Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: “Οι Έλληνες δεν είναι ούτε απατεώνες,ούτε κλέφτες”

20 Νοεμβρίου 2012

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: “Οι Έλληνες δεν είναι ούτε απατεώνες,ούτε κλέφτες”

Μήνυμα στους λαούς της Ευρώπης έστειλε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος κατά τη συνάντηση του με εκπροσώπους του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών και του Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Εκκλησιών που τον επισκέφθηκαν σήμερα.

«Ποιμαίνω αυτόν τον λαό 44 χρόνια. Και δεν είναι ούτε ένας λαός κλεφτών, ούτε ένας λαός απατεώνων όπως τον παρουσιάζουν δημοσιευμάτα ξένων Μ.Μ.Ε. Μία τέτοια παρουσίαση δεν βοηθάει αλλά επιδεινώνει την κατάσταση. Οι Έλληνες συνεχίζουν να είναι εργατικοί, αξιοπρεπείς, με έναν πολιτισμό που θα τον ζήλευε κάθε κράτος και κάθε χώρα. Η Ελλάδα, σήμερα, βρίσκεται σε μια δύσκολη θέση. Έχουμε περάσει κι άλλες κρίσεις τις οποίες ξεπεράσαμε με υπερηφάνεια και είμαστε αισιόδοξοι ότι και αυτή θα την ξεπεράσουμε, αλλά μας μένει το παράπονο για τη στάση ευρωπαϊκών λαών απέναντί μας».
Επικεφαλής της αντιπροσωπείας των δύο οργανισμών ήταν ο Γ.Γ. του Παγκόσμιου Συμβουλίου Εκκλησιών κ. Olaf Tveif, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εκκλησιών Μητροπολίτης Γαλλίας κ. Εμμανουήλ και ο Γ.Γ. κ. Guy Liagre.
Στη συνέχεια ο Αρχιεπίσκοπος μίλησε για τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης: «Θα ήθελα να κάνουμε μια σύγκριση της Ευρωπαϊκής Ένωσης του χθες και του σήμερα. Άλλωστε, είμαι ένας άνθρωπος που πίστεψα σε αυτό το σχήμα, ήθελα να προχωρήσει και το στήριξα με όλες μου τις δυνάμεις. Στα κείμενα των θεμελιώτων αυτής της ιδέας, γίνεται λόγος για αδελφοσύνη, για συνεργασία, για αλληλεγγύη. Που στ’ αλήθεια φαίνονται όλα αυτά; Έχω γνωρίσει την Γερμανία και την αγαπώ, αλλά άλλο αυτό κι άλλο η πραγματικότητα. Το ερώτημα μου είναι απλό: ο αγώνας γίνεται για μια ευρωπαϊκή Γερμανία ή για μία γερμανική Ευρώπη;Παρακολούθησα με λύπη τον προπηλακισμό του προξένου στη Θεσσαλονίκη γιατί κάτι τέτοιο δεν ταιριάζει στους Έλληνες πολίτες. Και τον καταδικάζω. Όμως, στην αθλιότητα που υπάρχει σήμερα, τη στιγμή που χιλιάδες άνθρωποι αναζητούν ένα πιάτο φαγητό, όταν ακούγεται από τα Μ.Μ.Ε. ότι η Γερμανία κέρδισε ένα δισεκατομμύριο επτακόσια εκατομμύρια από την κρίση, τι θα κάνει αυτός ο λαός; Κι όταν μάλιστα κουβαλά και τις μνήμες από την Κατοχή».
Αναφερόμενος στην κρίση ο Αρχιεπίσκοπος δήλωσε πως δεν αφορά μόνο στην Ελλάδα, η οποία όμως έγινε δυστυχώς το πειραματόζωο. Και πρόσθεσε: «Η πείρα μας έχει δείξει, ότι χρειαζόμαστε την βοήθεια των φίλων και αδελφών μας, κυρίως των λαών, διότι οι πολιτικοί θα κοιτάξουν πρώτα τα δικά τους συμφέροντα. Η Εκκλησία τέτοιες ώρες καλείται να γιγαντώσει τις ψυχές των ανθρώπων. Πιστεύω ότι και σε άλλες χώρες αντιμετωπίζουν προβλήματα. Οφείλει το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών να πει με δυνατή φωνή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ότι σήμερα η Ε.Ε. δεν ακολουθεί τις αρχές και τις αξίες πάνω στις οποίες θεμελιώθηκε και ότι ένας απλός παπάς μας είπε στην Ελλάδα, ότι δεν νιώθει την αλληλεγγύη της Ευρώπης αλλά μια τραγική τοκογλυφία από μέρους της».
Οι εκπρόσωποι των Συμβουλίων επισήμαναν πως τα δημοσιεύματα του Ξένου Τύπου που αφορούν στην Ελλάδα δεν αντιπροσωπεύουν και τους λαούς τους και υπογράμμισαν πως όσα ο Μακαριώτατος τους ανέφερε στη συνάντησή τους, τους δημιούργησαν μία διαφορετική εικόνα απ’ ότι είχαν.
Πηγή: agioritikovima.gr