει τα οστά, τα δόντια και τα κύτταρα του οργανισμού μας.

Τι πρέπει να θυμάστε

Οι ειδικοί προτείνουν την τήρηση των παρακάτω σημαντικών συμβουλών, για την εξασφάλιση της μέγιστης δυνατής απορρόφησης του ασβεστίου από τα τρόφιμα και τα συμπληρώματα:

• Προσοχή στην πηγή του ασβεστίου. Μια σχετική μελέτη έδειξε ότι ενώ η αύξηση της πρόσληψης ασβεστίου από τη διατροφή μας είναι μια ασφαλέστερη επιλογή, η λήψη ασβεστίου από συμπληρώματα μπορεί πραγματικά να δημιουργήσει κινδύνους, όπως οι καρδιακές παθήσεις.

• Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για τη συμπλήρωση στην πρόσληψη ασβεστίου με την κατάλληλη δόση της βιταμίνης Κ2 για καλύτερα αποτελέσματα.

Να θυμάστε ότι το ασβέστιο δεν λειτουργεί μεμονωμένα. Βεβαιωθείτε ότι συνδυάζετε αρκετά θρεπτικά συστατικά, όπως μαγνήσιο, βιταμίνη Κ, D και A μαζί με το ασβέστιο, έτσι ώστε να αποκομίζετε το μέγιστο όφελος από τις διάφορες ομάδες τροφίμων.

Πηγή:clickatlife.gr